המעסיק נקלע לקשיים? המשכורת שלך לא אבודה
לא אחת אנחנו שומעים על חברות שנמצאות בפשיטת רגל או בפירוק. מה יעלה בגורל העובדים? כיצד יקבלו את כספם? והאם העובדים הם האחרונים בתור בין הנושים לקבלת הכסף?
לא אחת אנחנו שומעים על חברות הניצבות בפני פשיטת רגל או העומדות בפני פירוק. בתקופה האחרונה עלו מספר חברות כאלו לכותרות - אגרקסקו הנמצאת בהקפאת הליכים ועובדיה מפגינים מבלי לדעת מה יהיה ביום המחר, עובדי האונייה ריו התבצרו על סיפונה ולא ידעו מתי יזכו לקבל את כספם וישנן עוד לא מעט חברות שלא ברור מה יעלה בגורלן.
על ההפגנות השונות אנחנו קוראים באמצעי התקשורת אך מה לגבי זכויות העובדים בחברה הנמצאת בפשיטת רגל או בפירוק? עו"ד אורן הראל, המתמחה בתחומי פשיטת רגל, חדלות פירעון ופירוק חברות, מנסה לעשות סדר ולענות על שאלות הקשורות לסוגייה.
1. האם העובדים יהיו האחרונים בתור בין הנושים לקבל את הכסף?
מבחינת פקודת החברות לעובדים יש מעמד מיוחד בהליך של פירוק. במידה שלחברה רכוש כלשהו שאינו משועבד לבנק, הם יהיו הראשונים בתור עד לסכום של 30 אלף שקל.
2. האם המדינה מספקת לעובדים הגנה כלשהי?
שכרם של העובדים, פיצויי הפיטורים שלהם, פדיון ימי החופש והודעה מוקדמת - כולם מבוטחים ע"י ביטוח לאומי. את העובד לא מעניין האם לחברה יש דרך לשלם את החובות שלו כלפיו, שכן במסגרת הליך הפירוק הוא יקבל את זכויותיו מביטוח לאומי. תקרת הפיצוי היא עד סכום של כ-100 אלף שקל. במקרים מסוימים ניתן להגיע עד תקרה של 130 אלף שקל לכל עובד.
גם עובדים שעבדו אצל אדם פרטי ולא חברה בע"מ, מבוטחים ע"י ביטוח לאומי. במקרה כזה, צריך לדאוג שהמעביד יוכרז כפושט רגל. הכסף מועבר על ידי ביטוח לאומי ישירות לחשבון הבנק של העובד, לכן צריך שיהיה חשבון בנק. במקרים מסוימים ניתן לבקש לקבל את הכסף בהמחאה, אך מדובר במקרים מאד נדירים.
3. כיצד מומלץ על העובדים להיערך?
להתאגד כמה שיותר עובדים ביחד בכדי לפנות לעו"ד אחד שיטפל בעניין. כך ניתן לנהל מו"מ עם העורך דין לגבי שכ"ט וכן לחסוך באגרות. האגרה לבית משפט ולכונס הנכסים הרשמי יחד עם הוצאות פרסום מודעה בעיתון מגיעות לסכום של כ- 5,500-6,000 שקל. כאשר יש מספר גדול של עובדים העלות מתחלקת בין כולם.
4. מתי מומלץ לפנות לייעוץ משפטי בנושא?
מייד שהמעסיק מודיע שעסק בקשיים כדאי לפנות לעו"ד שידאג לשמור על זכויות העובדים. כמובן מייד לאחר שהחברה נכנסה למצב של חדלות פירעון כדאי לפנות לעו"ד שיטפל בעניין.
5. איך יכול העובד להוכיח את זכויותיו כשהחברה מפסיקה להתקיים?
על העובד לשמור את כל תלושי המשכורת וטפסי 106. כמו כן כדאי שיהיו באמתחתו המסמכים הקשורים להפרשות לקופת גמל. במקרה שמרגישים שהחברה במצב לא טוב, כדאי לפנות להנהלת החשבונות של החברה ולדאוג להשלים את כל החוסרים. לאחר שהחברה נסגרת יהיה קשה לקבל את המסמכים. ביטוח לאומי דורש לקבל העתקי תלושי משכורת (למרות שמקרים מסוימים ניתן להסתפק בתצהיר של העובד לגבי זכויותיו).
6. האם העובדים זכאים לדמי אבטלה?
על העובד לדאוג לקבל מכתב פיטורים. מכתב זה נחוץ גם בכדי לקבל דמי אבטלה וגם כהוכחה שהעובד פוטר.
7. האם צריך לפנות לבית הדין לעבודה?
במקרה של חברה שהיא במצב של חדלות פירעון אין צורך לפנות לבית הדין לעבודה. במידה שאין ספק לגבי היותו של העובד עובד של החברה, מספיקים תלושי השכר בכדי להוכיח את זכויותיו.
8. האם ניתן לגבות חוב מחברה בה עבדת בעבר ומצויה בפירוק?
במידה שחברה שעבדת בה חייבת לך כספים ועבר זמן רב מאז נוצר החוב כלפיך (לא יותר משבע שנים), ואין בעיה להוכיח שעבדת בה, שווה לבדוק האם מישהו אחר ביקש את פירוקה ורק ואז להגיש תביעת חוב בכדי לקבל את הכסף מביטוח לאומי.
9. האם גם עובד אחד יכול לפעול לפירוק החברה?
כדאי גם לעובד אחד שחייבים לו כסף לפעול לפירוק החברה וקבלת זכויותיו מביטוח לאומי. בגלל עלויות ההליך כדאי שהחוב כלפיו יעמוד על סך של לפחות 25 אלף שקל.
"מהדברים האמורים עולה צפירת הרגעה, לעובדים ניתנת רשת הגנה בדמות רשויות המדינה והם אינם נותרים לבד במערכה מול החברה המתפרקת ושאר נושיה", אומר עו"ד הראל.