מתג המוות
יש לכם סוד שאתם מוכנים לחלוק רק מעבר לקבר? קבצים שחייבים להמחק ביום שבו תמחקו אתם? רוצים לנהל את יקיריכם ואהוביכם גם אחרי שתמותו? השירותים הבאים מציעים לעשות את כל זה ועוד
"היסטוריה קצרה של מתגי המוות" הוא סיפור קצרצר שכתב ב-2006 חוקר המוח דיוויד איגלמן. "בתחילת עידן המחשב", כך נפתח הסיפור, "אנשים מתו והסיסמאות בראשם... (לעיתים) חברות עצרו בחריקה". וכך המציאו המדענים את מתגי המוות, שאיפשרו לנפטרים להעביר הלאה מידע במותם – ואז השתכללו, והפכו להיות מעין חיים שלאחר המוות.
לכתבות הקודמות בסדרה:
הנה מה שמעניין בסיפור הזה: הוא הוליד מוצר אמיתי, Death Switch שמו, שמגדיר את עצמו כביטוח למידע אישי. דרך הפעולה שלו מזכירה קצת עלילות של סרטים הוליוודים בנושאי סחיטה.
המשתמש מזין מידע למערכת ומציין לאן צריך לשלוח אותו עם מותו. מאותו רגע, המערכת תשלח לו מייל בתדירות קבועה כדי לוודא שהוא עדיין חי. אם המערכת לא תקבל תשובה למספר תזכורים כזה, היא תניח שהמשיב מת ותשחרר את המידע. הדמיון מתמלא בתרחישי מתח וריגול למשמע מערכת כזאת – מה גם שוודאי לא נעים לשלוח הודעה שבועית או חודשית כדי להזכיר למחשב שאתה עוד לא מתת.
ועם זאת, השירות מאפשר לכל אחד, בחינם (או בתשלום למסלול פרימיום, למי שרוצה להעביר כמה הודעות לכמה נמענים ולצרף קבצים), להעביר מידע "יבש" כמו סיסמאות ונתונים פיננסיים, או מעניין יותר, כמו סודות שאי אפשר היה לחשוף בחיים – או את המילה האחרונה בוויכוח.
אפשר לקבל הודעות גם מעבר לקבר
Legacy Locker
השירות הזה, שנראה מושקע יותר, מתאים למשתמש שלא רוצה רק להגיד משהו אחרי המוות, אלא ממש להמשיך לנהל את יקיריו ואהוביו גם אחרי מותו. כאן אפשר לבחור את ממשיכי דרכך ולתת לכל אחד מהם סיסמה משלו; לתת הרשאות גישה שונות למידע לאנשים שונים, וגם כאן לצרף מכתבים שאחרי המוות.
שיטת האשרור כאן שונה: המשתמש בוחר אנשים שיכולים לפנות לאתר ולדווח על מותו. אחרי הדיווח המהימן הזה תחל שרשרת הפעולות שהחלטת עליהן מראש. כדי לוודא שמידע רגיש ואישי לא ייחשף בטעות, האתר נוקט במספר שלבים כדי לוודא שאכן מתת: הם מוודאים עם לפחות שניים מהאנשים שציינת כי הם רשאים להודיע על מותך שזה אכן מה שקרה, ולאחר מכן מבקשים עותק מתעודת הפטירה. גם כאן, כמו בכל השירותים הבאים, יש מסלול חינם ומסלול פרימיום.
Entrust
השירות הזה מציע, כמו קודמיו, לספק ליקיריך מידע על נכסיך הדיגיטליים לאחר שתמות – אבל גם שירות חשוב לא פחות: למחוק קבצים.
כאן יש למנות מנהל עיזבון דיגיטלי כמו גם יורשים ולערוך רשימה בטוחה של נכסיך הדיגיטליים, שהפעם כוללת בנוסף לחשבונות המקוונים גם קבצים על המחשב שלך, ולהחליט אילו מהם יועברו הלאה ליורשיך – ואילו מהם יימחקו.
השאלות שהם מעלים באתר נשמעות כה נכונות, שמפתיע שלא יותר אנשים עושים שימוש בשירותים מעין אלה: "איך אחרי מותך לעו"ד שלך או לבני משפחתך תהיה דרך לגשת או לנהל את הנכסים הדיגיטליים שלך, או בכלל לדעת איזה נכסים יש לך, בהנחה שכמו כולנו אתה משתמש באתרים שהגישה אליהם מוגנת בסיסמה? וגם אם יגיעו אליהם, איך ידעו מה לעשות בהם? מעבר לכך, כמו שבחייך לא רצית שכולם ידעו עליך הכל, יכול להיות שגם אחרי מותך תרצה שתכנים מסויימים מחייך ישארו פרטיים".
Data Inherit
ולסיום – אם תמיד רציתם שהמידע שלכם יישמר בכספת שווייצרית, השירות הזה מאפשר לכם לשמור את אותם הנתונים, בכספת שווייצרית מקוונת ולשחרר אותם לאחר מותכם המצער. כאן, באופן מעניין, לא משתמשים במילה מוות. השירות הזה מציע במקום "ביטוח במקרי חירום".