שתף קטע נבחר
 

מודל החיקוי של מחאת האוהלים: לא קהיר, מדריד

מאהלים בכיכרות המרכזיות, מחאה לא אלימה ודרישה לשינוי המדיניות הכלכלית-חברתית - כל אלה כבר מתרחשים בחודשים האחרונים בספרד על רקע פיצוץ בועת נדל"ן שהובילה למשבר כלכלי חמור. במובן זה, הישראלים אולי מקדימים תרופה למכה

המפגינים במאהלי המחאה בישראל מדברים אמנם על כיכר תחריר בקהיר ועל נשיא סוריה בשאר אסד, אבל המודל שהם עובדים על פיו קרוב הרבה יותר למודל הספרדי: מאהלים בכיכרות המרכזיות בכל רחבי המדינה, במסגרת מחאה לא אלימה להחלפת שיטה ומדיניות כלכלית-חברתית, ולא להפלת משטר דיקטטורי כמו במצרים או סוריה.

 

 

גם בספרד המחאה עלתה לאחר עלייה מסחררת בשוק הנדל"ן, אך שם האוהלים הגיעו אל הכיכרות לאחר התפוצצות הבועה הנדלנ"ית, שהובילה למשבר כלכלי חמור. במובן זה, הישראלים אולי מצליחים להקדים תרופה למכה במחאה הנוכחית.

 

בעוד שמובילי המחאה בישראל מנסים להבין מה המטרות שלהם, בספרד מתחילים לראות תוצאות אחרי קרוב לארבעה חודשים של מחאות. ראש ממשלת ספרד, חוסה לואיס רודריגז ספטרו, הודיע ביום שישי האחרון על הקדמת הבחירות לחודש נובמבר, בניסיון להשאיר את המפלגה הסוציאל-דמוקרטית בשלטון על ידי קיצור הזמן שיעמוד לרשות המפלגות היריביות להתכונן לבחירות.

 

ספטרו קבע את הבחירות ל-20 בנובמבר, על אף שלא נדרש לקרוא לבחירות עד לחודש מרס, ועל אף שהתנגד לקריאות חוזרות ונשנות מצד האופוזיציה השמרנית לבחירות מוקדמות. "אני רוצה שהממשלה תיקח את המושכות כבר ב-1 בינואר של השנה הבאה", אמר,  "יהיה נוח לערוך בחירות בסתיו הקרוב, כדי שהממשלה החדשה תוכל לקבל אחריות על הכלכלה בשנת 2012, ישר לאחר הבחירות".

 

הבחירות המוקדמות צפויות לעזור למועמד של המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, שר הפנים של ספטרו, אלפרדו פרס רובלקבה, בהתמודדות הקרובה על ראשות הממשלה. באופן אירוני למדי, המפלגה המובילה נכון לעכשיו בסקרים היא המפלגה השמרנית-ימנית ,שתיאלץ להתמודד עם הבעיות הכלכליות והאבטלה הגואה. משמעות הדבר היא כי למרות ההבטחות של המפלגה ומנהיגה מריאנו ראג'וי, יהיה צורך לבצע קיצוצים נוספים לקראת פתרון משבר החובות המתמשך.

 

בישראל המפגינים דורשים צדק חברתי, שינוי סדרי עדיפויות, ומדינת רווחה סוציאל-דמוקרטית, בעוד שבספרד הממשלה הסוציאל-דמוקרטית היא זו שלא הצליחה לעצור את המשבר הכלכלי, בתהליך שהוביל לצמיחת החוב הלאומי.

 

בספרד, בניגוד לישראל, המשק נמצא בשפל חסר תקדים: שעות ספורות לפני ההודעה של ספטרו, הזהירה סוכנות דירוג האשראי מודי'ס הזהירה כי היא עשוייה להוריד את הדירוג של ספרד בקרוב. החברות הספרדיות הבינלאומיות מעבירות הרבה מהפעילות שלהן לאמריקה הלטינית, בה הכלכלה נמצאת בצמיחה מסחררת.

 

הפתרונות שמציעים המפגינים, עם זאת, דומים בישראל ובספרד: "הפתרון היחיד הוא לעזוב את ספרד, אבל זה בושה", אמרה מוניקה לופז בת ה-25, בוגרת תואר ראשון בתקשורת שעבדה במשרה אדמיניסטרטיבית זוטרה במשרד לפני שפוטרה. "כבר נמאס לי לגמרי".

 

המחאה של הספרדים היא לא רק בעקבות שיעור האבטלה הגבוה ביותר בגוש האירו - 20.9% - אלא גם בעקבות צעדי הקיצוצים שביצע ספטרו בניסיון להימנע מתוכנית חילוץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה המונית במדריד
צילום: MCT
מפגין ספרדי
צילום: רויטרס
מומלצים