לא זזים מהאוהלים: "ביבי זנח את פשוטי העם"
אחרי עוד ערב של הפגנות וחסימות כבישים, הבטיחו הפעילים להחריף את המאבק - למרות הפתרונות שהציג נתניהו. "תמו הימים שבהם הציבור בולע את מה שאומרים לו", אמרו בת"א. בירושלים ובבאר שבע האשימו: תוכניתו - אחיזת עיניים ומצג שווא
כל הארץ אוהלים אוהלים - והם לא הולכים לשום מקום: הפתרונות שהציג ראש הממשלה בנימין נתניהו למשבר הדיור לא סיפקו את האזרחים המוחים ברחבי הארץ, ואמש (יום ג') - אחרי עוד ערב של הפגנות וחסימות כבישים - הם הבטיחו להחריף את מחאת האוהלים.
מחאת האוהלים - סיקור מיוחד ל-ynet
- תשובת נתניהו למחאה: נפתח חסמים, נוסיף דירות
- מחאה משולבת: "כולם דפקו, גם זה מהמגדלים"
- ליברמן: מחאת אוהלים? יש לנו צרות של עשירים
בואו לדבר על זה בפורום מחאת האוהלים
"אין דבר חדש בתוכנית של ביבי, אין פתרון לבעיה", אמר ניב מיכאלי, ממובילי המאבק בתל אביב, "הבעיה היא שיש מחסור אדיר בדירות, וההצעות שלו לעבור לפריפריה לא יתרמו לפתרון הבעיה, בגלל שגם שם יש מחסור. אנחנו רוצים לתת מסר למערכת הפוליטית שמדובר במאבק על הדמוקרטיה, ולא רק על הדיור. הפוליטיקאים, אם זה ביבי או אלו שיבואו אחריו, צריכים לדעת שעליהם לתת דין וחשבון לעם ולעובדים, ולא לבעלי ההון. תמו הימים שבהם הציבור סופג ובולע את מה שאומרים לו. לא נפנה את המאהל".
בחיפה נעצרו אתמול שבעה פעילים, שחסמו כביש ליד גן האם בתום צעדה בהשתתפות 700 איש. בתל אביב מאות צעדו מהמאהל המרכזי בשדרות רוטשילד למאהל שהוקם מחדש בגינת לוינסקי, שם חולקו פליירים גם לפליטים. בשכונת התקווה, באותו זמן, עשרות מפגינים חסמו צומת כשהם זועקים "מדינה של גנבים" ו"ביבי הביתה". בבאר שבע עוכבו לחקירה והורחקו מהמאהל שלושה סטודנטים שנשאו שלטים, וירדו לכביש.
האוהלים מגיעים ליפו: "רק תחילת המאבק"
ליאור קיי, סטודנט לעבודה סוציאלית, הבהיר שהמחאה רק תלך ותתרחב - והיום יוקמו אוהלים גם ביפו. "זו רק התחלת המאבק, שהוא נגד השיטה, נגד השלטון הקפיטליסטי", ציין, "אנשים מתחילים להבין שלא מדובר רק במאבק על דירות ושכר דירה, אלא שצריך לשנות את השיטה באופן גורף".
"אנחנו נשארים כאן ונחריף את המאבק", אמרה אדר שטרן, מפעילות המאהל בבאר שבע. היא הביעה שביעות רצון מההטבות לסטודנטים שעליהן הכריז ראש הממשלה, אבל הבהירה כי "לא על זה יצאנו למאבק. לא קיבלנו פתרונות לדיור בר השגה ועל זה היה המאבק".
דורון אמנו, פעיל נוסף במאהל, הבהיר כי איש לא מתכוון לעזוב את המקום בעקבות הפתרונות שהציג נתניהו. "אני יותר משבוע במאהל והפתרונות של ביבי הם לא מה שציפיתי", הסביר, "עד שלא יהיו מעשים אני לא אצא מפה - גם אם אצטרך לקחת חופש מהעבודה".
"דיברתי גם עם החברים שלי במאהל בתל אביב וכולנו נשארים", הוסיף אמנו, "המשחק הפוליטי רק חיזק אותנו. הוא ניסה לעשות הפרד ומשול, לסכסך בין הרחוב לסטודנטים. הוא חילק הרבה מתנות להם ופחות לתושבים. אולי הוא חשב שהסטודנטים יקבלו את המתנות ויאמרו תודה, אבל אנחנו נישאר מאוחדים עד הסוף".
הפעיל החברתי יהודה אלוש, שביקר במאהל בבירת הנגב, אמר: "ביבי זנח דווקא את האנשים הפשוטים, הכוח האלקטורלי הכי חשוב שלו". תושב העיר אבי זגורי הוסיף: "התכנית של ביבי היא אחיזת עיניים רק בשביל להשתיק אותנו. אני לא אעזוב את המאהל, אני אמשיך פה, לא יכול להיות שאנשים משתכרים שכר מינימום כאשר דירת חדר עולה מינימום 1,500 שקלים".
יואל וירבה, ממקימי המאהל, הביע אופטימיות בנוגע להמשך המאבק: "אם מחאה של יותר משבוע הביאה אותו להצהיר הצהרות כאלה, אז שווה להיות פה עוד שבוע ויותר כדי לקדם חקיקה. היו מאבקים כמו זה של העובדים הסוציאליים ואנחנו צריכים ללמוד גם מההישגים וגם מהטעויות שלהם".
בירושלים מזהירים: "שום דבר לא קדוש יותר"
גם הפעילים בירושלים לא מתכוונים לזנוח את המאהל בעקבות התוכנית של נתניהו, ואתמול עלה מספר האוהלים במקום ל-34. אמש ערכו הפעילים מופע קסמים, כדי להבהיר ש"מצג השווא של נתניהו לא עובד עלינו".
הלילה הפעילים הירושלמים יתכנסו לדיון במאהל כדי להחליט על צעדיהם בימים הקרובים. "שום דבר לא קדוש יותר", אמר איתי גוטלר, ממובילי המחאה בבירה ויו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית, "נחריף את המחאה עד שביבי יתחיל להביא לנו פתרונות אמתיים יותר למצוקת הדיור".
אתמול בבוקר, בניסיון להוציא את העוקץ מהמחאה, הציג ראש הממשלה את תוכניתו להוזלת הנדל"ן,
וניסה לרצות את הסטודנטים. נתניהו העריך כי חוק הוד"לים יביא להוספת כ-50 אלף דירות, והבטיח לבנות כעשרת אלפים דירות לסטודנטים במעונות ולתת להם הנחה של 50% בתחבורה הציבורית.
במאהל המחאה דחו את תוכניתו וטענו כי "ראש הממשלה משקר לנו בעיניים", וגם
הסטודנטים לא השתכנעו. אמנם יו"ר התאחדות הסטודנטים
כינה את היוזמה "הישג היסטורי", אך גם הוא הבטיח כי הם ימשיכו להיאבק. "כלל לא דיברו עם האוניברסיטאות על מעונות, זה נראה כמו שוחד", אמר יו"ר אגודת הסטודנטים בתל-אביב.
במהלך היום הוקמו עוד מאהלים, אחד מהם בבית שמש. חבר המועצה המקומית, שלום לרנר, הסביר ל-ynet כי הפעילים מוחים על כך ש-4,000 יחידות דיור שמשווקות כעת מיועדות לציבור החרדי ולא לזוגות צעירים. "יש לנו סוכות ואם נצטרך נישאר פה עד סוכות", איים.