חייתם כאילו אין מחר - והמחר הגיע
המצב הכלכלי מצוין, אבל התרגלתם לחיות מעבר ליכולתכם, לא חסכתם, ועכשיו אתם מבקשים עזרה כשבעל הבית השתגע. מחפשים צדק חברתי? לכו לגור בלוד
שביתת הרופאים נמשכת כבר קרוב ל-4 חודשים, והסוף לא נראה קרוב. מחאת הדיור נמשכת כבר שבוע וחצי וגם כאן הסוף לא נראה קרוב. בין לבין יש את מחאת הקוטג', הטיטולים, תחליפי החלב לתינוקות ועוד מחאות רבות. מה הסיבה לכולן? הסיבה פשוטה - בשנתיים וחצי האחרונות, מאז שממשלת נתניהו קמה - טוב לעם הזה. יותר אנשים עובדים (מספר דורשי העבודה הוא הנמוך בתולדות המדינה), יותר מגזרים יוצאים לעבודה (גם חרדים וערבים).
נכון שיש מקום לשפר גם כאן, אבל זהו תהליך - והנה ממשלת נתניהו היא הממשלה הראשונה שהעלתה את שכר המינימום מעל לגבול 4,000 שקלים לחודש. עמיר פרץ רצה פעם לעשות את זה אבל הוא בחר להיות שר הביטחון ואת הסוף כולם יודעים.
מחאת האוהלים - סיקור נרחב ב-ynet
מדברים על זה בפורום מחאת האוהלים
מבחינה ביטחונית, מעולם לא היה מצבנו טוב יותר, ובניגוד לדיווחים על בידוד בעולם, כל מדינות העולם המערבי - אפילו טורקיה - מנעו ממחרחרי מלחמה (תחת השם "פעילי שלום") לצאת למסע הדמוניזציה של ישראל, וכנראה שגם ספטמבר יעבור בשקט יחסי - אולי חוץ מבארץ.
רוצים תקנים? סעו לפריפריה (צילום: הדר כהן)
גילוי נאות - אני מתמחה לרפואה בארץ, אמנם דרך הצבא (שמשמעותו, תנאים ושכר של קצין ודוקטור) אבל גם אני עושה את אותן התורנויות כמו חברי להתמחות והולך הביתה איתם. יש מקום לשפר - בעיקר שכר גבוה יותר, גם לרופאים מומחים שמרוויחים שכר מצחיק, יותר תקנים ובעיקר שיפור תשתיות הרפואה בארץ. אגב, את הנושא הזה הממשלה מקדמת מאוד - כולל קידום טכנולוגיות ואפילו רפואת שיניים מגיל 0 עד גיל 18 שלא היה בעבר כדוגמתו.
אבל האם תהיתם פעם למה לא שומעים את סורוקה, העמק, זיו, פוריה ונהריה במחאה? הסיבה פשוטה - יש שם עשרות תקנים שרק מחכים שיבוא רופא לאייש אותם, אבל כולם רוצים להתמחות במרכז, ועד שמשיגים תקציב לקידום הפריפריה זה לא מספיק לרופאים במרכז שרוצים שיפור בתנאיהם האישיים. בעיה נוספת היא המחסור ברופאים בישראל. גם אם יוסיפו עוד 1,000 תקנים לא יהיה מי שיאייש אותם. ולכן יש צורך בשינוי ברמת האקדמיה וב"ייבוא" רופאים מחו"ל כדי למלא את החסר.
לי אין מינוס בבנק
גם אני שייך למעמד הביניים, כמו הורי בעבר וכמו בני משפחתי, אבל מעולם לא הייתי במינוס בבנק ואני גם לא מתכוון להיות, ואפילו מצליח לחסוך סכום יפה כל חודש. אין לי משכנתא, אבל הסכום שאני חוסך בכל חודש מקביל להחזר חודשי למשכנתא ממוצעת בארץ.
תושבי ישראל התרגלו לרמת חיים גבוהה מעל ליכולתם. יעידו על כך כמות המכוניות החדשות שעולות על הכבישים כל חודש, הטלוויזיות ומערכות הקולנוע הביתיות שנרכשות חדשות לבקרים והמסעדות שמלאות תמיד עד אפס מקום. הישראלים לא חשבו לחסוך ליום המחר, והמחר הגיע מוקדם מהצפוי. עכשיו הם מצפים שהמדינה תעזור להם לשמור על רמת החיים אליה התרגלו, כאשר בעל הבית השתגע והעלה את השכירות ל-6,000 שקלים בחודש.
מדינת רווחה? תראו איך זה נגמר בפורטוגל (צילום: נועם מושקוביץ)
הגיע הזמן שאנשים יתחילו לחיות לפי יכולתם - גם אם זה אומר לא לגור בתל-אביב, אלא בלוד או רמלה. צריך לעזור למי שבאמת זקוק - לקשישים ניצולי שואה (גם להם ממשלת נתניהו מסייעת כפי שלא היה בעבר), לעולים חדשים שעלו בגיל מבוגר ולאוכלוסיה הנכה. אבל אזרחים צעירים, עובדים ובריאים - אין שום סיבה שהממשלה תסייע להם ברכישת דירה או בקניית קוטג'. הם צריכים להפנות את המחאה שלהם כלפי חברות הבנייה והעיריות שמעדיפות בנייה לעשירים ואל הקרטלים של המזון שמעדיפים לעשות כסף על חשבוננו.
אתם רוצים מדינת רווחה? היא רק תיצור נזק. ראו מה קרה לספרד, לאירלנד ולפורטוגל ותבינו לבד את הנזק האדיר של מדינת רווחה. צדק חברתי אינו תפקידה של הממשלה, הוא תפקיד האזרחים. צדק חברתי יקרה רק כאשר אנשים יבינו שיש חיים מחוץ למרכז.
ד"ר יוסי שיין, מתמחה ברפואת ילדים, בן 33, נשוי ואב לשניים.
גולשים מוזמנים להציע טורים בנושא מחאת הדיור ומאבק המתמחים: opinions@y-i.co.il