מסריח, לא כשר: בג"ץ סגר מתקן טיהור ליד עפרה
שופטי בית המשפט העליון קבעו שהמתקן נבנה על אדמות פלסטיניות בניגוד לחוק. "אלוהים ישמור", העיר השופט פוגלמן
בהחלטתו קיבל הרכב השופטים – הנשיאה דורית ביניש, עדנה ארבל ועוזי פוגלמן, את העתירה שהגישו ב-2009 תושבי הכפר עין יברוד באמצעות ארגון "יש דין". נציגיהם, עורכי הדין מיכאל ספרד, שלומי זכריה ואבישר לב, דרשו בעתירה להפסיק את העבודה ואת המימון לבניית המתקן ולהורות למנהל האזרחי ומשטרת מחוז ש"י לאכוף את צווי ההריסה שהוצאו.
המתקן לטיהור שפכים ליד עפרה. "אלוהים ישמור" (צילום: ארגון "יש דין")
במהלך הדיון בבית המשפט העליון, מתחו השופטים ביקורת על המדינה על כך שהמתקן נבנה באופן לא חוקי. "אלוהים ישמור, מקרה כמו שהיה כאן של מימון המדינה בבנייה בלתי חוקית, אני עוד לא ישבתי", ציין השופט פוגלמן, "נפל לי האסימון רק עכשיו. עכשיו אנחנו מבינים שעוד לא התחיל הליך תכנון".
לאחר הצהרתו של נציג המועצה האזורית בנימין, לפיה המשך הבנייה לא יאושר, אמרה הנשיאה ביניש: "אחרי הרקע של התיק הזה, הצהרה זה מעט מדי. המקרה הזה הוא ייחודי. כולנו מסכימים שצריך להיות מכון לטיהור שפכים, אולם כמו שטופל עד עכשיו זה לא יכול להיות".
הרכב השופטים קבע כי יש לאסור כל שימוש במתקן – אסור לחבר אותו לחשמל וכן אסור להמשיך בבנייתו, עד שיימצא פתרון חוקי. בנוסף, הם פסקו כי המדינה והמועצה האזורית בנימין ישלמו את הוצאות המשפט בסכום של 20 אלף שקל.
"בפני בית המשפט נחשפה פרשיה חמורה ופלילית לכאורה, שבמסגרתה רשויות שלטון גזלו בניגוד לחוק קרקע פרטית פלסטינית ובנו עליה על בסיס היתר בנייה פיקטיבי מתקן בהשקעה של מיליוני שקלים", אמר עו"ד ספרד בעקבות החלטת בית המשפט.
הוא הוסיף: "לצערי, לא מדובר במקרה יחיד ובנייה בלתי חוקית במעורבות שלטונית מתרחשת בכל רחבי הגדה במערבית. לקוחותיי טרם קיבלו את אדמתם חזרה. ארגון 'יש דין' ימשיך לסייע להם במאבקם לתיקון העוול". במהלך הדיונים בעתירה התעורר החשד שראש המועצה האזורית בנימין, אבי רועה, סיפק היתר בנייה פיקטיבי לבנייה על אדמות פלסטיניות ובעקבות זאת המשטרה פתחה בחקירה.
Read this article in English