שתף קטע נבחר

 

מטפלות התמ"ת מצטרפות למחאה: "חיים בקושי"

במשפחתונים שבפיקוח משרד התמ"ת מטפלים בילדים ממשפחות רווחה, אך המטפלות בעצמן בקושי מתפרנסות. "אני מגיעה למשכורת של 3,800 שקלים", סיפרה ל-ynet אחת מהן, לפני ההפגנה שבה היא וחברותיה קשרו עצמן ללולים. התמ"ת: אין בינינו יחסי עובד-מעביד, אך אנו פועלים לשיפור התנאים

מטפלות המשפחתונים הפועלים בפיקוח משרד התמ"ת מצטרפות לגל המחאה ההולך ומתגבר: "אני עובדת שישה ימים בשבוע, 212 שעות בחודש, ומגיעה למשכורת נטו של 3,800", סיפרה ל-ynet ר', מטפלת ואם ל-11 ילדים מבני ברק, "עם סכום כזה חיים בקושי. זה לא שאני לא יודעת איך לגמור את החודש, הבעיה היא שאני לא יודעת איך להתחיל אותו".

 

סדק חברתי - סיקור נרחב של המחאה:

 

ר' ועמיתותיה, כ-1,900 מטפלות במשפחתונים המסובסדים של משרד התמ"ת, מאוגדות במסגרת "כוח לעובדים". מדובר בחיבור יוצא דופן בין נשים חילוניות, חרדיות וערביות, שהחליטו להילחם על זכויותיהן הבסיסיות. היום (א') הן הצטרפו לגל המחאות הגובר והפגינו בתל-אביב ובאר שבע תחת הכותרת "לא שכירות, לא עצמאיות - כבולות". הן אף קשרו את עצמן ללולי תינוקות במחאה על תנאי העסקתן.


הגננות מפגינות. אפילו לא מצליחות להתחיל את החודש (צילום: עופר עמרם)

 

"הממשלה לא ספרה אותנו שנים" 

ר' מספרת שכדי לפרנס את משפחתה היא נאלצת להיעזר בתרומות ובעזרה מקרובים. "זה סכום מעליב ומשפיל", היא אומרת על השכר שלה, אבל היא מדגישה שהיא וחברותיה אינן מסכנות, אלא נשים גאות: "מגיע לנו לקבל יותר. אני מרגישה שבמשך שנים הממשלה לא ספרה אותנו, הגיע הזמן שיראו גם אותנו".

 

מרבית המשפחתונים של התמ"ת פועלים בפריפריה ונותנים מענה חשוב למשפחות המטופלות על-ידי שירותי הרווחה. המשפחתונים, המסובסדים על-ידי המדינה בהתאם ליכולת הכלכלית של ההורים, מאפשרים לשני ההורים לצאת לעבוד בזמן שהילד נמצא במסגרת מפוקחת ומקצועית.

 

הפגנות בכל הארץ. זעקת מעמד הביניים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אבל למרות שהפיקוח על המשפחתונים נתון בידי משרד התמ"ת, מצבן הכלכלי של חלק מהמטפלות לא טוב יותר מזה של משפחות הרווחה שבילדיהן הן מטפלות. בנוסף, בהתאם לדרישות התמ"ת, המטפלות מחויבות לממן מכיסן שורת השתלמויות והכשרות מקצועיות ושיפוצים במשפחתון. בניגוד לעובדים עצמאיים, הן אינן יכולת לצאת לחופשה על-פי בחירתן.

 

לטענת ועד המטפלות, ממטפלת שתסרב לתנאים תישלל האפשרות לעבוד בפיקוח התמ"ת. מכיוון שמרבית המשפחתונים נמצאים בשכונות מצוקה, המטפלות חוששות כי ללא סבסוד, ההורים לא ישלחו את ילדיהם למשפחתונים.

 

לדברי המטפלות, ההוצאות החודשיות לתפעול משפחתון, המוכתבות על-ידי התמ"ת, מגיעות ל-2,700 שקלים. בהתחשב בעובדה שניתן לקבל עד חמישה ילדים לכל משפחתון, המטפלות אומרות כי הן מקבלות "שכר אבסורדי" שמגיע לכ-18 שקלים לשעה עבור 11 שעות עבודה ביום, חמישה ימים בשבוע.

 

הורים צעדו עם עגלות בירושלים. "ביבי תקשיב, זה צונאמי חברתי"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"אנחנו במצב ביניים", מסבירה ר', "איננו עצמאיות ואיננו שכירות. משרד התמ"ת כופה עלינו הוצאות ומגבלות שלא חלות על עצמאיים ומצד שני, למרות הסבסוד הממשלתי והמגבלות - מסרב המשרד להכיר בנו כעובדות. אפילו תלוש משכורת אין לנו. אני לא מקבלת ימי מחלה, אבל או חופשה".

 

"גם לנו מגיע להתפרנס" 

בשנתיים האחרונות הצליחו המטפלות לרשום הישגים, בין היתר כאשר אילצו את התמ"ת להעלות את התעריף למשפחתונים בכ-10 אחוז במצטבר. השנה מתמקד מאבק המטפלות בזכות לפנסיה - מכיוון שהן אינן מוכרות כעובדות של משרד התמ"ת, הן אינן זכאיות להפרשה.

 

"בגיל 60, לאחר כ-20 שנות עבודה, אני צפויה לצאת לפנסיה מבלי שיכולתי לחסוך לכך", מסבירה עליזה ידעי, יו"ר איגוד משפחתוני התמ"ת. המטפלות דורשות הפרשות לפנסיה, בהתבסס על צו ההרחבה הפנסיוני. "אנחנו ממלאות תפקיד חברתי חשוב", מזכירה ידעי, "בזכותנו אלפי אימהות ממשפחות רווחה יוצאות לעבוד. אך גם לנו מגיע להתפרנס בכבוד".

 

מובילי מחאת האוהלים מגיבים לנתניהו

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "מטפלות המשפחתונים אינן מועסקות על ידי משרד

התמ"ת ולא מתקיימים כל יחסי עובד-מעביד בין המשרד לבין מטפלות המשפחתונים. המחיר המירבי שמשלם ההורה לשירותי משפחתון נקבע בצו מחירים על-ידי משרד התמ"ת ומשרד האוצר, תוך התחשבות בעלויות של הפעלת מסגרות כאלה, ופועל להעלאת התעריפים, וכן הוא מפקח פיקוח רגולטיבי על המסגרות להבטחת בטיחות הילדים ותנאי השגחה עליהם".

 

עוד נמסר כי "משרד התמ"ת מקיים דיונים עם נציגי מטפלות המשפחתונים (כח לעובדים וועד מטפלות) ופועל לשיפור תנאיהן ככל שניתן. כך למשל, אישרה ועדת התעריפים במשרד האוצר, בהמלצת המשרד, עלייה בתעריף המשפחתונים ולראשונה הוכרו רכיבים נוספים שלא הוכרו בעבר כמו ימי מחלה, הוצאות להשתלמויות ורכיבים פנסיונים. כמו כן, נציגי המטפלות מציפים סוגיות שונות בפני הנהלת האגף, חופשות וכו' ובהתאם לכך מעדכן המשרד מעת לעת את הנהלים בנושא לרווחתן של המטפלות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגננות בשלשלאות. 18 שקלים לשעה
צילום: עופר עמרם
עליזה ידעי. מה יהיה עם הפנסיה?
צילום: ירון ברנר
מומלצים