אי אמון: "העם אומר די למדיניות העושק החברתי"
מעמד הביניים, הרופאים, הזוגות הצעירים והמגזר הערבי - כולם מהווים בסיס לשורת הצעות אי-אמון בממשלה. ח"כ פרץ תקף את נתניהו: "הטייקונים הם מעשה ידיך"
על רקע מחאת האוהלים המתפשטת והיציאה הצפויה לפגרת הקיץ, דנה אחר הצהריים (ב') הכנסת בשורת הצעות אי-אמון על רקע המדיניות החברתית והכלכלית של הממשלה בראשות בנימין נתניהו. מאוחר יותר, צפוי ראש הממשלה עצמו לנאום.
מחאת האוהלים
- סיקור מיוחד ב-ynet
- בן אליעזר: "תחריר זה כאן, האסון בפתח"
בין הדוברים שעלו לדוכן הנואמים, היה ח"כ עמיר פרץ שהביע תמיכה בגל המחאות שמציף את הארץ. "כל כך הרבה דברים שמענו בשבועות האחרונים, כל כך הרבה מילים וסיסמאות והכל נסב סביב אותה תנועת מחאה חברתית שהולכת ומתעצמת. יש מי שניסו להדביק לה תויות – תויות פוליטיות, עדתיות, מעמדתיות, ואולי תויות אזוריות, אבל יש דבר אחד שכולם מסכימים - זה בכלל לא משנה מיהם מחוללי המחאה, מה שחשוב שהמחאה נובעת ממקומות עמוקים מאוד ושאי אפשר לעצור אותה".
ח"כ פרץ. "העם אומר די" (צילום: נועם מושקוביץ)
המועמד לראשות מפלגת העבודה תקף את ראש הממשלה נתניהו: "השאלה היא האם נתניהו יתייצב ויאמר באופן הכי אמיץ 'נכשלתי, הובלתי את העם למקומות שלא התכוונתי להגיע אליהם'. מה שטוב אצל נתניהו, שהוא לוקח דברים מורכבים ומלביש עליהם סלוגנים בצורה ציורית כזאת. מי השמן? בוא נבדוק מי השמן? אותו השמן נהיה רזה מאוד וכחוש. מה קרה לרזים? הפכו לשמנים מאוד ופתאום ראש הממשלה תוקף אותם. אדוני ראש הממשלה, הטייקונים הם מעשה ידיך ועד לפני כמה חודשים היו מעשה ידיך להתפאר. עד לא מזמן שיבחת אותם ואמרת שאי אפשר בלעדיהם".
"לנפץ את עגל הזהב של ההפרטה"
ח"כ פרץ המשיך במתקפה נגד ראש הממשלה:, "אמרת שככל שהעשירים יתעשרו, ככה יישאר מספיק ללמטה, הפירורים יספיקו לכולם, שהממשלה לא תפריע. אז צריך למכור הכל, להפריט כל דבר שזז, לא עשו הבחנה בין חברות כלכליות לשירותים חברתיים – הכל עמד למכירה". הוא הוסיף: "העם אומר די למדיניות העושק החברתי, אנחנו רוצים מדיניות של צדק חברתי".
ח"כ אילן גילאון (מרצ) אמר בדיון: "אני לא רוצה לעשות עין הרע, אבל הייתי אומר שקורה דבר בישראל. דבר שהרבה מאוד שנים חולמים עליו. יש הרגשה שיש עם - כולם קמים כדי לנפץ את עגל הזהב של ההפרטה. קורה כאן דבר שהוא יותר חשוב מהממשלה, יותר חשוב ממפלגות, ויותר חשוב ממפלגתי שלי. קורה דבר שהציבור בישראל פוקח את עיניו ומבקש להגיד לעצמו 'מספיק זה מספיק'".
השר גלעד ארדן (ליכוד) הביע תמיכה במחאת הציבור, אך מתח ביקורת על אלו שמנסים לנצל אותה לצרכים פוליטיים: "אין ספק שיש כמובן תמיד בכל מחאה – מימין או משאל – טרמפיסטים פוליטיים שמה שמעניין אותם זה רק להחליף את השלטון וזה המצב גם הפעם. אבל אין ספק שהמחאה משקפת תחושה של רבים מהציבור הישראלי", אמר.
"שטחיות וחוסר אחריות"
הוא דחה את הביקורות על מדיניותו הכלכלית של נתניהו ואמר: "אני לא זוכר הרבה מנהיגים במדינת ישראל שפעלו בדרך אחרת. ולכן כשמדברים דווקא על ראש הממשלה הספציפי הזה צריכים להיות ישרים והגונים". לדבריו, "אני לא מתעלם מרמות השכר הנמוכות יותר ואני לא מתעלם מהרבה הבדלים אחרים, אבל לקחת גן עדן, אוטופיה, שלא קיימת ולהפיל את כל מה שקיים היום על אדם אחד או מדינה אחת – זו שטחיות וחוסר אחריות".
השר ארדן גם ניצל את ההזדמנות וקרא לקדימה להצטרף לממשלה: "ראוי לשקול כניסה לממשלה. העם קורא להתעלות מעל השיקול הפוליטי להתאחד ולתקן את כל מה שאפשר".
הדיון בכנסת מתקיים זמן קצר לאחר פגישת נציגי המאבק עם נשיא המדינה, שמעון פרס. "אני עוקב עם כל הציבור אחרי מה שקורה", אמר הנשיא למוחים, "ומה שהרשים אותי מאוד לגביכם זה התמימות, אני מאמין לכם. אני לא חושב שהמחאה מלאכותית, אלא אמיתית ורצינית ביותר. אני גם חושב שרוב הציבור הופתע מרצינות הבעיה. הרושם הכללי היה שהמעמד הבינוני יסתדר, ולא ידענו כמה רציני העניין".
מוקדם יותר היום, הבהיר ראש הממשלה כי למרות המחאה החברתית, קיצוץ בתקציב הביטחון לא נמצא על הפרק. "צריך להיזהר מאמירות פשטניות שניתן לקצץ היום בתקציב הביטחון", אמר נתניהו בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. על רקע דרישת מובילי המחאה החברתית לשינוי סדר העדיפויות, הפסקת ההפרטה והעברת תקציבים לחינוך, רווחה ובריאות, ראש הממשלה הדגיש: "ללא התנהלות אחראית בהקשר הכלכלי, מדינת ישראל יכולה למצוא עצמה כמו מדינות אחרות שאיבדו שליטה על הכלכלה שלהן, כמו יוון וספרד".
Read this article in English