מארגנות מחאת העגלות: הופתענו, זו רק ההתחלה
גם האמהות שיזמו את צעדות ההורים ברחבי הארץ נדהמו כשאלפים יצאו לחוצות הערים עם עגלות, בלונים צהובים ושלטים. "השלב הבא הוא בניית תוכנית אסטרטגית שתכלול חינוך חינם והורדת מחירים של מוצרי יסוד", הבטיחו, "אנחנו רק בהתחלה"
מחאת העגלות הארצית שהוציאה הערב (יום ה') לרחובות אלפי הורים שאינם יכולים עוד לעמוד בהוצאות הכלכליות הכרוכות בגידול ילדיהם, הפתיעה אפילו את המארגנים. ענת רוזיליו, אחת האמהות שהחלו לקדם את היוזמה בפייסבוק, העריכה כי בהפגנה המרכזית, בתל-אביב, השתתפו כ-4,000 איש, מספר כפול מזה שאישר את בואו ברשת החברתית. עוד מאות רבות צעדו בערים אחרות. הערב הבטיחה רוזליו ל-ynet שהצעדה היא רק תחילת המאבק, ולא שיאו.
סדק חברתי - העדכונים האחרונים ב-ynet:
- המחאה חודרת לליכוד: כחלון תומך בכינוס המרכז
- אלפים בצעדות העגלות בכל הארץ: "ביבי הביתה"
- בירושלים: אנשי האוהלים חברו למצעד הגאווה
- המפכ"ל לשוטרים: איפוק ונחישות מול המפגינים
- הלחץ משפיע: חוק מעונות היום יתוקצב במיליארד
"השלב הבא במאבק שלנו הוא לבנות תוכנית אסטרטגית שתשרת את המטרות שלנו, ותכלול חוק חינוך חינם והורדת מחירים של מוצרי יסוד", אמרה רוזיליו, שהופתעה מההיענות המרשימה לקריאה להפגין, וסיפרה כי ציפתה לכ-500 מפגינים. "תקום תנועת הורים שתילחם על דברים ספציפיים. אין ספק שאנחנו רק בהתחלה. אנשים לא יכלו לצעוד בשדרה כי היא התמלאה כולה עד אפס מקום. אנחנו מרוצים מאוד, ומרגישים שקיבלנו רוח גבית. פגשנו אנשים שבאו מרחוק - מצפת ועד באר-שבע".
יעל ברדה, שנמנית גם היא עם מובילי מחאת העגלות, הדגישה כי המחאה אינה פוליטית ואינה מכוונת נגד הממשלה הנוכחית בלבד. "הממשלות צריכות להבין שאנחנו רוצים לשנות את השיטה. זה לא ביבי. את מי תביא במקומו? את לבני, את אולמרט, את ברק? מבחינתנו, כרגע בחירות לא יעזרו. אנחנו מגדירים את עצמנו תנועה אזרחית לשינוי שיטת המשטר".
ברדה הסבירה כי במסגרת מאבקם מתכוונים מובילי מחאת העגלות להקים בכל רחבי הארץ החל מהשבוע הבא ועדי הורים, שיהיו כפופים לתנועת ההורים הישראלית. "הדרישה העיקרית שלנו היא שהחינוך יהיה לפני ההון והביטחון, ושהמשפחה הישראלית תזכה לעדיפות עליונה", אמרה.
עוד ילד? כשהקטן יעלה לכיתה א'
על פקקי התנועה - גם אלה האנושיים - שפקדו את אזור המחאה התל-אביבית בשדרות בן-גוריון, יעיד סיפורו של נועם, שיצא עם שתי בנותיו בעגלה מגבעתיים אך לא הספיק להגיע לצעדה, וחש מעט אכזבה. "באנו כמה הורים ביחד עם עגלות, ולצערי בגלל העומס לא הצלחנו להגיע, אבל באתי אחרי ההפגנה כי זה המינימום שהייתי יכול לעשות".
הוא סיפר כי אף שהוא בעל השכלה ועובד במשרה מלאה, הוא ואשתו אינם מצליחים לחסוך אפילו שקל בסוף החודש: "המחאה הזאת מצטרפת לעוד מחאות, ופתאום אתה אומר - יש מישהו ששומע אותי! פתאום מעירים אותך, וזה מחזק אותך כי עד עכשיו היינו רדומים".
שני ויניר יונקמן הגיעו במיוחד מגן יבנה עם שני ילדיהם בעגלות: "לא הגיוני שמוצרים בסיסיים עולים כל כך הרבה. סימילאק עולה לנו 84 שקל בשבוע, זה הגיוני?". הבעל העריך כי המאבק יכול להצליח: "אנחנו עוד איכשהו מצליחים להחזיק את הראש מעל המים, אבל יש אנשים שלא מביאים ילדים כי זה יקר להם. איך זה הגיוני שזוג עם שני ילדים צריך לשלם 5,500 שקל לגנים? אנחנו נמצאים במלחמת הישרדות. אני רק מחכה שהילד שלי יגיע לכיתה א' כדי שאוכל להביא ילד שלישי".
מלבד צעדת המחאה בתל-אביב נערכו הערב מפגנים מרשימים גם בערים נוספות. ברעננה צעדו כ-600 הורים ברחוב אחוזה, וגם בחיפה התייצבו מאות אמהות ואבות בסינמטק וצעדו לגן האם. גם בראשון לציון צעדו 600 בני אדם, ובבאר-שבע
צעדו כמאה איש מקריית הממשלה ועד למרכז המורים בעיר. ברחובות צעדו מאות הורים ברחוב הרצל, ועשרות מחו גם בפתח-תקווה, יהוד ושדרות. בנס ציונה צעדו יותר מ-150 הורים. צעדות נערכו גם בחולון ובהרצליה.
לכל הצעדות הגיעו ההורים מצוידים בעגלות ובבלונים צהובים - סמל המחאה - כפי שהתבקשו מראש. ההורים הניפו שלטים, שרו שירי ילדים שמילותיהם שונו לעתים כדי להעביר בקורת על הממשלה, והשמיעו קריאות כמו: "ביבי הביתה, פיפי ולישון", "ביבי תתעורר, ההורים שווים יותר", "הילדים רוצים צדק חברתי" ו"בואו נזכיר לממשלה מי סוחב את העגלה".