מש' הבריאות: לא לייבוא, קנביס רפואי יגודל בארץ
לאחר שהוחלט להפסיק את גידול הקנביס בארץ מחשש שהחומר מגיע לשוק הסמים, צפויה הממשלה לאשר את המשך הגידול בישראל בשנתיים הקרובות. הסיבה: הייבוא יקר פי עשרה. בנוסף תוקם במשרד הבריאות יחידה לניהול תחום הקנביס הרפואי
יימשך גידולו של קנביס רפואי בישראל, לתקופה שלא תעלה על שנתיים - כך עולה מנוסח הצעת החוק שתובא לאישור הממשלה בעוד כעשרה ימים. זאת בניגוד להצעה המקורית, שקבעה כי ייפסק גידול הקנביס הרפואי בישראל "משיקולי ביטחון הציבור", ולאחר שעלה חשש שהחומר המיועד לחולים הגיע גם לשוק הפלילי.
הסכמה בנושא הושגה השבוע בפגישה של מנכ"לי משרדי הבריאות, החקלאות וביטחון הפנים. לפי נוסח הצעת המחליטים שתובא לאישור הממשלה, הגידול בישראל יימשך "תוך עמידה בהמלצות משטרת ישראל".
במקביל תוקם ועדת היגוי שתדווח לממשלה בתוך שנה על המשמעויות של ייבוא החומר לעומת גידול מקומי, ובפרט לגבי העלויות.
זאת לאחר שנטען כי העלות של גידול מקומי עומדת על שבעה שקלים לגרם ואילו עלות הייבוא היא כ-70 שקל לגרם.
שרת החקלאות ופיתוח הכפר אורית נוקד אמרה כי "אני שמחה כי שני המשרדים נענו להצעת הפשרה להאריך את תקופת גידול הקנביס בישראל למשך שנתיים, ובכך להסיר את האיום על סגירת הענף, דבר אשר היה גורם לפיטוריהם של עשרות עובדים ומגדלים ומונע מחולים רבים את האפשרות לצרוך את התרופה. אני מקווה שבשנתיים הקרובות נמצא את הדרכים לביסוס הענף, על מנת שנוכל להסדירו באופן קבע".
עוד אומרת נוקד כי "שימוש מבוקר בקנביס כתרופה הוא רצוי ומבורך שהוכח כמסייע לחולים במגוון מחלות. יש להתגבר על הסטיגמה ולעשות אבחנה בין שימוש בקנביס כסם לא חוקי לבין שימוש כתרופה".
עוד לפי התוכנית שפורסמה לראשונה ב-ynet ינותק הקשר הישיר בין המגדלים לחולים, ומשרד הבריאות יהיה זה שירכוש את החומר ויספק אותו לחולים באמצעות חברת "שראל", המבצעת גם רכש של תרופות וחיסונים עבור בתי החולים. זאת לאור אמנה בינלאומית שעליה חתומה ישראל, הקובעת כי רכש של סמים לשימוש רפואי ייעשה על ידי "סוכנות ממשלתית".
לקראת האישור הצפוי בממשלה הודיע מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו כי יקים יחידה לניהול נושא הקנביס הרפואי. עד כה הממונה מטעם משרד הבריאות על מתן אישורים בתחום היה ד"ר יהודה ברוך, מנהל בית החולים הפסיכיאטרי אברבנאל, ובעבר נשמעה ביקורת על עומס העבודה המוטל עליו, ללא כוח אדם מתאים ותוך הסתייעות במתנדבים.
לפי הודעת משרד הבריאות, ראש היחידה ייבחר במכרז על פי ניסיון בתחום הניהול. הוא אינו חייב להיות רופא וייכנס לתפקידו בינואר 2012. היחידה תכלול זרוע רפואית ולוגיסטית שתפעל בשיתוף פעולה עם משרדי הממשלה הרלוונטיים. היחידה לא תכלול מתנדבים ותעסוק בכל המשימות שהוגדרו בהחלטת הממשלה.
מנתונים עדכניים לחודש זה עולה כי בישראל למעלה מ-6,400 חולים בעלי רישיון לשימוש בקנביס רפואי, כמחציתם סובלים מכאבים שונים וכ-27% מהם חולי סרטן.