הרוצח הנורבגי: הממשלה אשמה בהבאת מוסלמים
אנדרס ברינג ברייויק הופיע לראשונה בפני בית המשפט באוסלו ושטח את משנתו. הוא הודה בעובדות אך כפר באשמה: "פעלתי עם עוד שני תאים בארגון שלנו. ביקשתי לשלוח מסר". המשטרה עדכנה כי מספר ההרוגים הסופי בטבח ובפיגוע הוא 76 במקום 93
אנדרס ברינג ברייויק, החשוד בביצוע הפיגוע באוסלו והטבח באי אוטויה הובל בצהריים (יום ב') לבית המשפט בבירת נורבגיה לדיון בהארכת מעצרו, שהתקיים בדלתיים סגורות. אזרחים זועמים דפקו על חלונות הרכב, שעה שעשה דרכו לבית המשפט ומכוניתו של ברייויק אף נאלצה לעצור מספר פעמים. המפגינים פוזרו בהתערבות המשטרה, אולם רבים מהם התגודדו מחוץ לבית המשפט.
במקביל, הודיעה משטרת נורבגיה כי מניין ההרוגים הסופי בטבח במחנה הנוער של מפלגת השלטון ירד מ-86 ל-68. בנוסף נמסר כי מניין ההרוגים בפיצוץ באוסלו עלה משבעה לשמונה הרוגים, ובסך הכל נהרגו בשתי התקריות 76 בני אדם, בניגוד ל-93 כפי שדווח עד כה. דובר המשטרה הסביר כי המספר השגוי של ההרוגים נבע בשל ההמולה והבלבול ששרר בקרב כוחות ההצלה והמשטרה בעת האירוע.
אמצעי תקשורת בנורבגיה דיווחו כי ברייויק התכוון לנאום בדיון בבית המשפט ולהסביר את כל הסיבות שהובילו אותו לבצע את הטבח המזעזע. השופטת קים הגר דחתה את בקשתו ובהודעה קצרה יחסית הודה ברייויק בביצוע המעשים אך כפר באשמתו הפלילית. התביעה ביקשה להאריך את מעצרו של הנורבגי בן ה-32 בחודשיים, עד לפתיחתו של ההליך המשפטי נגדו, והשופטת הגר קיבלה את הבקשה. חשוב להדגיש כי ההחלטה לקיים את הדיון בדלתיים סגורות חריגה בנוף המשפטי הנורבגי. השופטת הסבירה את ההחלטה "ברגישות המיוחדת ובסיכונים הביטחוניים שבהם מתקיים הדיון".
במהלך הדיון אמר ברייויק כי מטרתו היתה "להציל את אירופה מהשתלטות מוסלמית ולא להרוג כמה שהוא יכול". הוא האשים את ממשלת הלייבור ב"בגידה" והאשים אותה ב"ייבוא מסות של מוסלמים לנורבגיה". הוא אמר כי באמצעות הטבח בכנס צעירי מפלגת השלטון, ביקש לפגוע בגיוס למפלגה ו"לשלוח מסר חזק לעם". עוד הוסיף כי פעל בשיתוף עם "שני תאים בארגון שלנו". השופטת הורתה כי בארבעת השבועות הראשונים למעצרו ישהה ברייויק בבידוד, שבמסגרתו לא יזכה לביקורים, מכתבים או עיתונים.
זמן קצר קודם לכן, דיווחה הטלוויזיה הממלכתית של נורבגיה כי הרשויות בפולין בודקות חשד לפיו ברייויק זכה לסיוע מצד אדם או ארגון הפועל במדינה. על-פי הדיווח, שוטרים פולנים פשטו על מחסן וערכו בו חיפוש, אולם לא בוצעו מעצרים. זמן קצר אחר כך, דיווחו שירותי הביטחון חושדים כי ברייויק רכש את הדשן שבו השתמש כחומר חבלה בפולין. החקירה בנושא נמשכת.
דקה דומיה באוסלו
בשעה 13:00 (שעון ישראל) עמדו אזרחי נורבגיה לדקת דומיה לזכר קורבנות הפיגוע והטבח. מלך ומלכת נורבגיה וכן ראש הממשלה סטולטנברג הרכינו ראש יחדיו על מדרגות אוניברסיטת אוסלו, לצד אש זיכרון שהוצתה במקום. טקסי הזדהות התקיימו גם בדנמרק ושבדיה השכנות.
יותר מ-48 שעות מאז הפיגוע והטבח שביצע ברייויק, הראתה הבוקר אוסלו סימנים ראשונים של חזרה לשגרה. המשטרה צמצמה מאוד את האזור האסור לתנועת תושבים, סמוך לבנייני הממשל ומערכות העיתונים שנפגעו בפיגוע בו נהרגו שמונה בני אדם. מרבית החנויות בעיר נפתחו וגם תנועת החשמליות חודשה. דגלי המולדת, לעומת זאת, נותרו בחצי התורן.
החיפושים אחר הרוגים נוספים ממתקפת הירי של בריוויק באי אוטויה נמשך גם היום. רשימת ההרוגים, העומדת לפי שעה על 84 טרם פורסמה, אולם כבר ידוע כי היא כוללת את טרונד ברנטסן, שוטר בן 51 ואחיה החורג של הנסיכה מטה-מריט, יורשת העצר הנורבגית. ברנטסן שימש כמאבטח באי, אולם בשעת האסון לא היה בתפקיד והגיע למקום יחד עם שוטרים נוספים.
משטרת צרפת פשטה הבוקר על ביתו של ינס ברייויק, אביו של הרוצח, בעיירה קורנאנל שבדרום המדינה. אתמול סיפר האב כי לא שוחח עם בנו ב-16 השנים האחרונות.
"קראתי עיתונים באינטרנט ופתאום ראיתי את השם שלו ואת התמונה שלו. זה היה מזעזע לשמוע על כך. עדיין לא התאוששתי", סיפר האב ליומון הנורבגי "ורנס גנג". אמו של ברייויק, שנחקרה אף היא אתמול, סיפרה כי לא ידעה על המזימה שנרקמת במוחו של בנה.
אתמול פורסמו מניפסט וסרטון שהכין ברייויק לפני שיצא לבצע את הפיגוע והטבח. בקליפ תעמולה, שאורכו כ-12 דקות, הוא חשף את עמדותיו הקיצוניות באמצעות ציורים, סמלים, קריקטורות, תמונות וציטוטים שונים. ברייויק מתאר את "אסטרטגיית הפירוק של הרב-תרבותיות" וטוען כי "הקואליציה הרב-תרבותית" מונהגת על-ידי המרקסיסטים, "הומניסטים בעלי נטיות התאבדותיות" ותומכי הקפיטליזם הגלובלי ומטרתה להשליט באירופה מרקסיזם תוך ביטול הלאומיות. בחלק השני תיאר ברייויק את "ההתנחלות המוסלמית באירופה" וציין כי הוא "פרו-ציוני/לאומנות ישראלית" כחלק מהמאבק הכולל להשתלטות האיסלאם.