העונש לחוסמי הכביש: הרחקה ממאהל המחאה
המשטרה תבקש להאריך את מעצרם של שניים מ-43 העצורים מאירועי אמש אחרי ההפגנה הגדולה בת"א. האחרים שוחררו תוך הגבלות, בהן הרחקה משדרות רוטשילד. "זה כמו להרחיק אותי מהבית שלי", אמר אחד המורחקים, "אני נשאר כאן ולא מפחד"
מחאת הדיור עלתה אתמול שלב, עם הפגנה המונית של עשרות אלפי בני אדם שצעדו ברחובות תל-אביב. מאוחר יותר חסמו כמה עשרות מהם כביש והתעמתו עם המשטרה - מה שעלה להם הבוקר (יום א') בהרחקה מהמאהל הגדול בשדרות רוטשילד.
מחאת האוהלים - סיקור מיוחד ב-ynet
- תגובת נתניהו למחאה: ניתן לסופרטנקר להמריא
- עדויות מהפריפריה: הייאוש (לא) נעשה יותר נוח
- קבלת שבת במאהלים: "ייאוש ותסכול, לא מסיבה"
- המאהל מלא, וחולדאי בשלו: לא רואה התעוררות
- נתניהו מתגונן: פעלתי בנושא הדיור יותר מכולם
במשטרה אמרו שמתוך 43 בני אדם שנעצרו אמש, שמונה יובאו בפני שופט בצהריים - ולגבי שניים מהם תתבקש הארכת מעצר. היתר ישוחררו. כל השאר שוחררו עוד קודם לכן תחת הגבלות, בהן הרחקה ל-15 יום מאזור המאהל.
בקרב יושבי האוהלים, ניכרה הבוקר תסיסה לנוכח המהלך. על שלט שנתלה בשדרה הופיעה הקריאה: "לשחרר מיד את העצורים. הם לא עבריינים, ממשלות ישראל עברייניות!".
מרדכי אסרף, תושב תל-אביב, הוא אחד מאותם מפגינים שנעצרו הלילה. "השתתפתי בהפגנה, והשוטרים טוענים שנשאתי חומר דליק", סיפר ל-ynet, זה לא נכון, ואם היה דבר כזה - הוא בכלל לא שלי. הרחיקו אותי מהמאהל לעשרה ימים. זה כמו להרחיק אותי מהבית שלי".
אסרף טען כי אין לו דירה ואין לו מקום ללכת אליו: "זה היה הבית שלי, והאנשים פה הם כמו משפחה בשבילי. למרות צו ההרחקה אני פה. אני לא מפחד שיעצרו אותי, אין לי מה להפסיד".
לדיון בעניינם של העצורים מהלילה בבית משפט השלום בתל-אביב הגיעו כמה מחבריהם כדי לתמוך בהם. בין התומכים הייתה עדי וינטר, שלפני כשלושה שבועות הורשעה בעבירות דומות לאלה שמיוחסות לעצורים, בגין הפגנה שנערכה נגד עסקת הטיעון שאמורה הייתה להיחתם עם הנשיא לשעבר, משה קצב.
"מדהים שאנשים מתעוררים ונאבקים, רק סולדיריות בין מאבקים תוביל לשינוי חברתי", אמרה וינטר בבית המשפט, "היציאה לרחובות מראה שאנשים ממקומות שונים ומקבוצות שונות של אוכלוסיות הצטרפו למאבק, והסיסמאות שנאמרו היו מאוד חזקות. יש חשיבות לתמיכה אחד בשני כי המאבק הזה הוא של כולנו".
מוחים אל תוך הלילה בתל-אביב. "גם שוטרים הזדהו" (צילום: בן קלמר)
מאבטחי בית המשפט ביקשו מהתומכים שלא להיכנס לאולם, משום שנשאו על חולצתם את הכיתוב "ב' זה אוהל - מצב חירום, לוקחים אוהל ונוקטים עמדה". חלקם מהם הוסיפו גם את המשפט "א' זו אהבה". הם נאלצו להפוך את החולצה, כדי שהכיתוב לא ייראה. בין התומכים היו גם סתיו שפיר ועדי פלד, בת 30 מנס-ציונה. "באתי לתמוך בחברים שלי, אנחנו חיים יחד כשבוע באוהל, ואנחנו כמו משפחה", הסבירה.
נתניהו: רפורמות כדי שהסופרטנקר ימריא
"הסיטואציה הייתה מוזרה מאוד", שחזרה בשיחה עם ynet שפיר, ממארגני המחאה, את העימותים שהתלקחו עם שוטרים הלילה בתל-אביב. "כיתרו אותנו לפתע שוטרים משני הצדדים, ולא נתנו לנו לעבור. נוצר מצב שבו נעמדנו באמצע, ומשני הצדדים ניצבו שוטרים רכובים על סוסים. בשלב מסוים הגיע קצין בכיר יותר בליווי שוטרים נוספים, ואז החלו לבצע מעצרים רק כי חסמנו את הכביש".
שפיר טענה כי היו רגעים שבהם השתמשו השוטרים באלימות מוגזמת, כביכול מבלי שהמפגינים התפרעו, אך ציינה גם כי אפשר היה להרגיש את ההזדהות מצדם: "למרות האלימות שנקטו חלק מהשוטרים, לפחות במקרה של חלקם יכולנו לראות שהם תומכים במאבק שלנו ומבינים שהוא צודק". המשטרה מצדה טענה כי מפגינים תקפו שוטרים, וכי אנשיה אפשרו לפעילי המחאה לחסום כביש למשך חצי שעה, אך לאחר מכן החליטו לפנותם.
על אף האירועים האלימים שרו במהלך האירוע מאות מפגינים לשוטרים: "אדוני השוטר, גם אתה שווה יותר". אחד השוטרים נשמע אומר לחברו: "שמע, הם צודקים". אחד מנהגי המוניות שרצה לחצות את הצומת ולא הצליח דווקא
הזדהה עם המפגינים: "אני לא מבין את המשטרה, זה לא שהם חסמו פה את כביש מספר 1 בבוקר. הם חוסמים צומת באחת בלילה, כשיש כמה דרכים עוקפות. השוטרים היו צריכים לעמוד בצד ולתת להם ללכת תוך חצי שעה-שעה. ההתערבות של המשטרה היא טעות של טירונים. למה ללבות את האש?".
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, צפוי להיפגש עם ראשי מחאת האוהלים, אולם עדיין לא ברור מתי ועם מי מהם בדיוק. הבוקר, בפתיחת ישיבת הממשלה, אמר נתניהו כי מצוקת הדיור היא מצוקה אמיתית: "אנחנו לא רק מזדהים איתה, אנחנו גם זיהינו אותה עוד לפני שנים, וטרם כניסתי לממשלה ביקשתי למצוא לכך פיתרון", אמר. הוא הבטיח להעביר בהקדם רפורמות "כדי שהסופרטנקר יוכל להמריא".