שתף קטע נבחר

החלום האמריקני: נדל"ן קורס, ישראלים מתנפלים

השקעה של 200 אלף דולר לפני חמש שנים בשוק הנדל"ן הישראלי, זינקה מאז ל-360 אלף דולר. השקעה זהה בארה"ב התכווצה באותו פרק זמן ל-150 אלף דולר בלבד - אובדן רווח של 60%. מה זה אומר על סיכויי התאוששות הנדל"ן האמריקאי, ועל סיכויי הרווח של הישראלים שמציפים את השוק מעבר לים?

קחו שני ישראלים, האחד קנה לפני חמש שנים בית בישראל ב-200 אלף דולר, והשני, קנה באותו הזמן ובאותו המחיר בית בארה"ב. הישראלי שקנה בארץ מורווח על הקנייה בערך 50%, זהו השיעור הממוצע של עליית מחירי הבתים בישראל בחמש השנים האחרונות.

 

 

כלומר, הבית שלו שווה כיום 300 אלף דולר. לעומתו, הישראלי שקנה בית בארה"ב, הפסיד כ-25% מכספו, זהו השיעור הממוצע של ירידת מחירי הבתים באמריקה. כלומר, הבית שלו שווה כיום רק 150 אלף דולר. המשמעות היא שהישראלי שקנה בישראל הכפיל את השקעתו ביחס לישראלי שקנה בארה"ב.

 

אבל בכך לא מסתכם החישוב. אם נוסיף לנתונים את העובדה שהשקל התחזק בחמש השנים האחרונות בשיעור ממוצע של כ-20% לעומת הדולר, הרי שהבית בישראל שווה במונחים דולריים עוד 20% יותר, כלומר, 360 אלף דולר - וזה כבר פי-2.4 יותר ממחיר הבית בארה"ב. באופן יחסי אפשר לקבוע שהישראלי שקנה לפני חמש שנים בית בארה"ב במקום בית בישראל - מופסד 60%.

 

מה בעצם אומרים לנו המספרים הללו? ייתכן שהנדל"ן בישראל יקר כיום, אלא אם כן העלייה במחירים הגיעה בעקבות מחירי נדל"ן נמוכים מאוד ששררו כאן לפני חמש שנים. ייתכן גם שהנדל"ן בארה"ב זול, אלא אם כן הקריסה במחירים הגיעה מכיוון שהמחירים שם היו מנופחים מאוד.

 

התאוששות הנדל"ן בארה"ב אינה קרובה

ומה צופן לנו העתיד? הנדל"ן בישראל כנראה יקר והאמריקאי זול, אבל האם זה אומר שהמגמה תתהפך? ממש לא בטוח. אולי בישראל, בעקבות צעדים ממשלתיים כאלה ואחרים מחירי הנדל"ן יתחילו לרדת. אבל לגבי ארה"ב, התפרסם לאחרונה שבמחצית הראשונה של 2011, משקיעים ישראליים הגיעו למקום השני בהיקף ההשקעות הזרות בנדל"ן בארה"ב (אחרי השוויצרים).

 

שני הסברים אפשריים לנתון זה: אפשר שאנחנו אימפריה והכסף זורם כאן כמו מים ויש לנו המון כסף גם להשקיע בנדל"ן באמריקה; אבל ההסבר הסביר יותר הוא שאם ישראל מגיעה למקום השני מכל העולם בהשקעות בנדל"ן בארה"ב אז עם כל הכבוד, מצב השקעות הנדל"ן הזרות בארה"ב הוא רע מאוד.

 

תמונת מצב זו מראה לנו שהתאוששות הנדל"ן בארה"ב אינה קרובה, כי הזרים לא כל כך משקיעים בנדל"ן בארה"ב וגם לאמריקאים אין כסף. איך אנו יודעים שגם לאמריקאים אין כסף? לפי נתון אחד מאוד מפחיד: מסתבר ש-24% מהבתים בארה"ב שווים פחות מעלות המשכנתא שעליהם. המשמעות היא שבתים אלה בעצם שייכים לבנקים, שרק מחכים לזרוק אותם לשוק בהזדמנות הראשונה.

 

בישראל לעומת זאת, הנתון הזה הוא 0%, קראתם נכון אפס אחוזים, זאת אומרת שכאן אין בכלל בעיה מהסוג הזה. לאור כל זאת, האם מחירי הנדל"ן בארה"ב יתחילו לעלות בקרוב? אם זה תלוי בבנקים האמריקאיים - ממש לא. כמובן שהבנקים בארה"ב ירצו שהמחירים יעלו, אבל מכיוון שהסחורה כה רבה ב"מחסני הנדל"ן" שלהם, הם ינסו לדחוף אותה ללא הרף לשוק, וההצפה לא תאפשר למחירי הנדל"ן להתאושש.

 

ד"ר אדם רויטר הוא יו"ר רויטר מידן בית השקעות ומנכ"ל חברת הייעוץ חיסונים פיננסים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית למכירה בארצות הברית
צילום: איי פי
ד"ר אדם רויטרר
מומלצים