שתף קטע נבחר

 

ישראל מעצמת ברידג': "כבר לא לפולניות בלבד"

פעם הוא היה משחק לגיל הזהב, והייתם קוראים עליו רק במדורי השוליים. אבל לברידג' הישראלי יש עכשיו מדליות זהב וכסף מאליפות אירופה, ואפילו ראש ממשלה. עם חצי מיליון שחקנים ישראלים, בענף מסמנים את היעד הבא: פייט לכדורגל ולכדורסל

מודי קניגסברג הוא יו"ר התאגדות הברידג' שלנו, אבל הוא מעדיף שתקראו לו "ראש הממשלה של הברידג' הישראלי". בשבוע שבו עשרות אלפים מפגינים נגד ממשלת נתניהו בגלל מחירי הדיור, ומנגד המניות של משחק הקלפים הוותיק נוסקות, זה כנראה התואר הכי מחמיא שאפשר להחזיק בו. "יש כיום 500 אלף משתתפים בתחרויות ברידג' ברחבי הארץ, וזה המון", הוא מנסה לנפץ את המיתוס הקהילתי, "הברידג' אמנם מזוהה תמיד עם הפולניות הזקנות, אבל אם תבואו למועדוני הברידג', תופתעו לראות כמה צעירים נמצאים בהם".

 

בסוף השבוע זכתה נבחרת ישראל עד גיל 26 במדליית זהב באליפות אירופה, והנבחרת עד גיל 20 זכתה במדליית הכסף. ההצלחה היבשתית באה חודשים אחדים אחרי שהנבחרת עד גיל 26 חזרה עם מדליית הזהב מאליפות העולם בברידג' שהתקיימה בפילדלפיה. "אין הרבה נבחרות שהחזיקו גם באליפות אירופה וגם באליפות העולם באותה השנה", אומר גלעד אופיר, הקפטן הארצי של נבחרות הברידג' בישראל, ועל טענתו זו בוודאי אי אפשר לערער כשמדובר בנבחרות כחול-לבן.


הזוכים באליפות. "פה יש לך חברותא" (צילום: איתן לוי) 

 

למי שאינו בקיא ברזי המשחק, הברידג' מיועד לארבעה שחקנים המתחלקים לשני צוותים שיושבים זה מול זה. כל שחקן מקבל 13 קלפים, והמשחק מתקיים בשני שלבים: מכרז וביצוע. כל צוות צריך לזכות במכרז, והצוות הזוכה - מתחייב לבצעו. אף שחקן אינו יודע אילו קלפים יש לשותפו לצוות, ובשיטות שונות יכולים השניים ללמוד על מספר הנקודות שברשותם, ועל חוזקן או חולשתן של סדרות הקלפים. באליפות אירופה שהתקיימה בבולגריה השתתפו בה 22 נבחרות, וישראל גברה בה על מדינות מובילות בתחום כמו איטליה, צרפת והולנד.

 

אז איך הצליחו דווקא הצעירים הישראלים להפוך לשם דבר עולמי בענף שלא רבים יודעים בכלל שהוא מוגדר "ספורט", ושנדמה היה לכולנו שמקומו בין טורנירי הבינגו לריקודי העם בבתי האבות? "ההצלחה המטאורית שלנו נובעת מהתקציבים שמקדישה התאגדות הברידג' ללימוד המשחק בבתי הספר", מסביר קניגסברג. "כרגע יש כ-1,000 תלמידים ברחבי הארץ שלומדים ברידג' במימון מלא של ההתאגדות".

 

בברידג' אין יוסיין בולט

ראש ממשלת הברידג' בטוח שמשחק הקלפים הפך כבר יותר פופולרי אפילו מהשחמט, ומסביר את היתרונות שלו עבור בני נוער: "מחקרים בעולם הוכיחו שהברידג' משפר את ההתנהגות ואת הציונים בלימודים באופן דרמטי, כי המשחק מלמד אותך להיות ממושמע ולא לצעוק. לעניות דעתי, הפופולריות של המשחק נובעת מכך שבניגוד לשחמט, פה יש לך חברותא, כי המשחקים הם של שניים על שניים, ולא לבד". הברידג', לפי חוקרים, משפר מאוד גם את הזיכרון של האדם.

 

הקפטן אופיר, שאחראי על בניית ההרכבים והטקטיקה, אומר כי הוא בעצמו התמסר למשחק בעיקר כי לא עמדו בפניו ברירות טובות יותר: "בגיל 10 זה היה או זה או ריקודים, והחלטתי ללכת למשחק של הסבתות". הקפטן, שהתראיין בעודו עושה את הדרך ארצה יחד עם הנבחרות, העריך שבנמל התעופה בן-גוריון תצפה לאלופי אירופה הטריים קבלת פנים חמה במיוחד: "בפעם שעברה, כשחזרנו מאליפות העולם, הייתה שם הילולה גדולה, ואני מעריך שהיום כשנחזור בחצות תהיה חגיגה לא פחות גדולה".

 

לא בטוח שהצעיר הישראלי הממוצע ימהר לנטוש את טורנירי ה"יניב" - הרי בזה אנחנו באמת הכי טובים בעולם - בעבור "משחק הקשישים", אבל אופיר צופה גדולות ונצורות לענף המתעורר, למרות הדימוי הזקן שדבק בו עד כה: "בסופו של דבר

הברידג' יגיע לכל מקום, ויתמודד עם ענפים כמו הכדורגל והכדורסל. זה ממש צובר תאוצה, ואנשים מהרחוב שמכירים אותי מתחילים פתאום להתעניין במשחק ורוצים ללמוד אותו".

 

קניסברג כבר מסתכל קדימה, וחושב על אליפות העולם בקובה. "לנבחרת הצעירה שזכתה בזהב יש סיכוי מצוין לזכות במקומות הראשונים, ולדעתי כיום הנבחרת הבוגרת היא הקבוצה הכי טובה בברידג' הישראלי, ולכן יש לה גם כן סיכויים מצוינים. חשוב להבין שברידג' זה לא יוסיין בולט שרץ 100 מטר ואי אפשר להשיג אותו. בברידג' גם שחקן בינוני יכול לנצח את אלוף העולם בתחרות נתונה. זה היופי של המשחק".


פורסם לראשונה 24/07/2011 23:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנבחרת הישראלית. "בזכות התקציבים"
צילום: איתן לוי
מומלצים