האחרונה באירופה: מלטה תתיר לזוגות להתגרש
לפני כחודשיים הצביעו 53% מתושבי האי בעד חקיקה שתאפשר לזוגות נשואים להיפרד באופן רשמי מבלי לנסוע למדינה אחרת. ההפתעה: רוב גורף בפרלמנט של המדינה הקתולית - תמך
בעוד שבישראל שיעורי הגירושין נושקים ל-50%, יש מדינות שמכירות רק כעת בהליך הזה: הפרלמנט של מלטה אישר היום (יום ג') ברוב של 52 תומכים מול 11 מתנגדים חוק המאפשר לבני זוג לסיים את נישואיהם באופן חוקי. לא מדובר בעניין של מה בכך במלטה, שבה 95% קתולים. ראש הממשלה לדוגמא התנגד לחוק שצפוי להיכנס לתוקף בחודש אוקטובר.
על-פי ההצעה שאושרה בפרלמנט, בני זוג שנפרדו יוכלו להגיש בקשה לגירושין אחרי ארבע שנים שבהן חיו בנפרד ובכפוף לכך שימשיכו לתמוך בילדיהם. עד-כה נאלצו זוגות מלטזים שביקשו להתגרש במהירות לעשות זאת בחו"ל. הליך הגירושין במלטה עצמה היה קשה ומסורבל. הוא דרש בקשה רשמית להיפרדות וזו היתה מובילה לדיונים משפטיים יקרים, שהיו עלולים להימשך עד תשע שנים ושהכנסייה הייתה יכולה להטיל וטו על תוצאותיהם.
ואולם, משאל עם שהתקיים באי לפני כחודשיים קבע כי 53% מהתושבים תומכים בעמדה המנוגדת לעמדתו הרשמית של הוותיקן בכל הנוגע לשלמות התא המשפחתי.
מעניין במיוחד הוא הרוב הגורף שלו זכה החוק בפרלמנט, בו מתקבלות בדרך כלל ההחלטות על חודו של קול. הסיבה לכך היא העובדה ש-19 מחברי מפלגת השלטון הלאומית הצביעו בניגוד לעמדתו של מנהיגם - ראש הממשלה לורנס גונזי.
בכך, תהפוך מלטה למדינה האחרונה באיחוד האירופי שמתירה לזוגות להתגרש, והיא תותיר את הפיליפינים והוותיקן כשתי המדינות האחרונות בעולם שאינן מתירות לקיים את ההליך בתחומן. מתנגדי הגירושין במלטה טענו לאורך הדרך כי דווקא האיסור שקיים בנושא, הוא זה שהופך את מוסד הנישואין לכל כך חזק במדינה. לעומתם, טענו תומכי הגירושין כי זוגות רבים במלטה בין כה וכה נפרדים וכי יש לאפשר לאנשים אלה להינשא בשנית.