דני האדום על המחאה: "הכל מתחיל בהתנחלויות"
מי שהוביל ב-1968 את מאבק הסטודנטים והשביתה הכללית בצרפת, שהביאו להעלאת שכר המינימום ב-25%, מביע תמיכה באנשי מחאת האוהלים, אך לא בטוח שאנו מזהים את מקור הבעיה. "הכיבוש גוזל מכם את המשאבים", אמר ל-ynet
דניאל כהן-בנדיט כבר היה שם. קצת יותר מ-43 שנים עברו מאז שהוא וחבריו הובילו את השביתה הכללית בצרפת, שאילצה את הממשלה להעלות את שכר המינימום ב-25 אחוזים, וכעת - ממקום מושבו בפרלמנט האירופי - משקיף המהפכן היהודי על מחאת האוהלים הישראלית. הישראלים יצאו לרחובות בשל הפערים המעמיקים לטענתם בין המעמד הגבוה למעמדות שמתחתיו, אבל אם תשאלו אותו, הם פשוט לא מבינים מה באמת הביא אותם לקו השבר.
מחאת האוהלים - סיקור מיוחד ב-ynet
- הכנסת דנה באי אמון: "די לעושק החברתי"
- בן אליעזר: תחריר זה כאן, אנחנו לפני אסון
- הפגרה לא תקוצר; הח"כים יקבלו תוספת ביגוד
- העם דורש שלט חברתי. הסלוגנים המובילים
המטכ"ל של המחאה: עם מארגני ההפגנה
מדברים על המאבק - בפורום מחאת האוהלים
"הטירוף הכלכלי של הכיבוש וההתנחלויות הוא שגרם למחאות", פוסק בשיחה עם ynet, האיש שזכה לכינוי "דני האדום". "הממשלה בישראל צריכה להרגיש מאוימת. הכיבוש וההתנחלויות הם טעות אידיאולוגית וטירוף כלכלי. הפתרון הכלכלי הקל והנכון ביותר הוא הסכם עם הפלסטינים, ואז יהיה לכם הכסף שמיועד כעת להגנה ולצבא. אני חושב שהדיון שלכם צריך להיות כעת על דרך החיים של ישראל, המצב הכלכלי והאיום הפוליטי".
דני האדום בהרצאה בתל-אביב לפני שלוש שנים (צילום: רפי דלויה)
כהן-בנדיט נחשב למנהיג הסטודנטים במהומות שהתחוללו במאי 1968 וכוונו נגד ממשלתו של שארל דה-גול. הרקע למהומות היה בעיקר בעיות התעסוקה ומערכת החינוך המקומית, והן כללו שביתה כללית של כ-11 מיליון צרפתים שבסופה נאלץ הנשיא לקיים בחירות חדשות לפרלמנט ולהעלות את שכר המינימום. נגד כהן-בנדיט, שהותקף אישית בשל מוצאו הגרמני והיהודי, הוצא צו איסור כניסה לצרפת אחרי שביקר בברלין בזמן המאורעות, והוא נודע כסמל המחאה ההיא.
היום "דני האדום" עוקב אחרי המחאה הישראלית, אך טוען שאין מה להשוות בין צרפת של מאי 1968 לרוטשילד של יולי 2011. "אני חושב שהמצב בישראל נראה כמו שרבים - כולל אותנו - חשבו זמן רב שייראה: כיבוש הפלסטינים בשטחים הוא איום גדול על הכלכלה הישראלית. זה בהחלט צריך להיות גם איום על הממשלה, משום שצריכה להיות אלטרנטיבה. כל מפלגה באופוזיציה צריכה לשאול את עצמה מהי החלופה החברתית והפוליטית שצריך בישראל".
ישראל צריכה שינוי גדול
כהן-בנדיט אינו קושר ישירות בין "אביב העמים הערבי" לגל המחאה בישראל, אבל מצביע על תופעה עולמית. "קשה להתייחס לכך מנקודת מבט אירופית, אבל אפשר לראות שבמדינות שונות בעולם יש אוכלוסייה שאומרת 'העתיד לא יכול להיות כמו העבר'. הצעירים ברחוב רוצים השקפת חיים שונה. תראו גם את המשבר הכלכלי באירופה ובארה"ב ואת המשבר האקולוגי בעולם. יש תחושה של אפשרות ונחיצות שונה. גם ישראל צריכה שינוי גדול, וצריכה לקחת צעד קדימה".
בינתיים, הוא מאחל הצלחה לאנשי האוהלים בתל-אביב, ירושלים, באר-שבע ושאר חלקי הארץ. "מובן שאני רוצה שהם יצליחו. אני מבין לחלוטין את הדור הצעיר, שאומר: 'אלה הם חיינו'. העצה שלי להם היא - אם אלה הם חייכם, תחשבו איך
לנצח. והתשובה היא שהאיום הכלכלי כרוך בהתנחלויות".
עצות קונקרטיות, כך או כך, קצת קשה לו יותר לתת להם: "אני לא המנהיג של המחאה, זו אינה התרבות שבה אני חי, ולכן אני לא יכול לייעץ כיצד לפעול, אלא רק לתת את הפרשנות שלי". לדבריו, " באופן כללי מדובר באבולוציה שהחברה והמערכת שלנו עוברות - הן נהיות יותר לא-צודקות. העשירים הופכים עשירים יותר, ומעמד הביניים והעניים הופכים עניים יותר. אותו הדבר קורה בישראל, אבל זה מה שנתניהו והממשלה רוצה. בישראל יש אי-צדק במערכת, כמו שרואים גם באירופה ובארה"ב, אבל בנוסף לכך יש את עניין ההתנחלויות".