איראן: איש דת יגשר בין אחמדינג'אד לפרלמנט
ההתקוטטויות בצמרת האיראנית הובילו את המנהיג העליון להקים צוות שיסייע לו לגשר בין שלוש הרשויות בכלל ובין הנשיא למחוקקים בפרט. חמינאי רוצה שקט לקראת הבחירות
מנסים להנמיך להבות: מנהיגה העליון של איראן, אייתוללה עלי חמינאי, מינה אמש (יום ב') איש דת בכיר שישמש כמגשר בין הנשיא, מחמוד אחמדינג'אד, לבין הפרלמנט התומך ברובו בחמינאי. מדובר בניסיון נוסף להביא להפסקת החיכוכים שמתנהלים בחודשים האחרונים בצמרת האיראנית, ונתפשים כסכנה למעמדו של חמינאי.
לתפקיד המגשר נבחר ראש הרשות השופטת לשעבר, האייתוללה מחמוד שאהרודי. הוא יעמוד בראש "צוות עליון לפיתרון מחלוקות וניהול היחסים בין שלוש הרשויות" שיפעל בסמיכות לחמינאי.
צוותו של שאהרודי יכלול עם ארבעה נציגים, כולם שמרנים קיצונים המתנגדים לכל סוג של רפורמה שלטונית. זו הפעם הראשונה שמוקם באיראן גוף שיגשר בין רשויות השלטון וזה צפוי לכהן במשך חמש שנים.
העימות בין אחמדינג'אד לפרלמנט וחמינאי נתפש כחלק ממאבק כוחות המתנהל באיראן לקראת הבחירות לפרלמנט במרס 2012 והבחירות לנשיאות ב-2013. הוא הגיע לשיאו בחודש שעבר לאחר שהפרלמנט טען שאחמדינ'גאד הפר את החוק כשמינה את עצמו לאחראי על משרד הנפט ואיים במרומז להעביר את הנושא לטיפול משפטי. מספר חברי פרלמנט אף החלו לאסוף חתימות בניסיון לגרום להדחתו של אחמדינג'אד, אולם בסופו של דבר זנחו את הרעיון. אחמדינג'אד, אגב, ויתר בסופו של דבר על התפקיד.
הקמת הצוות החדש עשויה להעיד על רצונו של חמינאי להרחיק את עצמו מהמחלוקות בין אחמדינג'אד לפרלמנט, ולהחזיר לעצמו תדמית של מנהיג על, שמרוחק מהפוליטיקה היום יומית. אפשרות אחרת היא שבאמצעות מינויו של שאהרודי, מבקש חמינאי להחליש עוד יותר את מעמדו של האשמי רפסנג'אני, העומד בראש גוף מתווך אחר - המועצה לקביעת האינטרס של המשטר - גוף שתפקידו לפתור מחלוקות בענייני חקיקה ולייעץ לחמינאי בנושא.
מאז המהומות שפרצו באיראן על-רקע הבחירות השנויות במחלוקת לנשיאות, הלך ודעך מעמדו של רפסנג'אני, שכיהן בעבר כנשיא, בשל תמיכתו הגלויה במנהיג האופוזיציה מיר חוסיין מוסווי.
לפני כארבעה חודשים הוא הודח מתפקידו כיו"ר מועצת המומחים והוחלף בידי שמרן קיצוני. אתר האופוזיציה "סהאם ניוז" גינה את החלטתו של חמינאי וטען כי מדובר ב"ניסיון להזיז" את רפסנג'אני, המזוהה עם הרפורמיסטים.
למרות שחמינאי, בעל המילה האחרונה בניהול ענייני המדינה באיראן, מוסמך לפטר את רפסנג'אני מתפקידו, צעד כזה עלול להיתפש כחריף מדי ולהוסיף מתח למצב העדין ממילא שבו נתונה הצמרת האיראנית. חמינאי מעוניין לייצב את המערכת הפוליטית ולאפשר לאחמדינג'אד לסיים את כהונתו בשקט, מכיוון שזעזועים עלולים לסכן גם את מעמדו כמנהיג העליון של הרפובליקה האיסלאמית.