שתף קטע נבחר

מתיחות קשה בין אלבנים לסרבים בצפון קוסובו

סרביה הורתה על הפסקת הייצוא לקוסובו וזו גמלה לה בצעד דומה. אלא שהמתיחות בין שתי המדינות הציתה את מחוז מיטרוביצה, שבו חי המיעוט הסרבי הקוסוברי. משטרת קוסובו התערבה ונתקלה בכנופיות חמושים סרבים שיורים אש חיה

השד העדתי שוב יוצא מהבקבוק: כוחות הביטחון של קוסובו נאלצו להיכנס השבוע למחוז מיטרוביצה שבצפון המדינה ולהשתלט על עמדות ותחנות מעבר בגבול הסרבי. זאת, אחרי שמהומות בפרצו במחוז, שבו חי מיעוט סרבי שמהווה כ-10% מאוכלוסיית קוסובו. מוקד המתיחות העיקרי הוא בעיר מיטרוביצה, עיר מחולקת שבצדה הצפוני גרים הסרבים ובצדה הדרומי גרים האלבנים.

 

מדובר בגל האלימות החריף ביותר מאז קיבלה קוסובו את עצמאותה ב-2008 למורת רוחה של סרביה ולמורת רוחו של המיעוט הסרבי בקוסובו המונה כ-60 אלף בני אדם. היחסים בין שתי המדינות הידרדרו בחודש האחרון אחרי שבלגרד הורתה על הפסקת הייצוא לקוסובו, וזו הגיבה בצעד דומה. במקביל, פנתה סרביה למועצת הביטחון וזו קיבלה את בקשתה לקיים דיון דחוף על הנעשה בדרום הבלקן.


טנקים קוסוברים במיטרוביצה. עיר מפולגת (צילום: AP)

 

ביום שלישי נהרג שוטר קוסוברי מירי בראשו במהלך עימות עם סרבים. יממה לאחר מכן, תקפו חמושים סרבים מחסום גבול והציתו אותו, תוך שהם יורים גם לעבר משקיפי השלום. החיילים הבינלאומיים השיבו אש. לא ברור אם היו נפגעים. כתוצאה מכך, פשטה משטרת קוסובו על מיטרוביצה ועל כפרים ועיירות אחרים במחוז.

   

ראש ממשלת קוסובו, האשים טאצ'י, האשים את סרביה בתזמור המהומות. "אנחנו לא ניסוג תחת שום תנאי ובעבור שום מחיר. סרביה מנסה לקרוע נתח מצפון קוסובו וזה לעולם לא יקרה", אמר. נשיא סרביה, בוריס טאדיץ', שארצו נמצאת בימים אלה בהליכי השתלבות מתקדמים באיחוד האירופי, קרא לסרבים הקוסוברים להימנע מאלימות. "החוליגנים שמציתים את האש לא מגינים על העם או על המדינה הסרבית", הדגיש.


חייל מרוקני מכוח השיטור הבינלאומי במיטרוביצה (צילום: AP)

 

על-רקע ההסלמה, שוחחה שרת החוץ האירופית, קתרין אשטון, עם שני המנהיגים ודרשה מהם להשיב את הסדר במיטרוביצה על כנו לאלתר. היא הזהירה כי לא תסבול את המשך האלימות וציינה כי זו "מחוייבותם של שני הצדדים לפתור את המחלוקות ביניהם ולהשיב את הביטחון".

  

סרביה עשתה בחודשים האחרונים צעד משמעותי לקראת שילובה באירופה כשלכדה שניים מהמבוקשים הבכירים ביותר שנותרו חופשיים מאז מלחמת יוגוסלביה. האחד הוא מפקד הכוחות הסרבים בבוסניה, רטקו מלאדיץ', והשני הוא מנהיג המיעוט הסרבי בקרואטיה, גוראן האדז'יץ'. שניהם הוסגרו לבית הדין הבינלאומי בהאג.

 

ואולם, האיחוד האירופי עדיין דורש מסרביה לתקן את יחסיה עם קוסובו בטרם תוזמן להצטרף. שתי המדינות פתחו במגעים בתיווך אירופה לשיפור הסחר, שיתופי פעולה במשק האנרגיה ושיפור תנועת אזרחים ותיירים ביניהן. השיחות, עפ זאת, מתנהלות בעצלתיים. יודגש כי סרביה מעולם לא הכירה רשמית בעצמאותה של קוסובו וכך עשתה גם בת בריתה העיקרית - רוסיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טאצ'י. אף שעל
צילום: AP
לא ניכנע לחוליגנים. טאדיץ'
צילום: AP
מומלצים