הכת הסדיסטית: "בתי סונוורה, הלב שלי נאטם"
הנשים עברו התעללות מצד אנשי הכת שעינו גם ילדים, והאם מספרת כי ניסתה להרחיק את בתה מהם - אך לשווא. גם באיגוד לנפגעי תקיפה מינית לא מבינים: "איך שירותי הרווחה לא שמו לב". משרד הרווחה: "כל פנייה שהגיעה נבדקה וטופלה"
החשש שהילד יאבד שליטה הוא פחד שמלווה כל הורה. עבור הוריהן של הנשים שנפגעו מהכת הסדיסטית שנחשפה אתמול (יום ג') בירושלים ובאזור טבריה, הפחד הזה התממש. אמה של אחת הנשים שהיו חברות בכת סיפרה אמש ל-ynet כי ניסתה לשכנע את בתה להתנתק מהחבורה: "קראתי עליהם בתקשורת, וניסיתי למנוע ממנה להתמסר להם, אבל היא הייתה מסונוורת", העידה.
האם סיפרה כי חברי הכת לא הצטיירו לה עצמה בתחילה כאנשים רעים שאחראים לפשעים מזעזעים, כפי שהתברר בדיעבד. אלא שכעת, היא אומרת, היא איבדה את האמון בבני אדם: "הלב שלי סתום ואטום אחרי מה ששמעתי שאומרים במשטרה. אני שמחה שהבת שלי פתחה סוף-סוף את העיניים, ומקווה שמנהיג הכת ייענש".
אתמול הותר לפרסום כי היחידה המרכזית של משטרת ירושלים עצרה שלושה גברים ושש נשים שהיו חברים בכת, בחשד שהשפילו מינית נשים וילדים, כלאו אותם, וביצעו בהם עבירות מין קשות. בחיפוש בדירות השייכות לחברי הכת נמצאו שוקרים חשמליים, כבלים ומוטות עץ, שלפי החשד שימשו אותם למעשי ההתעללות. החוקרים מצאו יומנים אישיים שבהם תיעדו הנשים את ההתעללויות, ומסמכים רפואיים מבתי חולים המעידים על החבלות הגופניות שנגרמו להן ולילדים.
את חשיפת הפרשה אפשרה א', צעירה בשנות ה-20 לחייה, שחיה בבית של הכת במשך שנתיים, והוכתה והושפלה גם היא עד שהחליטה לעזוב. היא סיפרה על שלל מעשי התעללויות קשים לעיכול: אישה שנמנמה ולכן נלקחה עם בגדיה למקלחת קרה, ואז הוצאה לעמוד בחוץ בקור הירושלמי; מכות שספגה היא עצמה במשך חצי שעה רק משום שלדעת מנהיג הכת התערבה בעניינים לא לה; הצלפות בשוט באחת הנשים; הפשטת הנשים והאכלתן בצרכים שלהן; הכאת מי שהיה שופך זרע לבטלה; ואף הוראה לגברים שהביא מנהיג הכת להתחכך בנשים כדי לראות אם הן מתגרות מינית, ואם כן - להעניש אותן.
התבקשה להצטרף לכת: "הן נראו שטופות מוח"
א', סטודנטית דתייה מניו-יורק, סיפרה ל-ynet כי אחת הנשים שהיו חברות בכת ניסתה בעבר לפתות אותה להצטרף אליה. "היא פגשה אותי ברחוב בירושלים והזמינה אותי לשיעור. התלוויתי אליה, והייתה לנו שיחה מעניינת. הם סיפרו לי שלכל הילדים יש את אותו אבא, ושהוא גם נשוי לשש הנשים. פגשתי בבית שלוש נשים וארבעה ילדים, ואז הבנתי שלא מדובר בשכנים. זה התחיל להיות מוזר מאוד".
מעצר אנשי הכת. אפשר היה למנוע את ההתעללות? (צילום: אוהד צויגנברג)
"הם ניסו לשכנע אותי לבוא איתם לטבריה, ואמרו שזה ניסיון מהשם ולכן אני צריכה לבוא איתם, הם אמרו שאם אני לא באה זה סימן שאני חסרת אמונה ברבי נחמן, ושלכן אני אלך לגיהנום", המשיכה. "הם הראו לי בווידאו את הכתבות שעשו עליהם, והיו גאים מאוד בפוליגמיה. הם טענו שזה מנהג שמקורו יהודי".
א' סיפרה כי הנשים היו שמחות מאוד ונראו שטופות מוח. "זה מה שהכי הפחיד אותי. הן דיברו על הגבר בהערצה, וקראו לו 'הצדיק'. הן האמינו שהמשימה שלהן היא להרבות את זרעו, ושיש לו כוחות מיוחדים. הן אמרו שהבית מתנהל לפי רצונו, ושהן אוהבות למלא את רצונו. פחדתי וסירבתי. אחרי ארבע שעות שהייתי שם עזבתי ולקחתי מונית הביתה".
איפה אנשי הרווחה: "התרעתי מזמן"
בינתיים ממשיכה לעלות השאלה כיצד הרשויות לא הצליחו להבין מה מתרחש בתוככי הכת. אם אחרת לבת שהצטרפה לכת האלימה סיפרה אמש ל-ynet כי כבר לפני שנתיים, חודש וחצי אחרי שבתה חברה לאותם אנשים, היא התריעה בפני משרדי הממשלה על המתרחש, אך דבר לא נעשה. "התחושה שלי היא קשה מאוד, והיום אני רוצה להיות עם המשפחה שלי", אמרה.
באיגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית אמרו כי מעשי הכת חושפים מצב מדאיג שבו רשויות הרווחה, אנשי מקצוע וגורמים טיפוליים שבאו במגע עם בני המשפחה שעברו את הפגיעה המתמשכת לא זיהו את חומרת המצב, ולא פעלו למניעת המשך ההתעללות.
"לצערנו, תופעת האלימות המינית רחבה הרבה יותר מכפי שמקובל לחשוב", אמרו באיגוד, "התופעה חוצה שכבות ומגזרים ולכן מצריכה טיפול כולל ומקיף. רק למרכזי הסיוע מגיעות כ-35 אלף פניות מידי שנה, ו-63% מהן מדווחות על פגיעה מינית בילדות".
גם ח"כ אורלי לוי-אבקסיס מישראל ביתנו, יו"ר השדולה לילדים ונוער בסיכון בכנסת, אמרה כי שירותי הרווחה היו יכולים
לעצור את ההתעללות המתמשכת בילדים זמן רב לפני כן, "לו רק היו מקיימים את המסקנות של דו"ח הוועדה הבין-משרדית, שניתנו כבר לפני למעלה משנתיים ועניינן איתור ילדים בסיכון".
לוי הזכירה כי באותו דו"ח דובר על סימנים שאם מתקיים אחד מהם, די בו כדי להדליק נורה אדומה ולחייב התערבות של גורמי הרווחה. "משרד הרווחה חוזר ואומר בשנתיים האחרונות שיישום המסקנות הוא עניין של כמה שבועות או חודשים, אבל בינתיים הזמן עובר, ילדים ממשיכים להיפגע, והמסקנות כלל אינן מיושמות", אמרה ח"כ לוי-אבקסיס.
במשרד הרווחה הסבירו כי "כל פנייה שהגיעה לשירותי הרווחה בירושלים נבדקה וטופלה במאמצים רבים. כאשר אין ראיות או הוכחות לביצוע עבירה או פגיעה באדם, לשירותי הרווחה אין סמכות להיכנס לביתו של אף אדם ולבדוק מה מתרחש בדלת אמותיו".