העסיקו שומר ללא שכר ונקנסו ב-160 אלף שקל
חברת בראל ניהול ואחזקת בתים ומנהלה הורשעו בבית הדין לעבודה בגין העסקה שלא כדין. אחד מבעלי החברה: "מדובר בהחלטה מוטעית ובכוונתינו להגיש ערעור"
חברת בראל ניהול ואחזקת בתים משותפים בע"מ ומנהלה, אסף בראל, הורשעו בבית הדין לעבודה בתל אביב בגין העסקת עובד כשומר ללא כל שכר. שופטת בית הדין שרה מאירי גזרה על חברת הניהול ועל מנהלה קנס פלילי בסך 80 אלף שקל.
חקירה שניהל מחוז מרכז של האגף לאכיפת חוקי עבודה במשרד התמ"ת ב-2006 הובילה לשומר במגדלי המרינה בהרצליה, שהועסק בחודש יולי 2006 בשתי משמרות כשומר מטעם חברת "בראל ניהול ואחזקת בתים משותפים בע"מ", אך לא קיבל את שכרו.
בעקבות החקירה, הוטל על כל אחד מהנאשמים קנס מנהלי בגין אי תשלום שכר לעובד בסך 400 שקל, אך הם סירבו לשלם את הקנס המנהלי, ביקשו לבטלו ומשבקשתם נדחתה ביקשו להישפט. המחלקה המשפטית במשרד התמ"ת, באמצעות עו"ד רועי צור ממשרד יהודה טוניק, גיבשה כתב אישום כנגד המעסיקה ומנהלה, בגין אי תשלום שכר מינימום.
בבית הדין הכחישו הנאשמים כי העסיקו את העובד כאשר אחת מטענותיהם המרכזיות הייתה כי העובד לא עבר ראיון עבודה מסודר ועל כן לא ייתכן ששובץ מטעמם לעבודה כשומר אצל לקוח, ובמיוחד לא אצל לקוח מכובד כמו מגדלי המרינה. עוד טענו המעסיקים, כי עדיף מבחינתם שיהיה חוסר בשומר, מאשר מצב בו יועסק שומר שלא עבר ראיון עבודה.
גרסת העובד מקובלת על בית הדין
בית הדין דחה טענות הנאשמים וקבע כי גרסת העובד מקובלת עליו, אמינה ועדיפה על פני גרסת המעסיק, אשר נמנע מלצרף מסמכים שהיו יכולים, לכאורה, לתמוך בגרסתו. לפיכך, נקבע כי מעבר לכל ספק עבד העובד במועדים המוזכרים בכתב האישום וכי בגין תקופה זו נעברה על ידי הנאשמים עבירה של אי תשלום שכר מינימום.
בהמשך להרשעת הנאשמים התקיים לפני כשבוע דיון בו נשמעו טיעונים לעונשם ונגזר דינם של הנאשמים. השופטת קבעה כי אין צורך להכביר במילים על חשיבות העקרונות העומדים מאחורי העבירות נשוא כתב האישום וגזרה כי על כל אחד מהנאשמים לשאת בקנס בשיעור 80 אלף שקל.
העובד הועסק בשתי משמרות בלבד אולם בגזר הדין ביטאה השופטת את עמדתה לפיה גובה השכר שהיה על הנאשמים לשלם לעובד כשכר מינימום אינו מהווה אינדיקציה לגובה הקנס שיש להשית, שהרי אין חולק כי עסקינן בסכום שהוא מינימאלי שהרי העבירה היא על חוק שכר מינימום.
עו"ד גלי לוי, התובעת הראשית במשרד התמ"ת, ציינה כי פסיקת ביה"ד לעבודה בת"א מעבירה מסר ברור לציבור המעסיקים לגבי חובתם לשלם לעובדים את מלוא שכר עבודתם לפי חוקי המגן הסוציאליים וקובעת כי לא ניתן לעצום עיניים ולהתנער מהעסקת העובד ובכך להתחמק מתשלום השכר.
"ציבור המעבידים צריך להיות מודע לכך שמעביד אינו יוצא ידי חובתו בהכחשה סתמית של יחסי עבודה בינו לבין העובד, לגבי שכר העבודה או מספר שעות העבודה ומוטל עליו הנטל להקפיד לבדוק היטב את העובדות לאשורן ולמלא אחר הרישומים הנדרשים לפי חוקי המגן".
עו"ד אמיר בראל, מבעלי החברה אמר היום ל-ynet: "מדובר בהחלטה מוטעית של בית הדין לעבודה ובכוונתינו להגיש ערעור על פסק הדין וגזר הדין".
חזי אופיר, מנהל האגף לאכיפת חוקי עבודה ציין כי אגף האכיפה פועל בנחישות רבה לאכיפת חוקי העבודה, תוך דגש על טיפול ומתן הגנה לאוכלוסיות עובדים חלשות בשוק העבודה.
לדבריו פסיקת בית הדין מחזקת ומעצימה את הפעילות המאומצת אותה מקיים אגף האכיפה ליישום חוקי העבודה במדינת ישראל.