הרפתנים חסמו צמתים: "ביבי הורג אותנו"
בצומת גילת שבנגב שפכו הרפתנים חלב על הכביש והגיעו עם פרה, שברחה להם וגרמה לשיבושי תנועה. לצומת הרא"ה הם באו עם טרקטורים: "לא ניתן לכסח את החלשים". מארגן המחאה: "הורדת מחירי החלב תביא לסגירת 400 רפתות"
מהדרום ועד הצפון - הרפתנים יוצאים למחאה: עשרות רפתנים הפגינו בצהריים (יום ד') וחסמו צמתים בכמה מוקדים ברחבי הארץ במחאה על כוונת הממשלה להפחית את מחירי החלב הגולמי. בצומת גילת שבנגב הגיעו המפגינים עם פרה שפרצה לכביש ושיבשה את התנועה. בעקבות זאת, נאלצו השוטרים לרדוף אחריה. בנוסף, שלושה רפתנים עוכבו לחקירה לאחר שחסמו את הכביש בגופם.
המפגינים הזועמים גם שפכו חלב על הכביש וקראו "ביבי הביתה". "למרות שהמשטרה עוצרת אותנו, אנחנו נמשיך כאן", אמר אחד המפגינים מעוטף עזה, "הממשלה מנסה להרוס את החקלאות, ואנחנו נמשיך להפגין". בעקבות ההפגנה נוצרו עומסי תנועה מכיוון אופקים לבאר-שבע.
גם בצומת טללים הפגינו הרפתנים נגד הממשלה. "אנחנו מוחים על רצון הממשלה לכסח את החלשים", הסביר משה טנא, רפתן מהמועצה האזורית רמת נגב, "בחמש השנים האחרונות רשתות השיווק העלו את מחירי מוצרי החלב בחנויות ב-50 אחוז, בעוד שאנחנו, העלינו את המחיר רק ב-29 אחוז". לדבריו, "אין קשר בין המחיר שהרפתן מקבל לבין מה שהצרכן משלם. המחלבות עצמן הן לא האשמות העיקריות אלא רשתות השיווק, אבל מפחדים לצאת נגד הרשת".
רפתנים שופכים חלב בצומת גילת (צילום: אליעד לוי)
צפונה משם, בצומת מסמיה שבחבל לכיש, חסמו הרפתנים את נתיב הנסיעה ממזרח למערב. המפגינים, מלווים במשטרה, שפכו על הכביש כמויות גדולות של חלב. "אנחנו יכולים לשפוך פה שבועות חלב על הכביש, אין לנו בעיה עם כך - אנחנו לא מוותרים", הצהיר הרפתן יואב צור מבאר-טוביה. רפתן אחר הוסיף: "אנחנו בעד מחאת הקוטג', אך איננו הכתובת לפתרונה. אין לנו במה לקצץ, ניאבק עד שנשיג את המטרה".
"האש של מחאת הקוטג' הוסטה אלינו שלא בצדק", אמר עודד ארקין שמנהל רפת בקיבוץ גת, "הרפת הוא המקטע היחיד שהמחיר שלו מפוקח על-ידי הממשלה עצמה והוא כמעט ולא השפיע על עליית מחירי מוצרי החלב, אלה המחלבות ורשתות השיווק, אבל לא רוצים לשמוע אותנו, אלא לחסל את ענף הרפת השורשי, שמפוזר בפריפריה. הפרנסה שלנו תהיה על סף קריסה אם החלטות הממשלה יתקבלו".
המפגינים בצומת מסמיה. "נמשיך להפגין" (צילום: טובה דדון)
בצומת כפר הרא"ה שבשרון נשאו הרפתנים שלטים בהם נכתב "חלב זה לא מים, הוא לא יורד מהשמים". חלק מהרפתנים הגיעו עם טרקטורים ונסעו באיטיות בשני הנתיבים בכביש 4 ואחרי זמן קצר הם פונו על-ידי המשטרה. בעקבות זאת, נוצרו עומסי תנועה לכיוון צפון.
גם הרפתנים בצפון יצאו להפגין. בצומת מגידו שבעמק יזרעאל ובצומת צמח שבדרום הכינרת התייצבו עשרות רפתנים. אולם, בשני המקומות עמדו המפגינים בצדי הדרך ולא גרמו לשיבושי תנועה.
"חלב זה לא מים, הוא לא יורד מהשמיים". צומת הרא"ה (צילום: יואב מלכה)
מוקדם יותר עתרו הרפתנים לבג"ץ נגד הכוונה להפחית את מחירי החלב הגולמי. הם ציינו כי גם לא הוזמנו לשימוע בעניין כדי להביע ולהסביר את עמדותיהם. יוסי מלול, לשעבר מזכיר התאחדות מגדלי הבקר, אשר עומד מאחורי ארגון פעולות המחאה, אמר בשיחה עם ynet כי הן באות על רקע כוונות הממשלה "שמשמעותן חיסול ענף החלב
בישראל".
לדבריו, "זהו ענף שהושקעו בו סכומים אדירים, וראש הממשלה בהחלטה חפוזה הורג אותו. על הדרך ביבי מחסל גם את הערבה, הנגב, רמת הגולן והפריפריה שבחלקה הגדול בנויה על ענף החלב".
מלול ציין: "קראנו לרפתנים לצאת ולהפגין את הכאב שכולנו חשים, את החרדה האיומה נוכח ההליך החפוז שעלול לקפח את העתיד של כולנו". הוא טען כי הורדת מחירי החלב תוזיל את עלות הקוטג' בארבע אגורות בלבד, ומנגד "תביא לסגירת 400 רפתות. הרווח הגדול כאן הוא של רשתות השיווק והתנובה, אנחנו הקטנים כאן. בעלי ההון שוב יעשו הון על הקטנים, הפעם בניצוח ממשלתי".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה לטענות כי "ועדת החלב זיהתה כשלים בכל אחת מחוליות שרשרת הערך של מחיר מוצרי החלב. הוועדה מטפלת בחלקם של הרפתנים, כפי שהיא מטפלת בכל אחד מהגורמים הנוספים,
כלומר, המחלבות והקמעונאים".