שתף קטע נבחר

 

חוק פרוקצ'יה: הימין יאשר מינויה לוועדת הבחירות?

נשיאת העליון ביניש ביקשה לאפשר לשופטת בדימוס אילה פרוקצ'יה להמשיך לכהן כיו"ר ועדת הבחירות. הקואליציה פתחה בהליך בזק, אך ח"כים רבים מתנגדים

הכנסת מנסה להכשיר בהליך בזק את מינויה של שופטת בית משפט העליון בדימוס, אילה פרוקצ'יה, ליו"ר ועדת הבחירות המרכזית, על אף שפרשה מבית המשפט. הצעת חוק ברוח זו זוכה בימים אלה לטיפול מהיר, במאמץ לנצח את השעון עד ליציאת הכנסת לפגרה, ולהתגבר בדרך על התנגדות משמעותית בתוך הקואליציה.

 

לפני כחודשיים, פנתה נשיאת בית משפט העליון, השופטת דורית ביניש, ליו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, וליו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט, ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו), בבקשה לשנות את החוק החל כיום, על מנת לאפשר את המשך כהונתה של פרוקצ'יה בוועדה. ביניש הסבירה את בקשתה בעומס המוטל על שופטי בית משפט העליון ובהכרותה של פרוקצ'יה עם הוועדה, ומניעת כניסת יו"ר חדש, שיצטרך ללמוד את התפקיד.


ביניש ופרוקצ'יה. "עומס עצום על בית המשפט" (צילום: פלאש 90) 

 

החוק הקיים מגדיר כי רק שופט מכהן יכול לשמש כיו"ר הוועדה. פרוקצ'יה, שפרשה מתפקידה כשופטת, אמורה בהתאם לכך להיפרד גם מכס יו"ר הוועדה, עליו היא יושבת כיום, אולם על פי הצעת החוק החדשה, גם שופט בדימוס יוכל לעמוד בראש הוועדה, ובלבד שכיהן כיושב הראש שלה גם בתקופה בה פעל בבית משפט העליון.

 

באופן חריג, מתכוונת הקואליציה להעביר את החוק תוך יומיים בלבד, בהליך מזורז דרך ועדת חוקה, חוק ומשפט, על מנת להכשירו בקריאה שנייה ושלישית עד מחר, תום המושב הנוכחי. "העומס על בית המשפט העליון הוא עצום ושופטיו קורסים תחת נטל העבודה", הסביר ח"כ רותם את המהלך. "השופטת בדימוס פרוקצ'יה מכירה היטב את עבודת ועדת הבחירות, ואינני רואה כל מניעה שהיא תמשיך בתפקידה גם לאחר פרישתה".

 

לגבי מהירות התהליך, אמר רותם כי "כרגע אין יו"ר ועדת בחירות. חשוב שבתפקיד החשוב הזה יכהן יו"ר גם בזמן שבין מערכות הבחירות". אתמול הובאה ההצעה לדיון בקואליציה, שם התברר כי סיעות ש"ס, הבית היהודי, יהדות התורה ועצמאות מתנגדות

באופן נחרץ למהלך. הטלת וטו של אחת מהן תבלום אותו.

 

פרוקצ'יה,  חברה לשעבר בוועדה לבחירת שופטים, נחשבת ל"סדין אדום" עבור חלק מחברי הכנסת בסיעות הקואליציה. בעבר מתחו מספר חברי כנסת מהימין ביקורת נוקבת על פסקי דין שנתנה, בהם ההחלטה לאפשר למוסטפה דיראני, פעיל הטרור הלבנוני שהחזיק בעבר בנווט השבוי רון ארד, להמשיך בתביעתו נגד ישראל.

 

ועדת הבחירות המרכזית מורכבת מנציגי סיעות הכנסת, ובמסגרת פעילותה, היא אחראית, בין היתר, לאישור הרשימות והמועמדים, מימון הבחירות, יום הבחירות, פרסום התוצאות וניהול הערעורים עליהן.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרוקצ'יה. תמשיך לכהן כיו"ר?
צילום: באדיבות בתי המשפט
מומלצים