דר שפיגל: הקו המחבר בין הרוצח הנורבגי לישראל
על פי השבועון הגרמני, תורתו של אנדרס ברינג ברייויק דומה לרעיונות המוחלפים בפגישות בין בכירי הימין הקיצוני מאירופה לפוליטיקאים ישראלים. על הפרק: בלימת התפשטות האיסלאם והתעלמות מהאידיאולוגיה האנטישמית של המשתתפים
ה"דר שפיגל" מתייחס בהרחבה לחיבור בין ערכיו של הרוצח הנורבגי לבין גורמי ימין בישראל. המניפסט בן 1,500 העמודים שכתב הרוצח הנורבגי אנדרס ברינג ברייויק, שטבח ב-76 בני אדם בפיגועים באוסלו לפני 10 ימים, חשף את תפישת עולמו הקיצונית ואת שנאת הזרים. אבל הוא גם כלל התייחסות נרחבת לישראל ולמלחמתה הצודקת בערבים, ובאירופה מדברים על הקשר המתעבה בין קבוצות ומפלגות ימין קיצוני באירופה, לאנשי ימין בישראל, גם ממפלגת השלטון.
בכתבה שפרסם השבוע השבועון הגרמני הנחשב "דר שפיגל", הוא מנסה להתחקות אחר מקורות הקשר המתהדק, לו תרם בין היתר סגן השר איוב קרא מהליכוד, שסדרת פגישות שלו עם אישים בימין הקיצוני האירופי עוררה עליו ביקורת בישראל.
זוכרים את הקורבנות באוסלו (צילום: רויטרס)
מנהיג "מפלגת החירות" האוסטרית, היינץ כריסטיאן שטראכה, שנועד בשנה האחרונה עם קרא, אמר לעיתון ש"בעת האחרונה אנחנו עדים למהפכות גדולות במזרח התיכון, אבל אי אפשר להיות בטוחים שמאחוריהן לא עומדים אינטרסים אחרים, ושבסוף אולי נראה תיאוקרטיות איסלאמיות מקיפות את ישראל, בחצר האחורית של אירופה". כלומר, מנתח הכותב, ישראל ניצבת בחזית המאבק בניסיון לאיסלאמיזציה של אירופה.
עוד מתייחסת הכתבה לאליעזר "צ'יטה" כהן, ח"כ לשעבר מטעם ישראל ביתנו, שנשא אשתקד נאום במפגש לצד מנהיג הימין הקיצוני בהולנד, חירט וילדרס, במפגש בברלין. "פוליטיקאים ימנים באירופה יותר רגישים לסכנות שישראל ניצבת בפניהן", אמר כהן לאתר ה"דר שפיגל", "הם מדברים באותה שפה של הליכוד ומפלגות ימין אחרות. אני עייף מדי לבולשיט - אנחנו מקווים שהימין ינצח באירופה".
מערכת היחסים בין גורמים פוליטיים מישראל למפלגות הימין הקיצוני מתבססת על עקרונות מורכבים. רבים רואים במפלגת החירות האוסטרית ומקבילותיה באירופה צעד קטן בלבד לפני ניאו-נאציזם, למרות שהן מתעקשות כי האנטישמיות מהן והלאה. פרשנים מקומיים העריכו כי החסות שהעניקו מנהיגי המפלגה לישראל ושינוי דעתם הפומבית באשר למתרחש במזרח התיכון אינו יותר מניסיון ציני לטפח ולבסס מעמד בתחום מדיניות החוץ. "האסטרטגיה היא 'לנרמל' את המפלגה", אמר הריברט שיידל, מומחה לתנועות הימין הקיצוניות. "ניתן להניח שהאנטישמיות נותרה בסיס משמעותי באידיאולוגיה המפלגתית".
"פגישה עם המיליונר הניאו-נאצי"
רבים בישראל נוטים להסכים עם הנחה זו. קרא עצמו זכה לביקורת חריפה לאחר פגישתו בברלין עם פטריק ברינקמן, פעיל ימני קיצוני בגרמניה. "סגן השר נפגש עם המיליונר הניאו-נאצי", נכתב ב"ידיעות אחרונות", תוך פרסום דרישה פומבית של חברי הקהילה היהודית באירופה לפיטוריו של קרא.
גלי ההגירה המוסלמית לאירופה - על פי חקירתו של ברינג בריוויק, מניע עיקרי למעשי הרצח שלו - מעסיקים מאוד את מפלגות הימין ביבשת, מפינלנד עד איטליה. "אנחנו לא רוצים להפוך לחברה איסלאמית", אמר שטראכה. "פוליטיקאים באירופה התעלמו בעשורים האחרונים מהבעיות הדמוגרפיות שיוצרת ההגירה המוסלמית, וכעת אנו רוצים למנוע איסלאמיפקיציה של אירופה".
שטראכה ויורג היידר בבחירות 2008 (תצלום: רויטרס)
הקשר הישראלי נוסד על ידי וילדרס, שביקר בארץ מספר פעמים בשנים האחרונות. מאז, נערכו פגישות רבות בין פעילי ימין קיצוני, בישראל ובאירופה. על פי ה"דר שפיגל", שיתוף הפעולה הזה אינו מפתיע, במיוחד נוכח זהות הגורמים הישראלים הנוכחים במפגשים. מלבד קרא, מצביע השבועון גם על גרשון מסיקה, ראש המועצה האזורית שומרון, וכן על פעילי ימין קיצוני נוספים בישראל ככאלה שהחליפו דעות עם הפוליטיקאים במפגשים.
מניתוח הפגישות, משער השבועון כי הישראלים מקווים לייסודה של תנועה יבשתית חדשה, שתראה בישראל מעין מבצר קדמי משמעותי בהתמודדות מול השפעתם הגוברת של הערבים. הפופולריות ההולכת וגואה של שטראכה ומקביליו רק מחזקת את דעתם כי מדובר בהימור אסטרטגי נכון.
"שורשי מפלגות הימין המתונות נטועים בבית", אמר דוד לזר, חבר מועצת העיר וינה מטעם מפלגת החירות. "גם ישראל
אומרת: 'זה הבית שלנו, איננו יכולים לפתוח את הגבולות ולאפשר מעבר חופשי, כפי שקרה באירופה'. זו הסיבה העיקרית בגללה ישראל סומכת יותר על מפלגות הימין באירופה מאשר על מפלגות השמאל".
האיום הקיומי על ישראל, לדעת שטראכה, דוחק הצידה מחלוקות מהעבר, לפחות באופן פומבי. "יש נושאים המדירים שינה מעיני האירופים. לא נשתוק, ישראל בסכנת השמדה. אם זה יקרה, גם אירופה תאבד את זכות קיומה".