שתף קטע נבחר
 

טייקונים התעוררו, תיכף המחאה תגיע גם אליכם

הציבור מוחה? אין מה לעשות, זה הקפיטליזם ואלו פירותיו. ובכל זאת: מעט הטייקונים ששולטים במשק צמחו וגדלו בארץ, הם מעסיקים מאות אלפי עובדים והם, לפחות ברובם, ישראלים גאים. אם הם לא יתחילו לקחת על עצמם קצת אחריות חברתית, עלולה להתפתח פה מלחמת מעמדות כלכלית

ישראל היא מדינה קפיטליסטית לכל דבר ועניין. הסממנים של השיטה חודרים לכל פינה בהוויה שלנו, כשהמוטו והמושא לחיקוי היא ארצות הברית. כאשר אנחנו מאמצים תיאוריות כלכליות מבית מדרשו של מילטון פרידמן, אנחנו מחקים את האמריקאים בתרבות הצריכה של מותרות. ממש כמו מעריצים של סלבס, אנו מסתכלים על העושר בהערצה כמושא לחיקוי.

 

 

 

מספר עשירי העולם צמח בשנת 2010 ב-8.8%, בעוד שבישראל מספרם צמח ב-13.6% - 55% יותר מהממוצע העולמי. בישראל יש 10,153 מיליונרים, שהיקף ההון הכולל שלהם הסתכם ב-2010 ב-52 מיליארד דולר, עליה של כ-23% לעומת 2009. מיליונר מוגדר כמי שמחזיק לפחות מיליון דולר נזיל, לא כולל השקעות בנדל"ן וללא כל התחייבויות.

 

מולטי-מיליונר מוגדר כמי שיש בחשבונו לפחות 30 מיליון דולר. מספר המולטי-מיליונרים בישראל עומד על 97 איש, והוא צמח בשנת 2010 בשיעור של 12%. הונם הכולל של המולטי-מיליונרים הסתכם בכ-19 מיליארד דולר. הגידול המרשים במספר המיליונרים בישראל, נובע מהעושר והרווחים שצברו בעלי שליטה בחברות ישראליות. ניכרת אצלם עלייה בשיעור של 20.6% בשווי האחזקות הפיננסיות בשוק ההון, ועלייה של 16.4% במחירי נכסים ריאליים, כגון נכסי נדל"ן.

 

 

הריכוזיות והמונופולים מול הציבור

 

תחומי הפעילות של המיליונרים והמולטי-מיליונרים מתפרסים לרוחבו של המשק, כאשר ניכרת במיוחד פעילותם בתחומי הנדל"ן הגואה, בדלק, בגז, ברשתות המזון, בתעשיות המזון הגדולות, בשוק התקשורת והסלולר, בספנות, במשאבי טבע. אין ספק, שכוחם ומעמדם סייע להשיג שליטה בענפים מרכזיים ובכך להגיע למצב של ריכוזיות במשק. מצב שהוא אנטיתזה לקפיטליזם האמריקאי.

 

הצמיחה בתמ"ג של ישראל ב-2010 הייתה 4.5%. תשואת מדד תל-אביב 100 עמדה על 14.93%. מחיר דירת 4 חדרים עלה בממוצע בשיעור שבין 15% ל-20%. מדד המחירים לצרכן, עלה בשיעור של 2.7%. השכר הממוצע במשק עלה בשיעור של 0.6%. היקף ההון הכולל של המיליונרים עלה ב-23%-25%. מס החברות ירד. המסקנה היא אחת: ישראל היא גן עדן למיליונרים, שעושים כאן תשואות מעל ומעבר למדדים כאלה או אחרים.

 

כדאי לזכור, שעליית המדד ככל שהיא משתקפת מהנתונים שלעיל, איננה ריאלית. תוספת היוקר שהשכירים בישראל קיבלו בשנת 2010 עמדה על 0%. אי השוויון המתואר כאן יוצר תסיסה אזרחית כלכלית מסוכנת. אף אחד, במדינה קפיטליסטית, לא מעלה על דעתו, להצר את צעדיהם של הטייקונים. להיפך, כולם מנסים לחקות אותם ולהסתופף בחברתם. יתרה מכך, חלק גדול מהפקידות הממשלתית הבכירה, הולכת לעבוד אצלם בתום הקדנציה הממשלתית שלה, שבמהלכה, הם קורצים לכיוונם.

 

 

מאידך, הפער החברתי הורס כל חלקה טובה, והטייקונים מסמלים את הפער הזה. חלק מהטענות שהממשלה סופגת בימים אלה מתייחסות לעושר המופלג של הטייקונים, שצמח ופרח בזמן כהונתה. הציבור עושה השוואות והוא מקנא במי שיש לו ומאשים בכך את אלו שנהנו ואת נתניהו ושטייניץ שנתנו לזה להתפתח.

 

רבותיי - אין מה להתלונן, זה קפיטליזם ואלו פירותיו. כך זה עובד. ובכל זאת: הטייקונים צמחו וגדלו בארץ, הם חלק מההוויה החברתית והכלכלית שלנו, לעתים גם הפוליטית. הם מעסיקים מאות אלפי עובדים והם, לפחות ברובם, ישראלים גאים. הציבור חושב ומאמין שחלק מתשואת ההון של הטייקונים נוצרה על חשבונו. מכך עשויה חלילה לצוץ מלחמת מעמדות מסוכנת.

 

 

מתבקש שינוי - גם אצל הטייקונים

 

הציבור רועש וגועש, כאשר מושא ההתקפה העיקרי הוא הממשלה. לא יעבור זמן והוא ימצא קורבנות אחרים, אולי את הטייקונים ואת מה שהם מייצגים?

 

קל מאוד להטיל חרם צרכנים, קל מאוד גם להעלות את מס החברות. כאשר כיווני הפעילות של הממשלה המצויה בלחץ אינם ברורים. מה יקרה לדעתכם באם ייעשו צעדים מהותיים להפחתת הריכוזיות במשק? אותם הטייקונים יהיו הראשונים להיפגע. לא בכל אשמה הממשלה.

 

יש קפיטליזם, אבל יש לטייקונים גם אחריות חברתית. אם הרקמה החברתית תיפגע - גם הם יינזקו. הציבור מצפה שהטייקונים ייעשו פעולות נמרצות למענו ועכשיו, כדי להראות שהם חלק מההוויה הישראלית. הכדור אצלם, כדאי שיגלגלו אותו מהר.

 

 

הכותב הוא מרצה במרכז ללימודים אקדמיים – אור יהודה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאת האוהלים בחיפה
צילום: אבישג שאר ישוב
ד"ר ישראל בוקסר
צילום: באדיבות המרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה
מומלצים