שתף קטע נבחר

לטפס עם הלב לפסגת אפריקה

רופאים ומתנדבים גייסו כל אחד סכום של עשרת אלפים דולר כדי להגיע ולטפס על ההר הגבוה באפריקה - הקילימנג'רו. את הטיפוס יזמו אנשי "הצל ליבו של ילד" - פרויקט הומניטרי בינלאומי לטיפול בילדים חולי לב ממדינות מתפתחות, שבסיסו בישראל

התחושה חוזרת אט אט לאצבעות הרגליים בעוד השמש עושה את צעדיה הראשונים וחוצה את קו האופק. פס אדום מפלח את השמיים וקרחונים לבנים נחשפים סביבי. אני רועד, מתרגש, מלא באדרנלין, קצת מנוזל, מתנשף ומחבק את אלואיז המדריך.

 

פסגת ההר כמעט ריקה ממטיילים, האחדים שהגיעו לבושים מעילים, כובעים וכפפות, מעט רועדים ומתנשפים בכבדות, מחכים לזריחה מגובה 5,895 מטר. אני מרגיש את הדם זורם באצבעות הידיים ומחליט להוריד את זוג הכפפות כדי לצלם את הפס האדום.

 

במשך ארבעה ימי טיפוס דימיינתי את הרגע הזה, שמונה שעות של טיפוס איטי עם פנס על ראשי בלילה מקפיא, והנה אני כאן. בהבזק של רגע השמש פורצת את העננים, נמרחת כאליפסה סימטרית בגוונים של צהוב וכתום, הר מרו (Mt. Meru) נראה באופק כמו צף בין עננים. הקרחונים סביבי מקבלים גווני כחול עמוק ותחושת אושר ממלאת את ליבי, בנקודה הגבוהה ביותר אליה הגעתי בחיי. מלא באדרנלין אני מחיש את צעדיי לקרחון האדיר שנראה במרחק נגיעה. אני מגיע, סמוך לקרח הנוצץ מקרני השמש, חסר נשימה.

 

כך הרגשתי בדיוק לפני שנה כשטיפסתי עם סיימון פישר מנכ"ל העמותה, אייל חברו וגודווין צ'ראו על הפסגה הגבוהה באפריקה. היה זה מסע הכנה לקראת הטיפוס שיתקיים השנה לציון עשור למותו של ד"ר עמי כהן ז"ל, מייסד עמותת "הצל ליבו של ילד", שנפטר לפני עשור במהלך טיפוס על ההר ממחלת גבהים. צ'ראו הוא מנתח לב מטנזניה שהגיע להתמחות בניתוחי לב בבית חולים וולפסון כחלק מפעילות העמותה. את מרבית חייו הבוגרים הוא בילה כחלק משבט הצ'אגה, על מדרונותיו הדרומיים של הקילימנג'רו.

 

צילום: עינב ברזני

 

 

"הצל ליבו של ילד" הוא פרויקט הומניטרי בינלאומי לטיפול בילדים חולי לב ממדינות מתפתחות שבסיסו בישראל. העמותה מכשירה גם רופאים ואחיות מאותן מדינות בניתוחי לב, כדי שיחזרו לארץ מוצאם עם הידע שנרכש בישראל. את ד"ר גודווין פגשתי כשהתנדבתי בעמותה. הוא נמצא בישראל כבר יותר משנתיים ואף הספיק ללמוד עברית באולפן, הוא חזר לחופשת מולדת כדי להתחתן בטנזניה, שבועיים אחרי החתונה יצא לטפס על ההר.

 

הטיפוס יתקיים בתשעה באוגוסט ויכלול רופאים ומתנדבים שגייסו עשרת אלפים דולר כדי לזכות במקום על ההר. בטיפוס שמטרתו גיוס תרומות לילדים חולי לב מאפריקה וממדינות מתפתחות, ישתתפו רופאים ומתנדבים שכל אחד מהם התחייב לגייס עשרת אלפים דולר על מנת לזכות במקום על ההר.

 

אחד המראות המרהיבים באפריקה

הקילימנג'רו הוא הר געש רדום, מתנשא מעל מישורי צפון-מזרח טנזניה ונחשב לאחד המראות המרהיבים באפריקה. פסגתו המושלגת היא הגבוהה ביבשת. על אף גובהו, אין צורך במיומנות טיפוס מקצועית כדי להגיע לפסגה. הגמול לטיפוס, הוא ללא ספק בלתי נשכח.

 

כבר מהמטוס בדרך לשדה התעופה קילימנג'רו אפשר לראות את פסגת ההר מבצבצת מתוך "ים עננים" ולזהות את הקרחונים על הפסגה. ההר רחב מאוד והוא משתרע על כ-80 קילומטרים. על הפסגה אפשר לזהות שלושה לועות עיקריים, הגבוה בהם הוא לוע אוהורו (Uhuru Peak). את הטיפוס על ההר יש לעשות בליווי מדריך מקומי וסבלים. הסבלים סוחבים את מרבית הציוד בדרך למעלה (כ 20 ק"ג על הגב) הם גם אחראים להכנת האוכל ולהקמת האוהלים, המדריך מלווה את המטפסים כל הדרך עד לפסגה.

 

הטיפוס על ההר נעשה באיטיות (בסוואהילי אומרים "Pole Pole" - לאט-לאט) נדרש זמן לתת לגוף להתרגל לגובה – לחוסר החמצן ולקור, בשני הלילות האחרונים לפני הטיפוס לפסגה ישנו בגובה 4,200-4,500 מטר. במשך שבוע ימים על ההר צעדנו כ-100 ק"מ.

 

הטיפוס עד לפסגה לוקח בין ארבעה לחמישה ימים, ועוד יום וחצי בדרך חזרה למטה. הטמפרטורה בלילה צונחת מתחת לאפס, אם יוצאים מהאוהל זוכים לגלות שמיים מלאי כוכבים. תחילת מסלול הטיפוס במדרונות הדרום מערביים של ההר, קופים כחולים קידמו את פנינו בסמוך לשער הכניסה (Machame Gate) צעדנו כשבע שעות דרך יער עננים, עד למחנה אוהלים מאצ'אמה הממוקם בגובה 2,980 מטר.

 

המחנה משתרע על שטח גדול ומבוזר, במשך כל הטיפוס וגם במחנה האוהלים הרגשנו יחסית לבד על ההר. בבוקר שיירת סבלים ארוכה וצבעונית עזבה את המאהל בדרך לבנות את מחנה האוהלים הבא, בעוד אנחנו עסוקים במתיחות. במבט מקרוב זה נראה כמו תצוגת אופנה של בגדי טיולים מרופטים.

 

על מדרונות חשופים לשמש

בשעות הצהריים ירדה שכבת ערפל סמיכה על ההר, ולשמחתנו בערב כשהגענו למחנה האוהלים שירה (Shira Camp) שנמצא בגובה 3,480 מטר, ההר התנקה מגלימת העננים שלבש בשעות הצהריים. ההר נמצא בחלקה של שבט הצ'אגה, בימים עברו השבט האמין שההר הוא האל, אם הוא מתעצבן אז לא ירד גשם ולא תהיה פרנסה. כדי שתפילותיהם יקבלו אוזן קשבת, השבט הלך להתפלל סמוך להר.


"הנוף משתנה דרך הערפילים". צילום: עינב ברזני

 

כיום מדרונות ההר משופעים חקלאות, ההר מספק אדמה ומלחים שונים המתאימים לגידולים כבבנות למאכל, קפה למכירה ויצוא. הצ'אגה נחשב לשבט משכיל וחזק. אדמת השבט עוברת בירושה מאב לבן. על פי המסורת אין למכור אדמה – זה יביא מזל רע למשפחה. אפשר לקנות נכסים ואף להשכירם. השבט דובר דיאלקטים שונים

של שפת הצ'אגה סביב ההר. לדעת גודווין התיירים שמטפסים על ההר, עושים זאת כדי להרגיש חזקים, עבורו ללמוד ולהפוך לרופא מנתח זה הכוח האמיתי באפריקה - השכלה.

 

ביום השלישי המשכנו למחנה האוהלים באראנקו (Barranco Camp), בגובה 3,950 מטר, הנוף משתנה דרך הערפילים ליותר סלעי עם צמחי ענק שיודעים להתמודד עם הגובה. הגוונים האדומים של הזריחות והשקיעות לא מאכזבים בכל יום מחדש. השתנות מזג האוויר תכופה ויחסית צפויה, זה לעיתים מרגיש כארבע עונות ביום אחד. בשעות הבוקר המוקדמות עד לזריחה - פסגת ההר והקרחונים חשופים.

 

עם זריחת השמש ההר מייצר מערכת עננות סביבו ובמשך היום לעיתים עוברים בתוך ענן ערפילי, יש ממטרים קלים ואפילו ברד, לעת ערב מזג האוויר נרגע, הפסגה נחשפת וזוכים לשקיעה אדמדמה על רקע "ים של עננים". בעלי החיים שרואים על ההר הם בעיקר עורבים ומכרסמים שמחפשים ארוחה במחנה האוהלים.

 

גם היום הרביעי, הוא בסימן טיפוס, לאחר ארבע שעות הליכה הגענו למחנה האוהלים קאראנגה (Karanga Camp) בגובה 4,200 מטר. מחנה האוהלים נראה צבעוני, שובר את גווני הירוק והחום המאפיינים את ההר. המשך הטיפוס ביום המחרת דרך עמק קאראנגה (Karanga Valley) לעבר מחנה האוהלים באראפו (Barafu Camp) בגובה 4,540 מטר. משם בלילה ממשיכים כל הדרך לפסגה.

 

הגענו מותשים למחנה האוהלים קאראנגה, הפסגה נחשפה שוב לעת ערב, לפנות בוקר יצאנו מהאוהל, התחלנו להתארגן לקראת הדרך למחנה האוהלים באראפו (המחנה האחרון לפני הטיפוס לפסגה). הפסגה נראית כאילו במרחק נגיעה. השמיים כחולים עם עלות השחר. כשקרני השמש הראשונות פגעו בקרקע, הסרנו את שכבות הבגדים העודפות. בוקר של יום חדש התחיל. לאחר חמישה ימים של טיפוס, לבשנו את כל הבגדים שהיו לנו בתיק לקראת הפסגה.


"ריקוד קרני השמש על משטח הקרח הקפוא". צילום: עינב ברזני

 

בלילה, שביל ארוך של פנסים השתרך באיטיות כל הדרך למעלה, השמים שחורים מנצנצים מכוכבים, כל שעה שעוברת מקדמת אותנו כברת דרך לפסגה, לעבר הזריחה. עם עלות השחר שמחנו לראות שמיים כחולים. כשקרני השמש הראשונות הפציעו הסרנו את שכבות הבגדים העודפות. מסע של חמישה ימים מסתיים בריקוד קרני השמש

 על משטח הקרח הקפוא.

 

אנחנו משוחחים על ההתחממות הגלובלית ועל הקרחונים המצטמקים, בהם זה שאנחנו עומדים לידו. על פי מחקרים שנערכו שטח הקרח של הקרחון בראש הקילימנג'רו, שנוצר לפני יותר מ-10,000 שנים, הצטמצם ביותר מ-80 אחוזים במאה האחרונה.

 

היום השישי כולו בסימן ירידה מהירה לעבר מחנה מוואקה

(Mweka Hut) שנמצא בגובה 3,100 מטר. קבוצות גדולות של תיירים התקבצו בערב האחרון סביב האוהלים לשירה וריקודים, כאילו עול גדול ירד מכתפיהם בדרך למטה.

 

  • "Climb Your Heart Out " הוא קמפיין שאפתני, בקנה מידה בינלאומי, שמטרתו לגייס מיליון דולר, להצלת חיים של 100 ילדים מאפריקה. הטיפוס שמטרתו גיוס תרומות לילדים חולי לב מאפריקה וממדינות מתפתחות, יתקיים בתשעה באוגוסט ויכלול רופאים ומתנדבים שגייסו כל אחד מהם עשרת אלפים דולר כדי לזכות במקום על ההר.

 

  • בעלי חברות יכולים לעזור באתגר ויזכו לראות את פרסום הלוגו של החברה על פסגת ההר הגבוה באפריקה. לפרטים לחצו כאן . לתרומות היכנסו ותוכלו להבטיח עתיד טוב יותר לילדים הסובלים ממחלות לב.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עינב ברזני
צילום: עינב ברזני
צילום: עינב ברזני
צילום: עינב ברזני
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים