האוני' העברית: פוטר הפרופ' מפרשת ההטרדה
בית הדין לערעורים של הסגל קיבל את דרישת האוניברסיטה והחמיר את עונשו של פרופ' בן-ארי, שהתנהג באופן לא הולם כלפי דוקטורנטיות. פרקליטיו: נשקול לפנות לערכאה חיצונית
המשטרה החליטה לסגור את התיק, ועדת המשמעת זיכתה אותו מהאשמות של הטרדה מינית, אך באוניברסיטה העברית בירושלים מתקשים לסלוח לפרופסור - והחליטו להחמיר את העונש. בית הדין לערעורים של עובדי הסגל האקדמי החליט הבוקר (יום א') לפטר את פרופ' אייל בן-ארי, בגלל התנהגות שאינה הולמת כלפי דוקטורנטיות שהנחה.
בהחלטתו קיבל בית הדין לערעורים את הערעור שהגישה הנהלת האוניברסיטה על קולת העונש שנגזר על פרופ' בן-ארי – הרחקה למשך שנתיים מהאוניברסיטה. הרכב בית הדין, שכלל את היו"ר פרופ' פנחס שיפמן, פרופ' אורנה קופרמן ועו"ד מקים ארזי-גיא, קבע כי "המסר העלול להתקבל הוא שהאוניברסיטה נוהגת בסלחנות כלפי אנשי סגל שסרחו ומוכנה להעלים
הם הוסיפו: "לפנינו דפוס פעולה שיטתי שבו הנידון ניצל לרעה, או ניסה לנצל לרעה, את תלמידותיו. בהיותו איש סגל כריזמטי רב כוח ורב השפעה חיזק בלבן את תלותן בו והעניק להן תחושה שכל עתידן האקדמי בידו, במיוחד כמי שהן תלויות בו להמלצות ללימודים במוסדות בחו"ל, בתור מי שהכיר את עבודתן מקרוב".
לדבריהם, "פריצת הגבולות בין המקצועי והאינטימי הביאה לטשטוש חמור בין שני התחומים, פגעה בתלמידות ובכבודן, פגמה באמינות ההערכה המדעית, והסבה נזק לשמה הטוב של האוניברסיטה העברית".
"האוניברסיטה לא תסבול תופעות אלה"
לפני כשלוש שנים נפוצו ברחבי האוניברסיטה העברית שמועות נגד פרופ' בן-ארי מהחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה. בעקבות זאת ואחרי בקשת האוניברסיטה, פתחה המשטרה בחקירה בחשד להטרדות מיניות.
לאחר כמה חודשים, החליטה המשטרה לסגור את התיק נגד המרצה. עם זאת, ועדת המשמעת של האוניברסיטה המשיכה בהליך נגדו ובסופו, קבעה כי המרצה נהג באופן שאינו הולם, אך זיכתה אותו מהטרדה מינית והחליטה להרחיקו לתקופה של שנתיים. אולם, בהנהלת האוניברסיטה לא היו מסופקים וערערו על העונש.
בפסק הדין ציין הרכב בית הדין לערעורים כי "לדעתנו אדם כזה - תהא אשר תהא פעילותו רבת השנים כחוקר, כמדען בתחומו וכמורה - איננו ראוי להמשיך ולשמש איש סגל באוניברסיטה העברית ואיננו ראוי עוד לשמש מנחה ומדריך לסטודנטים בעבודתם ובמחקרם. לא ייתכן שבחלוף שנתיים ישוב מי שעשה מעשים כה חמורים למשרתו הקודמת, ועולם כמנהגו ינהג. כל איש סגל וכל תלמיד או תלמידה צריכים לדעת שהאוניברסיטה העברית לא תסבול תופעות אלה, או דומות להן, ותשפוט אותן בחומרה".
"מסע שיטתי ביוזמת האוניברסיטה"
בהנהלת האוניברסיטה התייחסו לסיום ההליך השיפוטי הפנימי במוסד האקדמי ואמרו: "אנו רואים בחומרה רבה את המעשים שבהם הורשע פרופ' בן-ארי, ונמשיך לפעול למניעת מקרים מסוג זה כדי להבטיח סביבת עבודה ולימודים הולמת,פרקליטיו של פרופ' בן-ארי, עורכי הדין ראובן בר-חיים ומירה אמסלם בית-און, זעמו בעקבות החלטת בין הדין לערעורים להחמיר את עונשו. "לאחר שני הליכי משמעת שנוהלו על-ידי האוניברסיטה ומסע שיטתי ומאורגן שנעשה ביוזמת האוניברסיטה, פרופ' אייל בן-ארי זוכה בסופו של הליך משמעתי ממושך מרוב רובם של המעשים שיוחסו לו וכן מכל עבירה של הטרדה מינית שיוחסה לו. גם דמות המפלצת שניסו לייחס לו ושניזונה משקרים התפוגגה".
הם הוסיפו: "ועדת המשמעת של האוניברסיטה עצמה הדגישה את סבלו של פרופ' בן-ארי שנגרם מההאשמות חסרות הבסיס שהופרכו במהלך הדיון. ועדת המשמעת הדגישה את מסירותו הרבה של הפרופסור לסטודנטים שבהדרכתו ואת עזרתו הרבה להם, תוך הדגשת עדותן של המתלוננות עצמן על מסירותו ועזרתו".
לדבריהם, "ההחלטה המשמעתית של בית הדין לערעורים של האוניברסיטה גורמת לפרופ' בן-ארי לשלם מחיר אישי וכלכלי כבד ביותר רק בשל מעשי חיזור בהסכמה, לפני למעלה מ-10 שנים, שלא חרגו מהמקובל, ושאין בהם אלמנט פלילי. מעשי חיזור כאלה, מתרחשים ויש להניח שעוד יתרחשו בקמפוסים ברחבי העולם זה עידן ועידנים, ולראיה, בארץ ובעולם נוצרו אין ספור זוגות נשואים של מרצים עם סטודנטים". הפרקליטים ציינו כי "אנחנו שומרים לעצמנו את הזכות לפנות בהמשך לערכאה חיצונית בכדי שתבחן את התנהלות האוניברסיטה".