שתף קטע נבחר

 
צילום: ירון ברנר

שרים: אי אפשר להגיד לא לדרישות המחאה

מובילי המחאה קרובים לגיבוש סופי של הדרישות מהממשלה, לפני מו"מ, אבל טרם גיבשו חזית אחידה. "250 אלף המפגינים אינם אוכלי סושי, אלא אנשים שרוצים שינוי אמיתי", אמרו אמש. נתניהו מעודד אחרי שליברמן וישי הבטיחו לא לפרוש, מקורביו מזכירים גם שלא כל התביעות ייענו. מה בדיוק ברשימה?

המחאה החברתית ששצפה את ישראל מתקרבת לנקודת הכרעה ראשונה, וראש הממשלה ממתין לניסוח המלא של דרישות אנשי האוהלים: הבוקר (יום ד') אמורים מנהיגי מחאת האוהלים להתכנס שוב - במקביל להעברת חוק הווד"לים השנוי במחלוקת בכנסת - כדי לנסות לגבש מסמך מלא של דרישות שיציבו בפני בנימין נתניהו וצוות שריו. בעקבות פרסום עיקרי הדרישות, אמר אחד השרים הבכירים ל-ynet כי "אי אפשר להתנגד לדרישות האלה", אך גם הדגיש שהן ייענו חלקית בלבד.

 

מחאת האוהלים - כל הכתבות האחרונות ב-ynet

מדברים על המאבק - בפורום מחאת האוהלים  

 

בתום הפגישה אמש אמר יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי, כי "תקוות הממשלה שיתגלו מחלוקות או פילוגים בין השותפים השונים הולכת ומתפוגגת. נוצרה חזית חברתית אחידה שנחושה להוביל שינוי חברתי בישראל". מוקדם יותר הוא הדגיש בתגובה לדברים שנאמרו שלשום בישיבת סיעת הליכוד כי "250 אלף האנשים שהפגינו בשבועות האחרונים אינם שמאלנים או אוכלי סושי, אלא אנשים שרוצים שינוי אמיתי".

 

מחאת דיור בשכונת התקווה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שר בכיר המקורב לנתניהו אמר ש"חלק מהדברים כבר קיימים, וחלק אחר ניתן לעשות במסגרת ועדת השרים שתוקם. אי אפשר להגיד שהדרישות לא הגיוניות. ניתן לעשות קיצוץ רוחבי ולבצע שינויים במה שקיים. יהיה שיתוף פעולה של האוצר".

 

הדרישות שפרסמו אמש הסטודנטים תחת הכותרת "קווים מנחים לסדר יום חברתי-כלכלי חדש":

  • הפחתת המסים העקיפים, ובעיקר המע"מ.
  • השקעת עודפי הגבייה במסים בחזרה באזרחי המדינה, דרך תקציב המדינה.
  • ביטול חוק הוד"לים שקידם נתניהו.
  • הגדלת תקציב הסיוע של משרד הבינוי והשיכון במשכנתאות ובשכ"ד, והגמשת הקריטריונים והגדלת עומק הסיוע הממשלתי.
  • החלת חוק חינוך חובה חינם החל מגיל 3 חודשים.
  • תוספת של תקנים, מיטות, מכשור רפואי ותשתיות בריאות בכל רחבי הארץ, עד לרמה המקובלת במדינות ה-OECD.
  • בלימת ההפרטה של מוסדות רווחה ובריאות הנפש. התחייבות הממשלה לביטול הדרגתי של עבודה קבלנית במגזר הציבורי.

 

השר הוסיף ותהה "האם יש מישהו שיכול להתנגד לדברים האלה? השאלה היא האם יש כסף, זה יעלה מיליארדים. מכל דבר יש להעריך שיעבור משהו. יש כוונה של הממשלה לטפל בכל הנושאים שהם הציגו. רוצים לטפל בחינוך, רוצים להוריד את המע"מ באחוז אחד שעולה למשק כשלושה מיליארד. עושה רושם כי מדובר בדרישות שנועדו לאפשר לרדת מהעץ. בתחום הבריאות, מוסיפים עכשיו 960 מיטות. הם רוצים חינוך חינם מגיל שלושה חודשים? יקבלו משלוש שנים ומעלה. מכל הדרישות הם יקבלו".


מפגינים בכיכר המזרקה בבאר-שבע (צילום: הרצל יוסף) 

 

עוד לא ברור מתי תוכרז רשמית הוועדה לניהול המו"מ עם אנשי המאבק, אך לפי ההערכות כבר בתחילת השבוע הבא תתכנס לראשונה. גם השרה לימור לבנת תהיה כנראה חלק מהצוות. "לנתניהו חשוב מאוד לשדר עסקים כרגיל. המחאה לא מתה, אבל היא גם לא מתרוממת", אמר השר הבכיר. "המוחים הגיעו לשיא מוקדם מדי. הם עשו את השגיאות שלהם השבוע, והדברים שהם אמרו על ראש הממשלה  גורמים לנתניהו להרגיש חזק".

 

הרגיעון של נתניהו: ישי וליברמן

זריקת עידוד נוספת קיבל נתניהו משני שותפיו הקואליציונים הבכירים - אביגדור ליברמן ואלי ישי. ל-ynet נודע כי השניים שוחחו איתו בזמן התגברות הלחץ וההפגנות הגדולות, והבהירו לו שאין בכוונתם לנטוש את הקואליציה. "אלה היו שתי שיחות מאוד חשובות לנתניהו", אמר גורם המעורב בנושא. "הם באו לחזק אותו, לדבר איתו ולהרגיע אותו".

 

מפגינים מול הכנסת

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הדברים באו על רקע איומי הפרישה של ישי אם משבר הדיור לא יפתר, וההערכות במערכת הפוליטית כי ככל שהמחאה תגבר - שותפיו של ראש הממשלה ינסו להרחיק עצמן ממנו כדי לא לחטוף ביקורת על מחדלי המדיניות. שיחות העידוד האלה הן אולי גם הסיבה לכך שנתניהו נראה מתחילת השבוע רגוע ואף זחוח, ומשדר "עסקים כרגיל", למרות הלחץ הנדיר בעוצמתו מהרחובות.

 

מקורבי ראש הממשלה התגאו ביציבות, "אל מול מה שנראה כמאבק בתוך האופוזיציה, בין לבני למופז". בשיחות סגורות אמר נתניהו: "צריך להתחיל לפעול בהקדם. הצוות הזה יהיה חייב לעסוק גם בנושא קרטלים במשק, במקביל לצוות שבודק את הריכוזיות במשק. צריך להגדיל את התחרותיות במשק, ולטפל בנושא יוקר המחייה. יש לחזק את העסקים בארץ, כי הם הבסיס לכל. בלעדיהם שום דבר לא יקרה. מאידך, יש להלחם בקרטליזציה, כדי להוריד את יוקר המחיה. יש לנו בעיה בלתי נסבלת של מחירים, ועל זה צריך לעבוד בתוך הצוות".


נגד חוק הווד"לים. נתניהו יספק "מחווה"? (צילום: נועם מושקוביץ) 

 

בלשכת ראש הממשלה אמרו בהמשך להצבת הדרישות מצד מובילי המאבק: "טוב שמתגבשות תביעות שניתן יהיה לבחון. יהיה ניתן כעת להדבר בשולחן העגול, כמו גם להדבר על תוכניות שהממשלה תיזום, כדי לטפל בבעיות הכלכליות והחברתיות של המדינה". 

 

הכדור חוזר לאוהל

אחרי שפרסמו את רשימת הדרישות הראשונית, הדגישו מנהיגי המאבק שאלו יועברו למאהלים ברחבי הארץ, לפני גיבוש סופי. גל רמב"ם, חלק מגרעין יוזמי המאבק, אמר ל-ynet שלדעתו "רוח הדברים לא תשתנה הרבה". הוא הזכיר ש"יש אנשים שחולקים על הצעד הזה, אבל זה בסדר, אנו מחליטים בדרך רוב, גם אני לפעמים משכנע ולפעמים משוכנע".

 

פסח האוספטר, מזכ"ל הנוער העובד והלומד, סיפר על הפגישה אמש, עם כ-20 ארגונים: "אנחנו נמצאים באמצע התהליך, עברנו כמה פרקים חשובים במסמך והשלמנו חלק נכבד ממנו, בדיון עלו שאלות הנוגעות לכלל הפיסקאלי – מניין הכסף יגיע וכמה יגיע, על מס הכנסה, דיור, חינוך ובריאות. אנחנו נשענים על מומחים לכלכלה בארץ ובעולם, פנינו לקבלת חוות דעת גם מכלכלנים עולמיים בהם ג'וזף שטיגליץ ופול קרוגמן. דבר אחד בטוח – בכל הדרישות שלנו, לכסף יהיה כיסוי".

 

מחאת האוהלים בשדרות רוטשילד, אמש

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ראשי המחאה דנו אמש בשני נושאים מרכזיים: דיור ומסוי. הוסכם על כך שיש להפיח חיים מחודשים בחוק הדיור הציבורי משנת 1998, שקבע כי אלה שגרים בדיור הציבורי יוכלו לרכוש דירות בהנחה משמעותית. כן ידרשו שהמדינה תשפץ את הדירות הציבוריות הסובלות מהזנחה חמורה, ותבנה דירות חדשות שכן תור הממתינים גדול מאוד, ההיצע דל והנפגעים העיקריים הן השכבות החלשות.

 

בנוסף דורשים ראשי המחאה להגדיל את תקציבי הסיוע של משרד הבינוי והשיכון בנושא משכנתאות ושכר דירה שלטענתם קוצצו מאוד בעשור האחרון ביותר מ-5 מיליארד שקלים. ראשי המאבק טוענים כי יש לשנות את הקריטריונים והזכאות למשכנתאות ושכר דירה ולאפשר גם לקשישים וזוגות צעירים לקבל הטבות אלה. הסטודנטים דורשים לשנות את חוק הוד"לים ולקבוע בחקיקה את נושא דיור בר השגה. עוד דובר על הצעה לעגן את הזכות לדיור בחקיקת יסוד, וכן דרישה לפיקוח על שכר דירה ותנאי השכרה.

 

מנסים לגבש הסכמות

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

באשר למסוי, ראשי המאבק דורשים לשנות את השיטה באופנים שבממשלה כבר רמזו שיתרחשו - להוריד מסים עקיפים כמו המע"מ, אך לא צוין לאיזה שיעור. הם דורשים להעלות את המס על ההון ולהוסיף מדרגת מס לשכר גבוה (55%). בנוסף, יידרש שעודפי מסים יוחזרו חזרה לתקציב המדינה ולא יכסו את הגירעון.

 

ממטה מאבק האוהלים נמסר הצוות המשותף נועד אמש כדי "להוכיח שהעקרונות הכלליים שהוצגו בהפגנת הענק במוצאי שבת אינם עקרונות אוטופיים – והמטרה היא לשנות את השיטה ולא לקבל הטבות כלשהן". בשלב הזה, נמסר, מנסים להגיע לעמק שווה שמקובל על כולם בנוגע לדיור, רווחה, חינוך ובריאות והשינויים מבוססים על עודפי התקציב משנת התקציב האחרונה.

 

בבאר-שבע יש "תחושה של מחטף"

בועז גרדוס ממאהל המחאה בבאר שבע, אמר מוקדם יותר כי "מדובר בהחלטה שהתקבלה ברוב של כולנו. היינו היום בישיבה בתל אביב של כל המאהלים, אנחנו מנסים לעשות את המחאה הזו ארצית, שלא תהיה רק של מאהל כזה או אחר".

 

פעיל אחר במאהל, גדי פרץ, סיפר כי הוא דווקא לא מסופק בינתיים. "אם לא ייצאו הבהרות ברורות יהיו הרבה הפתעות. מה שחסר הוא נושא העלאת שכר המינימום. יש תחושה שנעשה כאן מחטף וזה לא יכול לחזור על עצמו", הוא הוסיף.

 "המון בעיות של תושבי העיר באר שבע לא הועלו בכלל וכדאי מאוד להתייחס לנושא". פרץ הדגיש עם זאת כי לא מדובר בפילוג, אלא בחילוקי דעות קלים שיתבררו בהמשך.

 

דניאל אורי מהמאהל באופקים אמר: "מדובר בדרישות מוצדקות שצריכות לבוא לדיון, אבל בדרישות לא לקחו בחשבון את תושבי הנגב והפריפריה. בגלל זה אנחנו הקמנו את המאהל באופקים. גם לנו יש את הקול שלנו והצעקה המיוחדת שלנו".

 

בהכנת הידיעה השתתפו רועי מנדל, תומר ולמר, בועז פיילר ואילנה קוריאל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדינת רווחה עכשיו? לא כל-כך מהר
צילום: נועם מושקוביץ
נתניהו. האוצר ישתף פעולה?
צילום: נועם מושקוביץ
שמולי. תקוות הממשלה מתפוגגות
צילום: מוטי קמחי
גם לברווז יש אוהל
צילום: רועי אלמן
מומלצים