שתף קטע נבחר

 

ראש ממשלת נורבגיה: ועדת בדיקה לאירועי הטבח

ראש הממשלה הנורבגי סטולטנברג החליט כי יש לבדוק את תפקוד הגופים השונים בזמן הפיגוע באוסלו והרצח ההמוני במחנה הנוער. במקביל, הגיבה המשטרה לביקורת: "לא התעכבנו בדרך לאי". לפי אחד השוטרים, "ברייויק נכנע מיד כשהגענו"

ראש ממשלת נורבגיה, ינס סטולטנברג, הבטיח לבני-עמו הערב (יום ד') כי יקים ועדה עצמאית לבדיקת אירועי מתקפת הטרור הכפולה של אנדרס ברינג ברייויק שהביאה למותם של לפחות 76 בני אדם. ההודעה היא היענות לביקורת הגוברת על התנהלות המשטרה בטיפול במתקפה, ובייחוד בזמן הרב שעבר עד שהגיעו שוטרים לאי אוטואיה.

 

הטבח בנורבגיה - כל הדיווחים:

 

"מטרת הוועדה להסיר את כל סימני השאלה על מתקפת הטרור כדי להבין מה אירע", טען סטולטנברג. לדבריו, הוועדה תעסוק בדברים שהתנהלו כשורה ובאלה שלא. חברי הוועדה יציגו דו"ח מלא של השתלשלות האירועים ויבקרו את פעולת שירותי הביטחון.

 

ראש הממשלה סטולטנברג מודיע על הקמת ועדת הבדיקה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

במקביל, החליט הפרלמנט באוסלו להקציב סכום בלתי-ידוע כדי לכסות על חלק מהוצאות הלוויות של הקורבנות. כמו כן, הודיע ראש הממשלה הנורבגי על יום זיכרון מיוחד לציון הטבח.

 "אף לא דבר אחד מהצעדים שהחלטנו עליהם היום לא יחזירו את אלה שאיבדו את חייהם באוטויה וברובע הממשלה, אבל אנו מקווים שהם ודברים אחרים שנעשה יעזרו להפוך את הזמנים הקשים הללו למעט פחות קשים", אמר סטולטנברג.

 

לדבריו, מסע ההרג לא ישנה את אורח החיים הסובלני של הנורבגים ורק יחזק אותם להגביר את הפתיחות שלהם. "אנו יכולים בהחלט יכולים לקיים חברה פתוחה, דמוקרטית ומכילה, ובו בזמן לשמור על אמצעי ביטחון ולא להיות תמימים", טען והוסיף, "עלינו להפריד בין דעות קיצוניות שהן חוקיות לחלוטין ולגיטימי להחזיק בהן, לבין הניסיון הבלתי-לגיטימי ליישם את הדעות הללו באלימות".


תמונות של הקורבנות (אתר העיתון דגבלאדט) 

 

בתוך כך פורסמו עוד שמות של קורבנותיו של ברייויק. דנמרק הודיעה כי אשה דנית בת 43, האנה באלך פיאלסטד, נהרגה בהתקפות – ההרוגה הזרה הראשונה במתקפות הטרור. היא עבדה כחובשת באי הנופש אוטויה, אתר למחנה הקיץ לבני הנוער, שהיה לאתר טבח. כמו כן, המשטרה הנורבגית פרסמה עוד 13 שמות של הרוגים, שהצעיר בהם הוא בן 14 והמבוגרת בת 51.

 

צוות הטלוויזיה במסוק, השוטרים בסירה שהתקלקלה

מוקדם יותר הגן מפקד הכוחות המיוחדים של נורבגיה על הצוות שנשלח לאוטויה. לטענתו, העובדה שאחת הסירות התקלקלה לא גרמה לעיכוב משמעותי במאמצים להגיע לאי. על המשטרה נמתחה ביקורת על כך שלקח לאנשי שעה וחצי להגיע לאי שנמצא במרחק כ-40 קילומטר מאוסלו.


ברייויק בזמן הפעולה כפי שצולם מהמסוק (צילום: רויטרס)

 

אלא שהדברים האלה לא נשמעים אמינים על רקע עדותו הראשונה צלם הטלוויזיה הממלכתית בנורבגיה, NRK, שסיפק את התמונות היחידות של ברייויק בפעולה, שסיפר לראשונה על שראה. הצלם, מריוס רנסן, חיזק את הטענות נגד השוטרים ואמר כי המסוק שבו טס הגיע לזירה בין 18:00 ל-18:10, בעוד המשטרה הגיעה לשם רק ב-18:25.

 

דבר הטבח במחנה הקיץ של מפלגת הלייבור, מפלגת השלטון הנורבגית, תפס את השוטרים בעיצומו של הניסיון להשתלט על זירת הפיצוץ ברובע הממשלה. הכוחות שנשלחו לאוטויה נהגו לשם, ולא השתמשו במסוק שצוותו היה בחופשה. כמו כן, הסירה הראשונה שלקחו התקלקלה.

 

המפקד, אנדרס סנורתיינסמון, אמר לכתבים כי הצוות זינק מיד לזירה אחרת, טובה יותר. הוא סיפר כי הצוות הגיע לאי יחד עם המשטרה המקומית. כשהגיעו אנשיו לחוף הם כמעט ירו בברייויק, משום שחששו כי הוא נושא עמו חגורת נפץ. ההחלטה לעצור אותו ולא לירות בו "התקבלה במרווח צר מאוד".


השוטר גסבאק שהגיע ראשון לאי, "גאה בצוותים, גילו אומץ" (צילום: EPA)

 

השוטרים שהגיעו לזירה סיפרו שברייויק חדל באופן מיידי ממסע ההרג שלו עם הגעתם וקיבל את פניהם כשידיו מורמות מעל ראשו.

אחד השוטרים, הבארד גסבאק, סיפר כי בדרכם לאי הם ראו יריות בקצה הדרומי וכי ראו את פגיעת הכדורים במים.

 

כשנחתו על החוף הם צעקו לעבר היורה כי הם מהמשטרה וכי הם חמושים. "הגענו לאזור מיוער והחשוד עמד מולנו עם ידיו מעל ראשו", אמר גוסבק שהוסיף כי נשקו של ברייויק היה כ-15 מטר מאחוריו. בנוסף, הוא דחה את הביקורת שהושמעה נגד תפקודו ותפקוד חבריו: "אני גאה בצוותים שהיו שם ותרמו למאמץ. הם הראו נחישות ואומץ לאורך כל היום". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטולטנברג. "רוצים לדעת מה אירע"
צילום: AFP
ברייויק. נכנע מייד כשהגיעו השוטרים
צילום: רויטרס
אלפים ב"המצעד הוורדים" לזכר ההרוגים
צילום: EPA
מומלצים