מאהל חד-הוריות חדש: "קטסטרופה בדרום ת"א"
ההפגנה בתל אביב נגד אוזלת היד החברתית של הממשלה הביאה לחידוש מחאת המשפחות בדרום העיר, שהתמקמו שוב בגן התקווה: "כשאדם בקושי יכול לקנות לחם, צריך למחות". הערב המאבק מגיע לירושלים: שוכני האוהלים יפגינו מול הכנסת
העיר שחוברה לה יחדיו - באוהלים. על רקע הפגנת ההמונים בתל אביב, התפשטה מחאת האוהלים גם לדרום העיר, עם הקמת מאהל בגן התקווה על ידי עשר משפחות של נשים חד-הוריות, המוחות על יוקר המחייה. לאחר "יום הזעם של המעמד הבינוני", שמשך יותר מ-20 אלף איש לרחובות תל-אביב, תגיע הערב (יום א') המחאה גם לירושלים, שם יקיימו המפגינים צעדה מכיוון כיכר צה"ל לכנסת.
מחאת האוהלים - סיקור מיוחד ב-ynet
- תגובת נתניהו למחאה: ניתן לסופרטנקר להמריא
- עדויות מהפריפריה: הייאוש (לא) נעשה יותר נוח
- קבלת שבת במאהלים: "ייאוש ותסכול, לא מסיבה"
- המאהל מלא, וחולדאי בשלו: לא רואה התעוררות
- שוחררו והורחקו מהמאהל: "לאזרח אין כוח"
המפגינים מתכוונים להפגין מול בית המחוקקים ולהעביר שם את הלילה. בהמשך צפוי המאהל בבירה מכיכר צה"ל לגן הסוס, סמוך לרחוב המלך ג'ורג'. יאיר פינק, אחד ממארגני מחאת הדיור בירושלים אמר כי "ההפגנה של אתמול מוכיחה שלדור שלם נמאס לראות ממשלה מנותקת. היום נתחיל את המצור שלנו על הכנסת בדרישה למהפכה חברתית כוללת". עופר ברקוביץ', יו"ר תנועת התעוררות, הוסיף: "נדרוש שקרקעות המדינה ישווקו באמצעות שיטת 'מחיר למשתכן' ואת הפחתת מחירי הקרקעות. רק פתרון כזה יוכיח שהממשלה מוכנה להכניס יד עמוק לכיס".
האמהות זכו לסיוע מתושבי השכונה (צילום: דודו אזולאי)
חלק מהמפגינות בדרום תל-אביב התגוררו בעבר בגן התקווה ופונו על ידי פקחי העירייה, אלא שהמחאה הארצית והאפקט שנוצר מההפגנה הגדולה אמש, הביאו אותן להציף שוב את הנושא. על פי הציוד והאביזרים במאהל, בהם כלי מיטה, שולחנות, כיסאות ועגלות תינוק, נראה כי גם כאן, בדיוק כמו בשדרות רוטשילד, תלך המחאה ותחריף.
"המאהל ברוטשילד נתן לנו רוח גבית"
"במשך שנים אף אחד לא מתייחס אלינו״, אמרו ל-ynet חלק מהאמהות במאהל. "שנים אנחנו זועקות שלא מצליחים לגמור את החודש ושהשכירות הורגת. המאהל ברוטשילד נתן לנו רוח גבית והפך את מחאת הדיור שלנו למחאה ארצית גדולה".
מיכל יחזקאלי, אחת מהשוהות בגן התקווה, הסבירה כי "המשפחות כאן קורסות תחת הנטל כבר שנים ארוכות. אנחנו נלחמים על הבית מול בעל דירה שלא שילמנו לו את השכירות כבר כמה חודשים. זה הלילה הראשון שלנו, אבל בקרוב יתווספו לכאן עוד ועוד משפחות, ואנחנו נדאג שיידעו שגם בדרום מתנהלת קטסטרופה. הגענו לקצה גבול היכולת שלנו
ולא נשאר לנו כוח למאבקים״. חברתה למאבק, לאה רחמין, הצהירה כי "הפעם לא נזוז - לא בצווי פינוי ולא בשום דבר אחר".
מירי אדלר, שהגיעה למאהל עם חמישה ילדים, הדגישה כי פעלה מחוסר ברירה. "זו לא שאלה של בחירה. המחייה רק עולה ועולה ואנחנו לא עומדים בקצב. ירדתי לפה עם כל הציוד, כולל לול לתינוק, ואני אשאר כאן כמה זמן שנדרש. כשאדם מגיע למצב שהוא בקושי קונה לחם, צריך למחות עד שיפתרו את הבעיה שלנו".
לאחר ההפגנה ההמונית בתל אביב, בה השתתפו עשרות אלפי בני אדם, חסמו כמה עשרות מהם כבישים והתעמתו עם המשטרה. 43 מהם נעצרו במהלך האירוע ושמונה הובאו בפני שופט. למרות הצהרת המשטרה כי תבקש להאריך את מעצרם של שניים מהם, שוחררו כולם, אך רק אחד מהם ללא כל תנאים מגבילים. כל היתר ייאלצו בימים הקרובים לצפות במאהל המחאה בתל אביב מרחוק, בעקבות צו הרחקה שהוטל עליהם. עם זאת, הבטיחו כמה מהם כי ישובו למאהל בשדרות רוטשילד - או יקימו מאהל חדש, באתר אחר.