שתף קטע נבחר

צילום: דודו אזולאי

לקראת ההפגנה מול הכנסת: רופאים צועדים בי-ם

בתי החולים שוב מושבתים הבוקר, ביום ה-134 למחאה, ואלפים צפויים להתכנס בגן הוורדים. ההפגנה בשידור חי ב-ynet

כשרוח המחאה הנישאת בכל הארץ בגבם, הרופאים צועדים לעבר הכנסת: מבתי החולים בירושלים החלה הבוקר (יום א') צעדת מחאה בהשתתפות עשרות רופאים, בדרך להפגנה הגדולה המתוכננת בגן הוורדים. מאבק הרופאים על תנאי העסקתם ומימון הרפואה הציבורית נמשך כבר 134 ימים, והיום שוב מושבתים כל בתי החולים הציבוריים בארץ.

 

בהמשך הבוקר צפויים ראשי ההסתדרות הרפואית להיפגש עם הנשיא שמעון פרס. ב-11:00 צפויים להתרכז אלפי רופאים ומתמחים להפגנת ענק ברחבה מול משכן הכנסת, בה יקראו לראש הממשלה, בנימין נתניהו, להתערב במו"מ באופן מיידי על מנת להביא לפתרון מהיר של המשבר. ההפגנה תועבר בשידור חי ב-ynet.


הרופאים צועדים לירושלים (צילום: גיל יוחנן)

 

"אני רוצה להיות מסוגלת לתת טיפול טוב יותר לחולים שלי, שאני לא אהיה עסוקה בעשר פרוצדורות במקביל, שאני לא אהיה עייפה מדי ממחסור בשעות שינה ושכשהחולים יגיעו למיון ב-02:00 יהיו להם חמישה פנימאים שיהיו מסוגלים לטפל בהם, במקום שניים", אמרה ד"ר אורלי ברק, מתמחה בבית החולים הדסה בירושלים, שהסבירה מדוע כל-כך חשוב לה להשתתף בהפגנה.

 

"אנחנו נלחמים על הזכות של כולם לקבל שירות רפואי טוב יותר וכדי להציל את הרפואה הציבורית בישראל", הוסיפה, "המאבק שלנו הוא חלק בלתי נפרד מהמאבק החברתי הגדול. אנחנו מעמד ביניים בדיוק כמו כל אחד שיצא להפגין אתמול. גם אנחנו מבקשים את הזכות לחיות בכבוד".  

 

ד"ר מאיר מזרחי, רופא מומחה בבית החולים הדסה המשמש גם יו"ר ועד הרופאים הצעירים בבית החולים, הדגיש: "הזעקה שלנו צריכה להישמע וגם להיראות. לא נעצור עד להתערבותו של ראש הממשלה נתניהו".

 

מאשקלון לירושלים

עשרות רופאים מבית החולים ברזילי באשקלון עשו הבוקר את דרכם לירושלים, שם  ישתתפו בהפגנת המחאה של הרופאים. היום יפעל בית החולים במתכונת שבת. חולים שהגיעו לטיפול במרפאות החוץ הופתעו לגלות שלא יקבלו שירות.

 

יו"ר ועד הרופאים בבית החולים, ד"ר אפרים זוהב, אמר כי הרופאים רואים בראש הממשלה, בנימין נתניהו, כאחראי הישיר למצוקה הקיימת. "כשנתניהו היה יו"ר האופוזיציה, הוא הגיע לפה גם במהלך מבצע 'עופרת יצוקה' והבטיח לנו הבטחות רבות. עכשיו כשהוא בשלטון וכשהוא משמש כשר הבריאות הוא מתנער מכל מה שהבטיח. אנחנו רואים בו את האחראי הישיר למה שקורה במערכת הבריאות. אנחנו תוהים מדוע הוא לא נמצא פה עכשיו כשצריכים אותו".

 

החולים מצידם סובלים, אך ישנם כאלו שמזדהים עם הרופאים. רונית, אחת החולות, סיפרה: "התקשרתי ביום שישי, שאלתי אם יש שביתה, אמרו לי שלא. הגעתי הבוקר משדרות והודיעו לי שיש שביתה. אני חושבת שהמאבק של הרופאים מוצדק, אבל בסופו של דבר אנחנו אלו שמשלמים את המחיר ואף אחד לא שם לב לסבל של החולים בסיפור הזה".


בדרך להפגנה מול הכנסת (צילום: גיל יוחנן) 

 

לעומתה, אורן טבנקין מרמת הגולן, בן 37, שהולך על קביים, נשמע פחות סבלני. כבר אתמול הגיע טבנקין לתל-אביב כדי להגיע בזמן לתור היום בבית החולים איכילוב. "אני אחרי ניתוח, אני צריך אישור של רופא לדעת אם אני יכול לדרוך על הרגל או לא", אמר, "גם פעם שעברה שעשיתי את הניתוח היתה שביתה. בטח שאני עצבני, באתי מרחוק בשביל כלום".

 

עם זאת, הוא אמר: "המאבק של המתמחים מוצדק לחלוטין, אני איתם. אבל זה לא נכון לגבי רופאים במרפאות פרטיות שהשכר שלהם מבתי החולים זה דמי כיס. לגביהם, זה לא צודק בעיקר שאנשים באים אחרי ניתוחים. אותי למשל, מי שהיה אמור לבדוק זה רופא מומחה שיש לו קליניקה פרטית ואני די בטוח שברגעים אלו הוא מנצל את השביתה ועושה הרבה כסף במרפאה הפרטית".

 

"מבינה את החולים, אבל את הרופאים יותר" 

משה בוזגלו, בן 30, מקריית מלאכי, שגם הגיע לתורו במרפאות החוץ בבית החולים איכילוב, שמע על השביתה רק בדרך. "היתה אמורה להיות לי ביקורת אחרי סיבוך מניתוח שעברתי לפני כשנה", סיפר, "התאכזבתי לראות שאין רופאים, אולי אני אאשפז את עצמי במיון".


דלפק ריק בבית החולים איכילוב. "בטח שאני עצבני" (צילום: בן קלמר)

 

בוזגלו ציין שלדעתו השביתה באה על חשבון סבלם של החולים. "נכון שזה צעד דמוקרטי וצודק, אבל אם מדברים על מתכונת שבת, לא יכול להיות שאין לי מענה ולאנשים אחרים שבאים עם מקרים חריגים".

 

מנגד, מיכל מוסרי, המשמשת מזכירה במרפאות החוץ בבית החולים, סיפרה על הבוקר שעבר עליה: "הרבה חולים באים, מקבלים כאן עצבים, מה עוד שאין לנו תורים לתקופה הקרובה. אני מבינה את החולים, אבל בטח ובטח שאת הרופאים שמגיע להם יותר".


מסדרון ריק. "רה"מ יכול לפתור את המשבר ברבע שעה" (צילום: בן קלמר)

 

בינתיים, מחוץ לבית החולים, מחכים שלושה אוטובוסים כדי להסיע את הרופאים להפגנה בירושלים. יו"ר ועד הרופאים בבית החולים, פרופ' ארדון רובינשטיין, אמר עם עלייתו לאוטובוס כי ראש הממשלה "חייב להתעורר". לדבריו, "המטרה שלנו היום היא לגרום לראש הממשלה ושר הבריאות נתניהו להתערב במשבר באופן אקטיבי. הוא יכול לפתור את המשבר ברבע שעה. ראש הממשלה עד היום לא השמיע קול פעם אחת במהלך המחאה הזו ואנו מקווים שהשביתה היום תגרום לו סוף כל סוף להיפגש עם נציגי הרופאים".

 

בסוף השבוע הוקם מול מעון ראש הממשלה בירושלים אוהל המחאה של בכירי ההסתדרות הרפואית, בהם ד"ר לאוניד אידלמן, השובת רעב מאז יום שני. בימים האחרונים הוא סבל מחולשה ומסחרחורות ורופא נזעק לאוהל. אידלמן סירב לבקשתו להתחבר לאינפוזיה. הוא זכה לביקור תמיכה מצד נועם שליט, אביו של החייל החטוף גלעד.


אלונקה מול משרד ראש הממשלה. "ביבי שים כתף" (צילום: גיל יוחנן)

 

אתמול הפגינו ברחבי הארץ כ-150 אלף בני אדם בדרישה לשינוי סדר העדיפויות החברתי. הצעירים שהובילו את מחאת האוהלים בתל-אביב, שהובילה לפעולות דומות בכל המדינה, לא שכחו את הרופאים אמש בעצרת הגדולה. סתיו שפיר אמרה בנאומה: "מי חשב שבשנת 2011 ניאלץ להילחם על זכויות בסיסיות כמו שירותי רפואה נאותים? איך הייתם קוראים למדינה שבה חלק

 מהאוכלוסייה זוכה לשירותי רפואה מתקדמים, בזמן שכל היתר מופקרים? מה הייתם חושבים על מדינה שבה המקום שבו אדם מתגורר קובע את תוחלת חייו"?

 

בהסתדרות הרפואית מקווים כי הלחץ יעזור ואכן תחול התקדמות במשא ומתן לאחר שבשבוע שעבר הפגישות בין הצדדים הסתיימו ללא תוצאות. הממונה על אגף השכר באוצר, אילן לוין, אמר בתום אחת הפגישות כי "אין כאן ויכוח על 100 תקנים לכאן או לכאן, אלא על סדרי גודל שמייאשים כשרק שומעים את הציפיות". לוין האשים את הרופאים ש"החזירו את המשא ומתן בצעדי ענק אחורנית, וכרגע הפערים נראים עצומים. הם נכנעים ללחץ השטח וחושבים שהלחץ הציבורי יעזור, אבל אנחנו לא נפרוץ את מסגרות השכר".

 

בהכנת הידיעה השתתפו עומרי אפרים, שמוליק חדד ורועי קייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צועדים לירושלים
צילום: גיל יוחנן
ד"ר אידלמן במאהל
צילום: גיל יוחנן
"לא יכול להיות שאין מענה"
צילום: בן קלמר
מומלצים