ת"א 25 ירד ב-2% - מתחת לרמת 1,200 נקודות
מדד תל-אביב 100 ירד ב-1.76% ומדד נדל"ן ירד ב-0.51%. מנגד, מדד בלו-טק עלה ב-0.5%. טבע צללה ב-7.2%, אחרי שהודיעה על כישלון בניסוי בלקווינימוד. הירידות הגיעו למרות מגמה חיובית בעולם על רקע המחאה החברתית - עידן אזולאי מאפסילון: "בשוק חוששים מצעדים פופוליסטיים"
המסחר בבורסה בתל אביב ננעל היום (ב') בירידות שערים חדות, למרות עליות באירופה ובחוזים בוול סטריט אחרי ההסכמה בין ראשי הרפובליקנים לדמוקרטים על העלאת תקרת החוב. מדד ת"א 25 ירד מתחת לרמת 1,200 נקודות וגם מדד ת"א 100 ירד מתחת לרמת 1,100 נקודות.
מדד תל-אביב 25 ירד ב-2.02% ל-1,199.45 נקודות, מדד תל-אביב 100 ירד ב-1.76% ל-1,089.51 נקודות, ומדד נדל"ן ירד ב-0.51% ל-304.29 נקודות. מנגד, מדד בלו-טק עלה ב-0.5% ל-274.36 נקודות.
במסחר במט"ח ירד הדולר ב-0.52% ושערו היציג נקבע על 3.412 שקלים. האירו עלה ב-0.55% ושערו היציג נקבע על 4.922 שקלים.
במירוץ נגד השעון, מספר רגעים לפני פתיחת השווקים באסיה, הודיע הלילה נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, כי הושגה הסכמה עם הרפובליקנים על העלאת תקרת החוב הלאומי, פשרה שתמנע משבר כלכלי חמור. הנשיא לא המתין להצבעה שצפויה מחר בקונגרס ומיהר להודיע על כך לתקשורת, במטרה למנוע מפולות בבורסות בעולם.
"ההתפתחויות האחרונות בישראל הפתיעו אותי, כי לא היו סימנים מוקדמים למה שצפוי לקרות. מה שקורה כעת במשק העולמי ובישראל מאוד דרמטי". כך אמר הבוקר נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינס בירושלים. באופן רשמי, נועדה מסיבת העיתונאים "לסקור את ההתפתחויות הכלכליות בישראל ואת השפעת המצב הכלכלי במדינות שונות על המשק הישראלי".
"הסנטימנט השלילי הפוקד את תעשיית קרנות הנאמנות נמשך שבוע נוסף בו נרשמו פדיונות של 900 מיליון שקל בקרנות המסורתיות. בתוך כך בסיכום חודש יולי משכו המשקיעים מקרנות אלו כ-2.3 מיליארד שקל – ירידה של כ-65% לעומת קצב הפדיונות ביוני", כך לפי אומדנים והערכות שבוצעו על ידי כלכלני מיטב.
מנכ"ל משרד האוצר חיים שני התפטר אתמול מתפקידו. ל"כלכליסט" נודע כי בישיבה שנערכה אתמול בבוקר, שבה הודיע שני על עזיבתו, הוא אמר בין השאר כי "המאבק נגד הטייקונים הולך לכיוון בו כל מי שעשה כסף - יביאו אותו לכיכר העיר".
"רכיב המזומן גדל משמעותית בחודשיים האחרונים בתיקי הביטוח. בגמל ובפנסיה נותרה רמת המזומנים כמעט ללא שינוי. כמו כן, חל גידול משמעותי במשקלו של האפיק הממשלתי בתיקי המוסדיים. בגופי הגמל גדל משקלו של האג"ח השקליות, כאשר בפוליסות משתתפות עלתה ההחזקה באג"ח הצמודות", כותב אלכס זבז'נסקי, הכלכלן הראשי של דש ניירות ערך בסקירתו השבועית כשהוא רומז למעשה כי קיים בבורסה פוטנציאל לעליות שערים.
מנגד מסביר זבז'נסקי: "רכיב ההשקעות המופנה לחו"ל גדל מתחילת השנה בגמל ובפנסיה, אך הצטמצם בתיקים של הפוליסות המשתתפות שמחזיקות את המשקל הגבוה ביותר בהשקעות בחו"ל, מבין כל הגופים המוסדיים. בגמל המשיכו להגדיל השקעות בחו"ל גם בחודשים האחרונים, אך בקצב איטי יותר מאשר בשנת 2010. בקרנות הפנסיה משקל ההשקעות בחו"ל ירד בחודש יוני, בין היתר בגלל הירידה בשיעור של כ-50% בקרנות נאמנות בחו"ל המתמחות באפיק האג"חי".
גם בורסות אירופה מגיבות בעליות שערים להסכמה בקונגרס ובסנאט להעלות את תקרת החוב: דאקס עולה ב-0.7% ופוטסי ב-1%.
"חשש שהממשלה תנקוט בצעדים פופוליסטיים"
עידן אזולאי, מנכ"ל אפסילון קרנות נאמנות אמר בשיחה עם "כלכליסט" כי שם המשחק בבורסה הוא גל המחאות: "מה שמשפיע על השוק המקומי זה הסיפור של המחאות, אף אחד לא יודע לאמוד את ההשלכות של הדברים האלה, של הדרישות מהציבור. האם הדרישות ימומנו על ידי העלאת מסים או תהיה פריצה של התקציב. זה גורם אי הוודאות שמשפיע".
"אני לא חושב שהעליות בשוקי העולם יחזיקו הרבה זמן. את ההחלטה שהחליטו היום (הסכמה על העלאת תקרת החוב - ש"ל) היה אפשר להחליט גם לפני חודש - ואף אחד לא היה שם לב אליה. אין פרטים מדויקים לגבי היכן הולכים לקצץ", מוסיף אזולאי.
"הממשלה אומרת שצריך לקצץ את מרווח השיווק של חברות הדלק (שהודיעו היום על פגיעה צפויה ברווחיות). מחשבון שנעשה ברור שמרווח השיווק הוא לא משמעותי", מעניק אזולאי דוגמא להחלטה פופוליסטית של הממשלה.
מניות במרכז
חברת התרופות הגנריות הגדולה בעולם, טבע, ירדה ב-7.17%, לאחר שהודיעה היום על התוצאות הסופיות של ניסוי הבראבו של התרופה האוראלית שלה לטרשת נפוצה, הלקווינימוד. טבע רשמה כישלון בחלק השני של ניסוי שלב 3, בראבו, אחרי שלא הצליחה להשיג את היעד המרכזי בניסוי. למרות זאת החליטה טבע להגיש את הבקשה לאישור התרופה למנהל התרופות והמזון האמריקאי.
במגדל שוקי הון מעלים המלצה לאלביט הדמיה אך מורידים את מחיר היעד ל-34 שקל לאור ירידה בשווי השוק של אלביט מדיקל: "מדובר באופציה זולה על חלומות גדולים, ודי בכמה ניצוצות חיוביים בכדי לשנות את התמחור הקיים.
חברת פז נפט שבשליטת צדיק בינו, חברת שיווק הדלקים הגדולה בישראל, דיווחה היום כי החלטת רה"מ נתניהו ושר האוצר שטייניץ להוריד ב-31 אגורות את מחיר הדלק ולהפחית למשך את מרווחי השיווק ב-20 אגורות (תדלוק עצמי) תוביל לפגיעה מהותית ברווחיות החברה.
אתמול הודיעה כור כי המועד האחרון להשלמת עסקת המכירה של מכתשים אגן לכימצ'יינה הוארך עד 31 באוקטובר. מכתשים אגן (עולה בכ-0.1%) פרסמה במהלך המסחר בבורסה הערכה לגבי תוצאות הרבעון השני ולפיה צפוי הרווח הנקי שלה לעמוד על 45 מיליון דולר.
דלק קידוחים הודיעה אתמול לבורסה כי לא נמצא כל סימן לכמות גז משמעותית בשכבה התחתונה של הקידוח במאגר תמר 5.
מנכ"ל פרימיום, רן בר תקוה, נחקר אתמול באזהרה במשרדי רשות ניירות ערך.
ועדת הביקורת ודירקטוריון הפניקס לא הגיעו עדיין להחלטה האם להעניק לדלק נדל"ן אפשרות להארכת מועד פירעון הלוואה שאמור להיות בחודש אוגוסט.
אי.טי.ג'י.אי המפתחת סטנטים לטיפול במחלות לב הודיעה היום כי תחל להפיץ את מוצריה בסין דרך חברה סינית מקומית.
טאואר וחברת רמון-צ'יפס, המתמחה בפיתוח רכיבים עבור שוק החלל, הודיעו היום על סיום מוצלח לפיתוח הדור השני המתקדם של רכיב מחשב מוגן-קרינה (Rad-hard) המיועד ליישומי חלל.
רשויות המס בטורקיה דורשות מנייר חדרה בשליטת נוחי דנקנר תשלום מס נוסף של 14.8 מיליון דולר, כך עולה מדיווח החברה היום לבורסה.