שתף קטע נבחר
 

למכור שייקספיר לבריטים: ישראלים באדינבורו

קבוצה של שחקנים ויוצרים ישראלים תציג השנה בפסטיבל אדינבורו פרויקט שמחבר בין יצירותיו של וויליאם שייקספיר לבין סיפורים אישיים שליקטו. "זה חלום שמתגשם", אומר הבמאי

דרושים לא מעט חוצפה ישראלית ואומץ כדי להציג מול קהל בריטי חובב תיאטרון הפקה דלת תקציב שמתבלת סיפורים אישיים במחזותיו של יקיר הממלכה, וויליאם שייקספיר. קבוצה של שחקנים ויוצרים ישראלים צעירים החליטה להיענות לאתגר ולמרות החששות והפחדים שמלווים מטבע הדברים את הפרויקט, יציגו בפסטיבל אדינבורו הקרוב באנגלית מצוחצחת את "על נעורים וכוח רצון", מחזה שנכתב במשותף על ידי חברי האנסמבל.

 

 

"על נעורים וכוח רצון". קצת חוצפה ישראלית בדרך לאדינבורו

 

את הפרויקט יוצא הדופן, שיזם השחקן דורי אנגל, ליוותה כיועצת אמנותית בריג'ד פאנט, מורה אגדית למשחק באקדמיה המלכותית לאמנות הדרמה, RADA, בלונדון. בהפקה משתתפים השחקנים נתלי פינשטין, אורנה זלינגר ודורי אנגל והמוזיקאית תמר סידי. "להופיע באדינבורו זה חלום שמתגשם", אומר דורי אנגל, שחתום גם על בימוי ההצגה, "אנחנו מאוד גאים ומתרגשים לקראת הנסיעה".

 

גרעין הרעיון להפקה נזרע לפני כשנתיים במוחו של אנגל בעקבות סדנה בינלאומית אינטנסיבית שנערכה ב-RADA ובה השתתף. "זה היה מחנה אימונים שהוקדש לשייקספיר. המורים הכי טובים של RADA עבדו עם שחקנים שנבחרו מכל העולם על סצנות, מונולוגים וסונטות של שקספיר. המפגש עם החומרים האלה בשפת המקור, גרם לי לחשוב על הרלוונטיות שלהן לתקופה הנוכחית וגם לחיים שלי כבחור צעיר שנדרש להתמודד עם דילמות דומות מאוד לאלו שאיתן מתמודדות הדמויות הצעירות במחזות שלו", מספר אנגל.

 

השלב הבא היה להדביק בהתלהבות שחקנים נוספים. בתהליך משותף וארוך, שכלל שילוב חומרים אישיים, נולדה ההפקה שתציג בסוף השבוע במסגרת הצגות הרצה בפסטיבל AbbeyFest ומשם תמשיך ב-6 באוגוסט לפסטיבל אדינבורו, לחמש הופעות. "יש המון דמויות שמחפשות את דרכן במחזות של שייקספיר. לאמנים צעירים שחיים בעולם הזה ומתחבטים בדילמות של זהות עצמית, שייכות ומעורבות חברתית ופוליטית, לא קשה להתחבר לזה", אומר אנגל. "כולנו שואלים את עצמנו לאיזה בני אדם נהפוך להיות? מה הדרך שלנו בעולם? והאם נבגוד בדברים שאנחנו מאמינים בהם? לא צריך היה לחפש רחוק כדי לראות השתקפויות ישירות של הסיפורים שלנו בדמויות השייקספיריות".


"על נעורים וכוח רצון". שייקספיר עדיין רלוונטי (צילום: אדם בוכמן) 

 

שייקספיר דיבר על התיאטרון כמראה שמוצבת מול החברה ומשקפת את דיוקן הזמן והתקופה. אנגל וחבריו להרפתקה לקחו את ה"אני מאמין" של המחזאי צעד אחד קדימה. "לחבר בין האנגלית השקספירית העתיקה לשפה היומיומית ולדלג בין המאה ה-16 להווה, זה אתגר לא פשוט שדרש פתרונות תיאטרליים וסגנוניים יצירתיים", אומר אנגל. ההצגה לדבריו היא תיאטרון סיפור שמאפשר מפגש נינוח וישיר עם הקהל, ושומר על פשטותה של המילה.

 

איך נולד החיבור עם בריג'יד פאנט?

 

"היא היתה בצוות המורים שלימדו בסדנה ב-RADA. בריג'יד היא מהדינוזאורים של RADA. היא למדה בכיתה אחת עם שחקניות אגדיות כמו ונסה רדגרייב וג'ודי דנץ'. ללמוד משחקנית עם כל כך הרבה ניסיון היתה חוויה מרתקת ונוצרה ביננו כימיה טובה.

כשסיפקתי לה על הרעיון לפרויקט בארוחת צהריים משותפת בקפיטריה, היא הפתיעה אותי והציע ללוות אותנו בתהליך. כמעט נחנקתי מהתרגשות. לאורך הדרך היא נתנה לנו טיפים ועצות מצוינות. למדנו ממנה המון".

 

את הדלת לאדינבורו הצליחה לפתוח לקבוצה השחקנית אורנה זלינגר, ממשתתפי הפרויקט. זלינגר, בוגרת ה"דרמה סנטר" בלונדון, מתגוררת מזה 11 שנים בבירה הבריטית והופיעה בעבר בפסטיבל. בשנה שעברה התבקשה הקבוצה להציג "טעימות" מתוך הפרויקט בפני ועדת המיון שגילתה בו עניין, והשאר - היסטוריה.

 

השתתפות בפסטיבל אדינבורו, אין זה סוד, כרוכה בעלויות כספיות לא מבוטלות עבור המשתתפים אבל גם זה לא שבר את הקבוצה, שרצתה להגשים חלום בכל מחיר. "לא סתם קוראים להצגה 'על נעורים וכוח רצון', הגענו לאדינבורו בזכות הרבה מוטיבציה ואמונה שהחלום יתגשם", אומר אנגל. "זה מסע עם עלויות ואנחנו מקווים שלפחות חלק מההוצאות יחזירו את עצמן בזכות מכירת כרטיסים. הצלחנו אחרי הרבה מאמצים להשיג תמיכה קטנה משגרירות ישראל בלונדון ומקרן תרבות של האיחוד האירופי, וגם זה יעזור בכיסוי חלקי של ההוצאות. מבחינתנו מדובר בהזדמנות מצוינת לחשיפת היצירה בפלטפורמה בינלאומית מאוד יוקרתית. אנחנו מקווים שזה יפתח בפנינו שער לפסטיבלים נוספים".

 

הקבוצה מקווה כי לאחר סיבוב ההופעות בבריטניה יימצא לפרויקט גם בית מאמץ בישראל. "אנחנו רוצים לתרגם את ההצגה לעברית ולהמשיך ליצור פרויקטים נוספים בסגנון", אומר אנגל. "קלאסיקה באופן כללי מעוררת תיאבון וככל שנוברים בה יותר, כך מתרבות השאלות. זה כיף אדיר לשחקנים, ליוצרים ולקהל כיוון שזה מעשיר את הנפש. אצל שייקספיר זה בולט במיוחד. הוא מאפשר עולמות על עולמות של גילויים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חברי האנסמבל. "גאים ומתרגשים"
צילום: אדם בוכמן
לאתר ההטבות
מומלצים