מלחמה קרה: אופל לא נמכרה, בגלל הרוסים
מכירת אופל לקונצרן מגנה-שטייר התבטלה ברגע האחרון עקב דרישת הרוכשים העתידיים למכור את פסי הייצור ליצרנית רכב ברוסיה, כך מדווח הטיימס מפי דיפלומטים אמריקניים. ובוויקיליקס משחררים מידע מסקרן נוסף
המלחמה הקרה הסתיימה כמובן, אבל יש כנראה דברים שלא ישתנו בדורנו - למשל משחקי כוח תעשייתיים בין רוסיה לארה"ב. בתזמון מושלם (מדי) מתפרסמות בימים האחרונים ידיעות בכלי תקשורת באירופה וארה"ב, הנוגעות לסיבות שבגללן בוטלה ב-2009 באופן פתאומי עסקת מכירת אופל לידי קונצרן מגנה-שטייר. סוכנות הידיעות רויטרס מדווחת כי פיצוץ העסקה שנחתמה למעשה, נגרם לאחר שהוברר לקונצרן GM כי פסי הייצור של אופל יועברו לאחר רכישתם לידיים רוסיות. גם בטיימס הלונדוני טוענים כי ממש ברגע האחרון דרש הקונצרן הקנדי-רוסי להוסיף לאחר החתימה עוד עשרות סעיפים, המקנים לו בין היתר רשות להעביר את נכסי אופל לידי יצרניות רכב רוסיות.
כדאי להזכיר כי עוד ב-2005 חתמו בכירי מגנה-שטייר, בו חברים יצרנית החלפים מגנה והבנק הרוסי Sberbank, על מסמך הבנות בו "נסגרה" למעשה מכירת 55% ממניות אופל בה החזיק (ומחזיק גם כיום) קונצרן GM האמריקני. האמריקנים היו מרוצים שכן אופל הכבידה קשות על תזרים המזומנים הבעייתי מאד גם כך. באופל היו מרוצים שכן הניחו כי הזרמת כספים תאפשר להם לפתח דגמים חדשים ומאד נחוצים. לא פחות חשוב - הממשלה הגרמנית הייתה בעיקר מרוצה, שכן הבטחת המשך פעילותה של אופל, הייתה גם הבטחת העסקת אלפי גרמנים, עובדי פסי ייצור.
אלא שלקראת סוף 2009, כך מדווחים כלי תקשורת המתבססים בין היתר על הדלפות וויקיליקס, החליטו האמריקנים לבטל את העסקה. זאת לאחר שמגנה-שטייר עמדו על הוספת סעיפים בעייתיים. האמריקנים הודיעו על הביטול, ודיפלומטים של ממשל ארה"ב העבירו מברקים בהולים, בהם טענו כי הממשלה הגרמנית רותחת מזעם על ביטול חד-צדדי של העסקה. כדאי לציין כי האמריקנים טענו באותו זמן לביטול העסקה עקב הרעה פתאומית בתנאים הפיננסיים.
יש עם זאת להניח כי עשויות להיות מספר סיבות חשובות נוספות לביטול העסקה, למשל התאוששות בשוק הרכב, כמו-גם ביצועים משופרים של הקונצרן האמריקני, והתאוששות בדעת הקהל באשר לנחיצותו כגוף חזק ובכיר בתעשיית הרכב העולמית.