מחאת הדיור: מפגינים חסמו כבישים ברחבי הארץ
מאות פעילים חסמו את רחוב הארבעה בתל-אביב, לאחר שהפגינו מול משרדי הממשלה בצומת קפלן. מוקדם יותר חסמו מפגינים בירושלים לזמן קצר את הכביש מול בית ראש הממשלה. בבאר-שבע חסמו כ-500 פעילים את הכביש הראשי בעיר
מחאת הדיור נמשכת ברחבי הארץ: כ-500 מפגינים חסמו הערב (יום ב') את רחוב הארבעה בתל-אביב הסמוך לסינמטק. המפגינים התאחדו שם עם הפגנת הרופאים והמתמחים. מוקדם יותר חסמו כ-200 מפגינים לזמן קצר את רחוב עזה במהלך הפגנה מול ביתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו. לא נרשמו עימותים עם המשטרה. ynet העביר שידור חי מהצעדה בירושלים.
מחאת האוהלים - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- לחץ בירושלים: ישי ביקש לבטל את פגרת הכנסת
- ברחבי הארץ: אנשי מחאת האוהלים חסמו
- ריבלין אירח את המאהל. לבני: נתניהו יישבר
- השר איתן נגד נתניהו: לאן סוחבים את האלונקה?
מפגינים? שלחו לנו תמונות למייל האדום או ב-sms ל-5335
היכנסו לפורום מחאת האוהלים ב-ynet
המחאה בתל-אביב התארגנה הערב באופן ספונטני תוך מספר שעות באמצעות הפייסבוק. המפגינים צעדו ממאהל המחאה ברחוב רוטשילד לכיוון קריית הממשלה בצומת קפלן. הם התיישבו מול משרדי הממשלה וקראו בין היתר: "ביבי תתפטר, הציבור שווה יותר", "העם דורש צדק חברתי", וגם "הון שלטון, עולם תחתון". בניסיון לגייס את תמיכת השוטרים שתיעדו כל העת את המתרחש, קראו המפגינים "אדוני השוטר, גם אתה שווה יותר".
בנאומים שנשאו מול בנייני הממשלה מחו מארגני המחאה על חוק ועדות הדיור הלאומי (וד"לים) שנדון היום בכנסת. "אנחנו רוצים טיפול שורש, לא סתימה ולא ספין", אמר רגב קונטס, ממארגני המחאה. הוא קרא לרה"מ ולשר האוצר "אתם מנותקים מהעם, הגליוטינות שלנו לא עורפות ראשים, אלא כיסאות. אתם עומדים להיות אזרחים מהשורה ממש עוד מעט".
הצועדים הקימו רעש גדול במהלך הצעדה, והכו בברזלים תוך כדי הליכתם. אחד המפגינים אמר ל-ynet כי "סוף סוף יש תחושה של שינוי אמיתי. ככה מתחילה מהפכה". מפגין אחר הוסיף: "אני מרגיש פעם ראשונה שיש לי עם". בדרכם לסינמטק קראו המפגינים ליושבי המסעדות להצטרף אליהם: "צאו מהמסעדות, בואו להפגנות".
הפעילים בתל-אביב מול משרדי הממשלה בצומת קפלן (צילום:בן קלמר)
מוקדם יותר צעדו פעילי מצוקת הדיור הירושלמים, שזכו לתגבור מאנשי מאהל המחאה בתל אביב, מהמאהל בגן הסוס שבמרכז העיר לעבר ביתו של ראש הממשלה נתניהו. במהלך הצעדה בירושלים קראו המפגינים קריאות כמו "ביבי ביבי תתפטר, לא רוצים אותך יותר", "השכירות עולה עולה, תתפטר הממשלה", "רוצים צדק, לא רוצים צדקה", "התשובה להפרטה - מהפכה", "איך נגור בעיר הקודש? אי אפשר לסגור את החודש" וגם "העם דורש צדק חברתי".
המחאה נמשכת גם בירושלים, הערב (צילום: גיל יוחנן)
המפגינים שרקו במשרוקיות ושרו במהלך הצעדה "באנו חושך לגרש". בצעדה השתתפו גם נציגים של תנועת "הפנתרים השחורים" וכן זכאים לדיור הציבורי שהקימו מאהל משלהם בגן העצמאות בבירה.
בצעדה לא נרשמו עימותים בין השוטרים למפגינים שקראו מצדם "השוטרים איתנו, אין להם דירה". אמנון רבינוביץ', מנכ"ל תנועת הצעירים הירושלמית "התעוררות", אמר במהלך השידור החי ב-ynet כי "אני מקווה שנוכל להוביל לשינוי אמיתי בחברה הישראלית גם בלי לעשות מעצרים".
המפגינים חסמו את הכביש מול בית רה"מ בירושלים (צילום: גיל יוחנן)
יאיר פינק, אחד הפעילים הירושלמים, הזהיר כי אם יהיה צורך הפעילים "יחמירו את הצעדים". לדבריו, "נמשיך עם פעולות המחתרת עד שביבי ייכנע לדרישות שלנו". עם זאת, הוא ציין כי אין בכוונת המפגינים להתעמת עם המשטרה.
באר-שבע: מפגינים חסמו את הכביש הראשי
במקביל, בקריית הממשלה בבאר שבע הפגינו 500 פעילים וחסמו, בתיאום עם המשטרה, את שדרות רגר מול בית החולים סורוקה. לאחר זמן קצר המשיכו המפגינים לצעוד על הכביש הראשי עד למאהל המחאה במרכז המורים בעיר. אל המפגינים הצטרפו תושבי הכפר הבדואי הלא מוכר אל-ערקאיב. המפגינים צעקו "דור שלם דורש דיור". בכוונת המועצה לכפרים לא מוכרים בנגב להקים מחר מאהל מחאה ביישוב שגב שלום.
"אין אלטרנטיבה בנגב", הצועדים בבאר-שבע (צילום: הרצל יוסף)
בין הצועדים היה גם בוריס פישמן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת בן גוריון שהשתתף הבוקר במחאת הרופאים בסורוקה, ובא גם כדי להשתתף במחאה על הדיור. "אין סיכוי שאוכל לקנות דירה",
אמר בוריס בן ה-24. "לא במחירים היום וגם לא במשכורת של מתמחה או של רופא. אולי אוכל לקנות איזה חדרון". לדבריו, "האבסורד הגדול הוא שדווקא לאותו ציבור שיש אמצעים מוגבלים בלאו הכי ומתקשה בתחום הדיור, הרפואה הציבורית היא פחות טובה".
הדר שטרן, ממובילות המאבק בנגב, אמרה בנאומה עם הגיעם של הצועדים למאהל המחאה: "המדינה קוראת לאזרחיה לרדת לנגב, אבל שלא ישקרו לכם, אין כרגע אלטרנטיבה בנגב, גם כאן יקר. המדינה צריכה לקחת אחריות על הנגב".
בגן לווינסקי בדרום תל אביב הקימו 20 בני אדם את מאהל המחאה מחדש לאחר שלפנות בוקר פינו אותם. הם התעמתו עם פקחי הסיירת הירוקה, שמנעו מהם להקים את האוהלים. "תראה לי חוק שאוסר עליי להקים אוהל", אמר חבר מועצת עיריית תל אביב, אהרון מדוול לאחד הפקחים.
"לא יכול להיות שתהיה מחאה רק ברוטשילד". דרום ת"א (צילום: עופר עמרם)
שולה קשת, יוזמת הקמת המאהל, אמרה לאזרחים במקום כי "ראש העיר הורה בעצמו שלא לאפשר לנו לבנות אוהלים. לא ייתכן שזכות המחאה שלנו תילקח. לא יכול להיות שתהיה רק מחאה ברוטשילד". לדבריה,
דוברת העירייה אמרה שלא ניתן להקים את המאהל בגלל שהוא עלול לגרום לרעש ולהפריע לתושבים.
מדובר בעוד מהלך בשורת צעדי מחאה שנקטו הפעילים היום. מוקדם יותר, הם חסמו כבישים ברחבי הארץ בעקבות קידום חוק ועדות הדיור הלאומי (וד"לים) בכנסת, ושמונה מהם נעצרו. בהמשך, 30 סטודנטים מהמכללה האקדמית תל חי חסמו את שדרות תל חי בקריית שמונה במסגרת המחאה. הם קראו קריאות נגד הממשלה וחילקו עלונים לנהגים.
Read this article in English