שתף קטע נבחר

 

תנו ללמוד בשקט: הסטודנטים מחכים למעונות

הסטודנטים תולים תקוות בכך שהתוכנית של נתניהו להוספת 10,000 דירות למעונות תאפשר להם ללמוד בראש שקט ותוריד גם את מחירי השכירות הגבוהים: "מנצלים את המצוקה שלנו"

בדרך למהפכה אמיתית בחיי הסטודנטים בישראל? תלמידי האוניברסיטאות והמכללות מקווים שהתוכנית של ראש הממשלה בנימין נתניהו, לפיה ייבנו בישראל כ-10,000 דירות שישמשו סטודנטים כמעונות, תאפשר להם להיפרד מהדירות שהם שוכרים במחירים מופקעים ולהתחיל ללמוד בראש שקט.

 

בשנת הלימודים תשע"א היו בישראל 293 אלף סטודנטים, אבל רק 5.8 אחוז מהם נהנו ממגורים במעונות, שמונים 17 אלף מיטות בלבד. לשם השוואה, באוניברסיטאות הרווארד, שיקגו וייל בארצות הברית, יותר מ-60 אחוז מהסטודנטים מתגוררים במעונות.


מעונות סטודנטים בבאר שבע. "עלות סבירה" (צילום: הרצל יוסף)

 

מבדיקת התאחדות הסטודנטים הארצית עולה כי 85 אחוז מהסטודנטים

כלל לא הגישו בקשה למגורים במעונות, בגלל מגוון סיבות, ביניהן איכות הדירות וריבוי השותפים. מאידך, 60 אחוז מהסטודנטים שכן התגוררו במעונות נתנו ציון שנע בין "טוב" ל"טוב מאוד" לאיכות המגורים.

 

לדברי סתיו ארז, ראש המחלקה האקדמית בהתאחדות הסטודנטים הארצית, "המטרה של המעונות היא לספק לסטודנטים דיור מוזל באופן משמעותי, כדי שיוכלו לפנות להשכלה הגבוהה. הבעיה היא שבערים רבות בישראל, מחיר של חדר במעונות כמעט זהה למחיר דירה מחוץ לאוניברסיטה, כך שהמעונות הופכים להיות לא רלוונטיים עבור הסטודנטים". לדבריה, הבעיה מורגשת בעיקר בפריפריה, בה הביקוש למעונות עולה בהרבה על ההיצע.

 

"מחירים כמעט כפולים"

במכללה האקדמית עמק יזרעאל עלות המעונות היא 800 שקלים בלבד לחודש לסטודנט, אבל רק 6 אחוז מהסטודנטים נהנים מהשירות. היתר נאלצים לשכור דירות במושבים ובקיבוצים באזור. לדברי רון מרגלית, יו"ר אגודת הסטודנטים במכללה, בפגישה שקיים אתמול עם ההנהלה הוחלט על הקצאת 200 מיטות נוספות למעונות. "משכירי הדירות באזור מנצלים את המצוקה שלנו וגובים מחירים כמעט כפולים עבור חדרים לסטודנטים", אמר, "הפתרון הוא רק להגדיל את ההיצע של חדרים ובכך גם לאפשר ליותר סטודנטים לגור במעונות, וגם להוריד את מחירי השוק".

 

נתניהו מציג את הפתרונות למשבר הדיור

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

יובל אדמון, שהיה עד לא מזמן יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית, טוען כי הגדלת היצע המעונות היא צעד חשוב - אך הממשלה חייבת לעשות זאת בצורה חכמה ולמשוך סטודנטים גם לשכונות מרוחקות מהקמפוס. "רוב התלונות על המעונות הן שהחדרים מוזנחים ולא נעים לגור בהם", הסביר, "הרציונל במעונות צריך להיות הקפדה על מחירים זולים במיוחד שיהיו אטרקטיביים עבור הסטודנטים. כמו כן, אם הממשלה תדע לבנות מעונות בצורה מושכלת, לא רק בצמידות לאוניברסיטה אלא גם במרכזי אוכלוסייה חלשים, היא תוכל לקדם גם מטרות חברתיות נוספות, לחבר את הסטודנטים לקהילה ולפתח את השכונות החלשות".

 

אורי קידר, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת בן גוריון, הוסיף: "העלות החודשית

במעונות היא סבירה, אך הבעיה היא בהיצע הנמוך ובמחסור הגדול בדירות. המעונות הם לא עסק כלכלי לאוניברסיטה, אלא שירות שהיא נותנת לסטודנטים. לכן יש להגדיל את ההיצע ובכך לסייע בוויסות המחירים בשוק ובהוזלת יתר הדירות".

 

גם יותם ברום, לשעבר יו"ר אגודת הסטודנטים במכללת סמינר הקיבוצים, טוען כי הבעיה העיקרית היא המחסור בדירות במעונות. "התנאים במעונות הם לא אידאליים, אבל המחירים הם יחסית סבירים", אמר, "הבעיה העיקרית היא שאין מספיק היצע והסטודנטים נאלצים להמשיך לגור אצל ההורים או לשכור דירה ולשלם אלפי שקלים בחודש. בסופו של דבר הפגיעה היא לא רק כלכלית אלא גם בלימודים, שכן סטודנט שמתעסק כל היום בדרכים לגמור את החודש, הראש שלו לא פנוי ללימודים".

 

באוניברסיטת חיפה כבר הרימו את הכפפה והחלו לפעול להקמת מעונות חדשים, שבהם 600 מיטות. "דווקא בימים אלה, חשוב שמוסד כמו האוניברסיטה לא יעסוק רק בדברים תיאורטיים, אלא גם במתן פתרונות מידיים בשטח", הסביר נשיא האוניברסיטה, פרופסר אהרון בן-זאב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יעמוד בציפיות? נתניהו
צילום: מארק ישראל סלם
מומלצים