גברת פלפלת: מתכוני פלפלים
הפלפל לא זוכה ליותר מדי תשומת לב קולינרית, אבל הוא וירטואוז אמיתי במטבח. מרב ברזילי מסבירה איך קולים במהירות, מקלפים בקלות - ומכינים המון מנות עם הירק הכי צבעוני שיש
על הטעם של הפלפל אפשר להתווכח: יש שיבחרו בו כירק הטעים ביותר, ויש שחושבים שהוא הדבר הכי סתמי בעולם (אני איפשהו באמצע). הצורה שלו לא משהו (מאיר אריאל ייחס אותה למכופף הבננות: "תודו שככה לא היה בכלל נראה פלפל / לולא מיודענו הזריז גם בו טיפל"), אבל על הצבעוניות שלו – אין. תנו לי עוד ירק אחד שמופיע בקשת נפלאה כזו של צבעים, מצהוב בהיר ועד ירוק כהה, דרך אדום וכתום וכל מה שביניהם.
לא, תודה ששאלתם. הפלפל השחור הוא כבר מסיפור אחר: חוץ מהשם, אין שום קשר בין התבלין לבין הירק. התבלין מופק מצמח מטפס גבוה ממשפחת הפלפליים, ואילו הירק – ששמו המדויק הוא פלפלת – הוא צמח ממשפחת הסולניים. התבלין המופק מהפלפלת הוא בכלל פפריקה.
הצבעים האלה, כידוע, משקפים תרומות בריאותיות. מתוך חמש קבוצות הצבע המומלצות לצריכה, שלוש מספק לנו הפלפל: האדום (ראו גם: אבטיח, עגבנייה) מכיל את הליקופן נוגד החמצון; הכתום (גזר, מלון כתום, דלעת) מספק בטא קרוטן וויטמין A; הירוק (מלפפון, תרד ועוד המון) מביא למפגש את הכלורופיל עתיר הלוטאין שמגן על הראייה.
חם, חם, מתחמם. פלפלים אדומים לפני הקלייה (צילום: דניאל לילה)
איך קולים פלפלים?
בוחרים באחת משתי הדרכים הבאות:
- בתנור: מסדרים את הפלפלים בתבנית אפייה ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות. אופים עד שהפלפלים משחימים מכל הצדדים (מסובבים אותם מדי פעם כך שכל צד יהיה חשוף לחום).
- בכיריים: מדליקים להבה גלויה וצולים עליה פלפל אחר פלפל עד שהם משחימים.
איך מקלפים פלפלים קלויים?
אחרי שהפלפלים מוכנים, מעבירים אותם לקערה ומכסים בניילון נצמד. מניחים בצד לצינון - לפחות לחצי שעה. מסירים את הניילון הנצמד ומקלפים (בקלות!) את קליפת הפלפלים הדקה.
פלפלים קלויים בתנור (צילום: דניאל לילה)
פלפל קלוי באורגנו ובלסמי
המרכיבים:
3 פלפלים ירוקים קלויים וקלופים
3 פלפלים אדומים קלויים וקלופים
3 פלפלים צהובים קלויים וקלופים
2 שיני שום
4 גבעולי אורגנו טרי
כפית זעתר יבש
כפית מלח גס
2 כפות שמן זית
2 כפות חומץ בלסמי משובח
אופן ההכנה:
- פורסים את הפלפלים הקלויים לפרוסות דקות ומעבירים לקערה.
- מתבלים במלח, שמן זית, חומץ בלסמי, אורגנו טרי וזעתר יבש.
- פורסים את שיני השום ומוסיפים. טועמים ומתקנים תיבול.
- אם מוסיפים לפלפלים עוד חצי כוס שמן זית ניתן לשמור במקרר עד שבועיים.
פלפלים צבעוניים קלויים באורגנו ובלסמי (צילום: דניאל לילה)
פלפלים ממולאים בעשבי תיבול וגבינת עזים
המרכיבים:
6 פלפלים קלויים
2 גבעולי תימין
1/2 כפית מלח גס
פלפל שחור
2 כפות שמן זית
2 כפיות רוטב פסטו
100 גרם גבינת עזים טובה (למשל סנט מור, צאלה או פטה עזים)
1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים (אפשר להמיר בפקאן, פיסטוקים, קשיו או כל אגוז אחר שאוהבים)
2 כפות עשבי תיבול קצוצים (אפשרי נענע, בזיליקום, פטרוזיליה, כוסברה או כל תבלין אחר)
2 כפות פירורי לחם
אופן ההכנה:
- מערבבים פסטו עם גבינת עזים, אגוזים קצוצים ותבלינים.
- ממלאים את הפלפלים הקלויים בתערובת ומפזרים מעל מעט פירורי לחם.
- מחממים תנור ל-220 מעלות וצולים את הפלפלים במשך 10 דקות, עד שהגבינה מתחילה להינמס ופירורי הלחם משחימים.
פלפלים ממולאים בעשבי תיבול וגבינת עיזים (צילום: דניאל לילה)
סלט קינואה קיצי
המרכיבים:
1 כף שמן זית
1/2 בצל
1/2 1 כוסות קינואה
2 פלפלים אדומים
1/2 כוס תירס חלוט
1/2 כוס אפונה ירוקה חלוטה
לרוטב:
2 כפות שמן זית
2 כפות רוטב סויה
2 כפות סילאן
2 שיני שום
1/2 לימון סחוט
אופן ההכנה:
- מחממים בסיר מעט שמן זית, מוסיפים את הבצל ומאדים עד שהוא הופך שקוף.
- מוסיפים את הקינואה, מערבבים כדקה ומוסיפים כוס וחצי מים ומלח.
- מכסים את הסיר ומבשלים 20 דקות, עד שהקינואה מתרככת והמים נספגו בה. מסירים מהאש ומצננים.
- מוסיפים פנימה את הפלפלים, האפונה והתירס.
- מערבבים את חומרי הרוטב. מוסיפים לקינואה, מערבבים בעדינות ומגישים.
סלט קינואה ופלפלים (צילום: דניאל לילה)
ממרח פלפלים קלויים
המרכיבים:
10 פלפלים אדומים קלויים, קלופים ומנוקים מגרעינים
5 שיני שום
2 כפות מיץ לימון
10 עלי נענע
1/2 כפית מלח
50 גרם צנוברים
1/4 כוס שמן זית
אופן ההכנה:
- טוחנים במעבד מזון את כל המרכיבים, למעט שמן הזית.
- תוך כדי טחינה מזלפים את שמן הזית באטיות, עד שמתקבל מרקם אחיד.
- מרב ברזילי היא בעלת משק ברזילי
- מסעדה צמחונית אורגנית במושב ירקונה