עימות אלים ומעצרים במחאת האוהלים בכנסת
לאחר שצעדו אמש עם אוהלים בידיהם, חסמו הבוקר עשרות פעילים את כביש הגישה לכנסת בחומת לבנים. חמישה מהם נעצרו בעוד שוטר אחד נפגע באורח קל. "המטרה היא לשבת על הווריד של העיר"
אין כניסה לכנסת: עשרות מפעילי מחאת האוהלים בירושלים חסמו הבוקר (יום ב') את כביש הגישה למשכן הכנסת בבירה. "העם דורש צדק חברתי", הם צעקו, והתעמתו עם שוטרים, תוך שהם מכריזים: "גם הם איתנו, אין להם דירה". במהלך ההפגנה נעצרו חמישה צעירים, אחת מהן לאחר שפיזרה לבנים על הכביש, ושוטר אחד נפגע באורח קל.
מחאת האוהלים - סיקור מיוחד ב-ynet
מה אתם חושבים - היכנסו לפורום מחאת האוהלים
ביום בו אמורה הכנסת לדון באחד החוקים שבהם מתגאה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בניסיון להקל על מצוקת הדיור, החלו המפגינים לבנות חומה מאולתרת על כביש הגישה, לצעוק: "צאו מהכנסת, המדינה קורסת", ולשאת שלטים עליהם נכתב: "איך נגור בעיר הקודש? אי אפשר לסגור את החודש".
"אנחנו בונים פה בית, כי אי אפשר לבנות בישראל, גם אם אתה עובד", אמר ל-ynet אחד המפגינים. לדברי חברו, צעדי המחאה נועדו להשגת " פתרונות קונקרטיים בתחום הדיור. אנחנו לא נפסיק עד שנשיג את כל הדרישות. אנחנו רוצים מהפכה בתחום הדיור", הדגיש, בעוד חבריו קוראים לראש הממשלה: "ביבי, בוקר טוב, ירושלים ברחוב".
הקמת חומת לבנים מול הכנסת (צילום: גיל יוחנן)
היום יעלה לדיון בוועדה מיוחדת ומשולבת חוק ועדות הדיור הלאומי (וד"לים), לקראת הצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאה מחרתיים. נתניהו נכנע אמש ללחץ המפגינים והחליט שהחוק יקדם גם תוכניות בנייה של דיור בר-השגה למעוטי יכולת, בנוסף לתוכניות בנייה להשכרה שכבר נוספו לחוק בשבוע שעבר.
אחרי סירוב ראשוני, נתניהו נאות לתמוך בהרחבת החוק כפי שדרש יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן. עם זאת, תמיכת ראש הממשלה היא לפי שעה עקרונית בלבד, ובשלב זה תתבטא בהוספת הדיור בר-השגה ל"מטרות" החוק. הנוסח הסופי של הגדרות הדיור, היקפו ואוכלוסיית היעד שתהיה זכאית לאותו דיור בר-השגה - טרם נסגרו סופית.
"סופר-ספין של ממשלת נתניהו"
קידום החוק על ידי נתניהו עורר התנגדות גדולה בקרב המפגינים, שצעקו: "הוד"ל הוא סקנדל, הוד"ל הוא מחדל". לדברי אחד מהם, החוק הזה מקדם אך ורק דיור לעשירים, דיור לחברים של ביבי ולבעלי השררה בישראל ואנחנו לא ניתן לזה לקרות".
"לשבת על הווריד של העיר" (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ דב חנין (חד"ש) הצטרף למפגינים ואמר כי "המאבק הזה הוא אופטימי ומרגש. הציבור הצעיר בישראל קם, מסתכל סביבו ואומר בעצב - די, אי-אפשר ככה". לדבריו, החוק שיובא לאישור המליאה "הוא מסוכן, הרסני, אנטי-סביבתי, אנטי-חברתי, סופר-ספין של ממשלת נתניהו. אני שמח שהחבר'ה הצעירים מבינים את זה. אני שמח שפעילי האוהלים ברחבי הארץ לא נותנים לרמות אותם".
להפגנה מול הכנסת הצטרפה גם קבוצת חרדים, שהזדהו עם מטרות המאבק. "אני שותף למאבקים של הציבור החילוני בנושא הדיור", אמר יהודה שיין, חבר תנועת "שוויון עכשיו". לדבריו, קבוצות מסוימות מנצלות את המאבק ומנסות להפוך אותו למאבק אנטי-דתי. בפועל יש אפליה, אין שיוויון, לא רק בציבור החרדי - גם בפריפריה, גם בין יהודים וערבים... אין שוויון והגיע הזמן לסולידריות חברתית בישראל".
אמש עברו אנשי המאהל הירושלמי בצעדה שכללה כ-1,000 איש ממקום מושבם בכיכר צה"ל אל גן הוורדים שמול הכנסת. בדרך, כשהאוהלים בידיהם, הפגינו מול בית ראש הממשלה. בצעדה ניכר מגוון רחב של קבוצות - ממתנחלים ועד אנשי תנועת השמאל "סולידריות שייח ג'ראח".
מעצר אחת המפגינות (צילום: גיל יוחנן)
המאהל מורכב מכמה קבוצות צעירים ירושלמים - בין היתר של אגודת הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית, תנועת הצעירים הירושלמית "התעוררות", אנשי עמותת "רוח חדשה", וכן אקטיביסטים לא מאוגדים.
"המטרה שלנו בסופו של דבר זה להביא למדינת רווחה בישראל", אמרה רונה אורנוב, יו"ר אגודת הסטודנטים של
בצלאל וממובילות המאבק הירושלמי. "המאבק הזה מבחינתנו ייעצר כשנפיל את הממשלה ונעלה לשלטון... אנשים שמייצגים סדר-יום סוציאליסטי שמייצג את האנשים ולא רק את המעמד העליון".
ליאו ליברמן, הראשון שהקים אוהל בירושלים, חידד עוד יותר את מטרות המאבק, ואמר כי "המטרה היא לשבת על הווריד של העיר, להיות במרכז, ואני בטוח שיצטרפו עוד הרבה אנשים, קיבלנו השראה גדול ממה שקרה בתל אביב".
ההפגנה הועברה בשידור חי ב-ynet (צילום: עוז מרון. הפקה: רוני גל)
Read this article in English