שתף קטע נבחר

 

ההאזנות בבריטניה: ועדת החקירה מתחילה לעבוד

אחרי התפוצצות פרשת "ניוז אוף דה וורלד", התרחבות החשדות למשטרה ועוגת הקצף שספג מרדוק, מגיע השלב המשפטי. 7 אנשי עיתונות, משפטנים ופעילי זכויות אדם יבדקו את התנהלות העיתונות ואת שאלת השאלות: "מי נתן את ההוראה?"

ועדת החקירה הפרלמנטרית לבדיקת פרשת האזנות הסתר והתנהלות העיתונות בבריטניה החלה בצהריים (יום ה') את עבודתה. בראש הוועדה עומד השופט בריאן לוסון, שאמר כי ללא קשר ללקחים שיופקו - ברור כבר עכשיו שבריטניה זקוקה לפיקוח הדוק יותר על העיתונות. לדבריו, הוועדה מוסמכת לזמן עדין ומתכוונת לעשות זאת "מהר ככל האפשר".

 

"ועדת לוסון" הוקמה על-ידי ראש הממשלה, דיוויד קמרון, עם התפוצצות פרשת ההאזנות בצהובון "ניוז אוף דה וורלד". בתוך זמן קצר התברר כי מדובר ככל הנראה רק בקצה הקרחון להתנהלותם הלא אתית של עיתונים בבריטניה בכלל, ועיתוניו של תאגיד המדיה "ניוז-קורפ" שבבעלות רופרט מרדוק בפרט.

 

בין היתר, עלה חשד למתן טובות הנאה לשוטרים ומאבטחים בתמורה למידע וכן נחשפו "קשרי הון-שלטון-עיתון" בין בכירי ניוז-קורפ לצמרת ההנהגה הפוליטית בבריטניה. חשד לעבירות מצד עיתוניו של מרדוק מתקיימת גם בארה"ב. יחד עם לוסון יישבו בוועדה עוד שישה נציגים, בהם עיתונאי לשעבר, פעיל זכויות אדם ועיתונאי פעיל. ישיבתה הראשונה של הוועדה תתקיים בחודש ספטמבר.

 

לפני כשבוע התייצב איל התקשורת האוסטרלי לשימוע בפרלמנט הבריטי ואמר כי מדובר "ביום המשפיל ביותר בחייו". יחד עם מרדוק התייצבו לשימוע גם בנו ויד ימינו ג'יימס וכן רבקה ברוקס, עורכת "ניוז אוף דה וורלד" לשעבר ובכירת חטיבת התקשורת של ניוז-קורפ בבריטניה בהווה. 

 

מרדוק נראה מבולבל ואינו מעורה בפרטים ובשלב מסוים הותקף באמצעות עוגת קצף על-ידי אחד הנוכחים בדיון.

 הוא טען כי בניוז קורפ קיימת מדיניות של אפס סובלנות לעבירות מסוג זה, והודה כי מישהו הוליך אותו שולל. "ניוז אוף דה וורלד מהווה 1% מהחברה שלי. אני מעסיק 53 אלף עובדים שהם אנשים הגונים ואני מעסיק מנהלים במשרות אמון שמובילים את המחלקות השונות", אמר. 

 

אלא שהעיתון "ניו-יורק טיימס" הביא בשבוע שעבר ציטוטים מצד עורכים לשעבר בתאגידו של מרדוק המציגים תמונה שונה לחלוטין בכל הנושאים מהם התנער. אחד מהם תיאר כיצד "צעק על ראש הממשלה לשעבר ג'ון מייג'ור ואז התחיל להריץ את טוני בלייר לראשות הממשלה". בכל הנוגע לפרשת ההאזנות הראשונה בשנת 2002, סיפרו העורכים כי מרדוק, בניגוד לטענותיו, היה בסוד העניינים וביטל נסיעה לכינוס כלכלי כדי להגיע ללונדון ולתפוס פיקוד. עם זאת, איש מהעורכים לא האשים את מרדוק כי הורה להם לצותת לטלפונים או להשיג מידע בצורה בלתי חוקית אחרת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט לוסון. יזמן עדים ומהר
צילום: AFP
מרדוק. ידע או לא ידע?
צילום: AP
במרכז הפרשה. ברוקס
צילום: EPA
מומלצים