שתף קטע נבחר

צילום: דודו אזולאי

הפגנות בכל הארץ: חסמו כבישים, תלו שלטים

יו"ר ההסתדרות עיני נועד עם ראשי מחאת האוהלים והצדדים סיכמו על תיאום מלא: "לראשונה, מישהו מהרמה הלאומית מקשיב לנו". בירושלים תלו שלט "למכירה" על בית נתניהו ה"נטוש", בתל-אביב צעדו ממאהל למאהל, בעפולה חסמו כביש ובבאר-שבע התלבשו על מטוס ולגלגו על ה"סופרטנקר" של ראש הממשלה

רוח גבית למחאת האוהלים , שנמשכת בכל הארץ: בתל-אביב נפגשו לפנות ערב (יום ד') נציגי מחאת האוהלים והמאבק החברתי עם יו"ר ההסתדרות עופר עיני והגדירו את הפגישה "מרגשת מאוד". מעט אחר כך נערכו הפגנות של מאות בני אדם בכמה מקומות במדינה.

 

מחאת האוהלים - סיקור נרחב ב-ynet

 

בירושלים, כ-200 סטודנטים, פעילים חברתיים וצעירים צעדו מהמאהל בגן הסוס שבמרכז העיר עד לביתו הפרטי של ראש הממשלה בנימין נתניהו שברחוב עזה כשהם שרים: "לביבי שלי שלוש דירות, לולא היו לו שלוש דירות, אולי היתה לי דירה משלי". לטענת המפגינים, ביתו הפרטי של נתניהו "נטוש" ולכן בכוונתם "להעמידו למכירה".

 

הפעילים אף תלו שלט "למכירה" על חומת ביתו של נתניהו, אך כעבור זמן קצר הסירה אותו המשטרה. במהלך הצעדה קראו המפגינים "צאו מהמרפסת - המדינה קורסת", "התשובה להפרטה מהפכה" ו"העם דורש צדק חברתי". בנוסף, כשחלפו במדרחוב הם הפצירו ביושבי בתי הקפה להצטרף אליהם. כמה מהם הפגינו רוח טובה ונענו לקריאה.


"צאו מהמרפסת, המדינה קורסת" (צילום: נועם מושקוביץ)

 

לאורך מסלול הצעדה שיבשו המפגינים מדי פעם את התנועה וגם חסמו לכמה דקות את הכביש המוביל למעונו הרשמי של ראש הממשלה. המשטרה הקימה מחסומים על מנת למנוע מהם מלהתקרב למקום. בהמשך, עברו הפעילים כשהם מלווים בשוטרים, סמוך לבניין דירות, שלטענתם, הן בבעלות אנשים המתגוררים בחו"ל והן עומדות ריקות. "אין לי כסף לשכר דירה, יש כאן רק דירות יוקרה", קראו המפגינים.

 

בצעדה השתתפה גם אור כהן, אם לשלושה שבאה עם ילדיה: "באתי כדי לומר שזה לא רק מאבק של סטודנטים, אלא גם של משפחות צעירות, שלא מצליחות לחיות בארץ הזאת". כהן, אשר עובדת כשכירה, אמרה: "התסכול גדול ואני לא רואה שום פתרון, אלא אם כן ישתנה משהו יסודי. ההצעות של ראש הממשלה אתמול הן לא פתרון עבור אנשים כמוני".


השלט "למכירה" על ביתו של נתניהו. "לביבי שלי 3 דירות" (צילום: גיל יוחנן)

 

הסטודנט יוני גרף הוסיף: "נתניהו ניסה לקנות את הסטודנטים בזול, אבל הוא שכח שהסטודנטים לא מבקשים רק דיור מוזל, אנחנו גם רוצים ללמוד באוניברסיטאות, שבהן לא מנצלים עובדי קבלן, ולגור במדינה שבה לא רומסים חלשים".

 

"רוצים שלכולם יהיה עתיד"

אחר-הצהריים נפגשו יו"ר ההסתדרות עיני, שהודיע היום על הצטרפותו למאבק "בכל האמצעים" מיום ראשון, וראשי מחאת האוהלים. הוחלט כי בין הצדדים יתקיים תיאום מלא במסרים ובדרכי פעולה. כמו כן, הוחלט כי מטה המאבק של האוהלים ימשיך להוביל את המאבק. לפי מה שנקבע בין הצדדים, לא יתקיימו משאים ומתנים, פגישות, מסרים ודרכי פעולה שלא יתואמו עם המטה.

 

הנציגים שהיו בפגישה אמרו כי היא היתה "מרגשת מאוד", והסבירו ש"לראשונה ישב מישהו שהוא ברמה הלאומית, יו"ר ההסתדרות, והקשיב לתחושות לדרישות לרצונות ולחלומות של כל האנשים האלה שעשו דבר יוצא דופן, המחאה".

 

לדברי פסח האוספטר, רכז תנועת "דרור ישראל" שהיה בפגישה, "שני הצדדים מסכימים שהמצב החברתי והכלכלי לא יכול להימשך. יש הסכמה כי מדובר במציאות קשה מאוד מבחינת האזרחים במדינת ישראל, מדובר על רוב שכבות האוכלוסייה שנאנקות תחת העול הבלתי נסבל שהופך אותן לאנשים שמה שנשאר להם זה לשרוד". כמו כן, הוסכם ש"צריך לשנות את השיטה הכלכלית".

 

עוד סיפרו נציגי הפעילים: "יו"ר ההסתדרות עיני אמר את זה באופן ברור - המסים העקיפים הגיעו להיקפי גבייה מפלצתיים, ש-56 אחוז ממחיר הדלק זה מס שהמדינה מטילה ונלקח מהאזרחים. לא רק שהמדינה מטילה מס מפלצתי, אלא גם לא מחזירה אותו אחר כך לאזרחים בצורת שירותים אלא לוקחת אותו לבור שאף אחד לא יודע מהו".

 

האוספטר ציין כי "במובן הזה, מתפתח שיח בעל חשיבות גדולה מאוד שיכול להביא לשינוי השיטה. אנחנו רוצים שלכולם יהיה עתיד במדינה הזו, שאנשים יוכלו לגדל את הילדים שלהם כראוי, לקבל רפואה, מזון, דיור וחינוך ברמה נאותה - אלה דרישות לגיטמיות".  לגבי "שינוי השיטה הכלכלית" מקווים הפעילים ש"ההסכמה תחלחל גם למערכת הפוליטית ומי יודע אולי יהיה טוב".


בי-ם קראו ליושבי בתי הקפה להצטרף. חלקם נענו (צילום: נועם מושקוביץ)

 

סתיו שפיר שגם נכחה בפגישה, הוסיפה: "יו"ר ההסתדרות הציע את תמיכתו בדרישות המאבק והפעלת אנשי ההסתדרות מתי שצריך לטובת המחאה". כעת מתרכזים ראשי המאבק בארגון ההפגנות שיערכו במוצאי שבת בכמה ערים בארץ: "אנחנו עובדים לקראת העצרת שתתקיים בחמישה מוקדים ועושים את הכל כדי שיתקיים אירוע גדול".

 

"התחושה שזה כמו קרנבל" 

ירושלים לא הייתה מוקד המחאה היחיד הערב. כ-300 בני אדם צעדו מהמאהל הגדול בשדרות רוטשילד בתל-אביב לגינת לוינסקי - שם הוקם מאהל קטן נוסף, שהעירייה כבר פינתה אותו לפני שהוקם מחדש, והיום הוציאה שוב צו פינוי. המפגינים נשאו שלטים בהם נכתב, בין השאר, "רוטשילד ולוינסקי אותה מהפיכה".


ההפגנה בדרום תל-אביב. "לתמוך ברוח המהפכה" (צילום: בן קלמר)

 

"באתי להפגנה לתמוך ברוח שהמהפכה מובילה, בה זרמים שונים של אנשים, אשר רוצים שינוי חברתי עמוק בחברה, שינוי שיטת הכלכלה ושהמדינה והשלטון ישרתו את האזרחים ולא שהאזרחים ישרתו את בעלי ההון", אמר המפגין יפתח צידון.

 

טל, מפגינה נוספת, סיפרה: "אני מפגינה על כך שהמדינה קורסת. אנחנו מתגייסים לצבא, משלמים מסים ובמקום שהמדינה תיקח אחריות על האזרחים שלה, היא רק דוחקת אותנו לשוליים. אנחנו רוצים לקבל תמורה שנוכל לקנות דירה ולממן לימודים".


אחוות מאהלים בתל-אביב (צילום: בן קלמר)

 

אשה שעברה במקום מתחה ביקורת על מה שעומד מאחורי ההפגנה: "אין מטרה מרכזית, הם מפגינים בשביל להפגין, בשביל החברותא והפאן והתחושה היא שזה כמו קרנבל פה ולא באמת הפגנה שיש לה מטרה ורעיון".

 

"כמיהה לפתיחת הצינורות הסתומים"  

בעפולה צעדו כ-200 סטודנטים ממכללת עמק יזרעאל ומכללת אורנים, חניכי תנועות הנוער ותושבים נוספים ובסיומה חסמו את הכניסה לעיר, סמוך לתחנת כיבוי האש. המפגינים מחו על התייקרות מחירי הדיור בעירם וברחבי הארץ.


מתלבשים על המטוס בבאר שבע (צילום: הרצל יוסף)

 

בבאר-שבע הגיעו בין 40-30 פעילים ממאהל המחאה לכיכר המטוס שבשכונת נווה זאב. המפגינים חסמו לזמן קצר חלק מהצמתים ומתחו ביקורת על תוכניתו של ראש הממשלה: "הסופר-טנקר הוא עוד בלוף שביבי מנסה להוביל. המאבק הזה הולך וצובר תאוצה מיום ליום והפתרונות שביבי נתן רק הוסיפו עוד אנשים למאבק", אמר בועז, אחד

הפעילים.

 

בתוך כך, השר מיכאל איתן קרא היום לנתניהו לפתוח בהידברות עם המוחים על מצוקת הדיור ועם התובעים תיקונים במדיניות החברתית של הממשלה: "הממשלה חייבת להקשיב, להבהיר ולשתף ציבורים רחבים בתהליך התיקונים", טען.

 

לפי השר איתן, שלפני יומיים כבר מתח ביקורת על ראש הממשלה ותהה "לאן סוחבים את האלונקה", "יש כמיהה בציבור לפתיחת צינורות התקשורת הסתומים בין האזרחים לממשלה. יש רבים באוהלי המחאה שהם בעלי ידע והם, כמו אירגוני חברה אזרחית וגופים באקדמיה, מבקשים להיות שותפים פעילים במציאת פתרונות למצב. לא כל החכמה נמצאת בממשלה ולא כל ההצעות שאנו מנחיתים מושלמות".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 27/07/2011 19:10

 

בהכנת הידיעה השתתפו עומרי אפרים, תומר ולמר, נעמה כהן פרידמן, אילנה קוריאל, אחיה ראב"ד ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"יש כאן רק דירות יוקרה"
צילום: גיל יוחנן
מחאה בבאר-שבע
צילום: הרצל יוסף
צעדה בתל-אביב
צילום: בן קלמר
צילום: אסי כהן
עופר עיני, היום
צילום: אסי כהן
מומלצים