מחקר: אומגה 3 בהריון - תינוק עם פחות מחלות
במחקר שנערך במקסיקו נטלו מאות נשים בהריון אומגה 3 כתוסף תזונה. התוצאה: התינוקות שנולדו להן לקו פחות במחלות חום, שיעול, צפצופים בנשימה ונזלת. וגם אצל התינוקות שחלו - משך המחלה הוכח כקצר יותר
נטילת אומגה 3 במהלך ההריון מפחיתה את הסיכון להצטננויות אצל התינוק בחצי השנה הראשונה לחייו, כך עולה ממחקר חדש. המחקר פורסם בגיליון האחרון של כתב העת לרפואת ילדים Pediatrics.
- בקרו בעמוד הריון ולידה
שלנו
חומצות שומן ארוכות שרשרת, ובמיוחד חומצה דוקוסה-קסנואית (DHA) או חומצה
ארכידונית, נחוצות להתפתחות מערכת העצבים והרשתית של העובר במהלך הטרימסטר השלישי להריון.
חומצות שומן אלה משפיעות גם על תאים במערכת החיסון ומביאות לבקרת התפקוד החיסוני.
לטובת מערכת החיסון
מחקרים בקרב מבוגרים וילדים שקיבלו תחליפי שמן דגים הראו השפעה על תפקוד מערכת החיסון, על דלקות ועל רמת התחלואה, אולם השפעת חומצות השומן על נשים בהריון לא היתה ידועה עד כה.
החוקרים ביקשו לבדוק אם קיים קשר כזה, במיוחד לנוכח העובדה שמעל 50% ממקרי התמותה בילדים מתחת לגיל חמש הם תוצאה של זיהומים.
המחקר, שנערך במקסיקו, כלל נשים בהריון שחולקו לשתי קבוצות: קבוצת נשים אחת התבקשה ליטול אומגה 3 במינון של 400 מ"ג ליום, מהשבועות 18 עד 22 שבועות להריון, והקבוצה השנייה קיבלה כדורי פלצבו (שלא הכילו חומר פעיל). אף אמא לא ידעה אם קיבלה אומגה 3 או פלצבו.
בהמשך נבדקו התינוקות שנולדו לאותן אימהות כשהיו בגיל חודש, שלושה חודשים וחצי שנה. ההורים התבקשו לדווח אם הופיעו תסמיני מחלה אצל התינוק ב-15 הימים שלפני ההערכה. בסך הכל נבדקו 834 תינוקות.
פחות תסמינים, ולזמן קצר יותר
מהתוצאות עולה כי תסמיני ההצטננות אצל תינוקות לאימהות שנטלו אומגה 3 היו בשיעור נמוך יותר. בגיל חודש חוו התינוקות של נשים אלו משך קצר יותר של שיעול, ליחה ו"צפצופים" בנשימה. בגיל שלושה חודשים אצל התינוקות מקבוצה זו היה משך תסמיני ההצטננות קצר ב-14% בהשוואה לתינוקות לאימהות שנטלו פלצבו. גם בגיל חצי שנה משך התסמינים היה נמוך יותר.
"ממצאי המחקר תורמים לעדויות ההולכות וגוברות על הקשר בין התפתחות מערכת העצבים העוברית ותפקוד מערכת החיסון", סיכמו החוקרים. "הראינו כי מתן אומגה 3 במהלך ההריון השפיע על משך תסמיני המחלה והפחית את שיעור ההצטננות בתינוקות. אומגה 3 עובר לעובר באמצעות השליה, ולאחר הלידה באמצעות חלב אם".
אומגה 3 היא חומצת שומן חיונית שאינה מיוצרת על ידי הגוף ויכולה להגיע אליו רק באמצעות מזון. היא מסייעת להוריד את רמת הכולסטרול בדם ועוזרת בספיגה של ויטמינים מסיסי שומן כגון A ,D ,E ו-K. ויטמינים אלה מפחיתים את הסיכון ללקות במחלות כרוניות, מחלות לב, אלרגיה, דיכאון, עייפות וזיהומים. מקורות עשירים לאומגה 3 הם דגי סלמון, סרדינים, פורל, מקרל, טונה, או תזונה עשירה בדלעת ופשתן.
המלצות ארגוני הבריאות בעולם קבעו כי יש לשלב דגים שומניים המכילים אומגה 3 באורח קבע בתזונה, אך לא יותר מארבע מנות בשבוע למבוגר ושתי מנות בשבוע לילדים, לנשים הרות או למניקות, משום שהדגים עלולים להכיל כמויות רעילות של כספית ודיוקסין.