"חוק הקרקעות המזוהמות יקפיץ מחירי הנדל"ן"
החוק, שיסדיר את הטיפול והשיקום של אלפי חלקות קרקע מזוהמות בישראל, עולה להצבעה בקריאה ראשונה. אריה נייגר, היועץ המשפטי של התאחדות התעשיינים, מזהיר: החוק יוביל להתייקרות מחירי הקרקעות ולעלויות כבדות על התעשייה
במאמצים של הרגע האחרון, יביא היום (ד') המשרד להגנת הסביבה, את החוק לשיקום קרקעות מזוהמות - לקריאה ראשונה בכנסת. אולם בהתאחדות התעשיינים טוענים כי החוק, שאמור להסדיר את סוגיית הטיפול והשיקום של אלפי חלקות קרקע מזוהמות בישראל, יעלה את מחירי הנדל"ן ויפגע בתעשייה.
הקרקעות המזוהמות מוגדרות במשרד להגנת הסביבה, כבר שנים רבות, כמפגע קשה שלא זכה עד כה לטיפול מקיף ויסודי. על פי הערכות המשרד, בישראל זוהו עד היום כ-3,300 אתרים בהם הקרקע חשודה כמזוהמת, מתוכם מופו עד כה רק כ-350 אתרים. על פי הערכות אלה, כ-75% מפוטנציאל הזיהום במדינה מתרכז באזורי התעשייה. מדובר באתרים שזוהמו לאורך השנים על ידי מפעלי תעשייה, תחנות דלק, או בסיסי צבא. אולם על פי ההערכותיהם של אנשי המקצוע, ישנם כיום עוד אלפי אתרים בישראל שזוהמו וטרם אותרו.
הצעת החוק, שאושרה בוועדת שרים לפני למעלה מחצי שנה, מגדירה לראשונה מהי קרקע מזוהמת, קובעת הסדר למניעת זיהום וצפויה לאפשר למשרד להגנת הסביבה להוציא צווים שיחייבו את המזהמים לשקם את הקרקע.
החוק החדש קובע בין היתר כי קידום הליכי תכנון ובנייה על קרקעות מזוהמות יותנה בסקר זיהומים ובשיקום הקרקע ומחייב את המזהמים באופן רטרואקטיבי ל-25 השנים האחרונות. עם זאת, אם המזהם הוא המדינה, כפי שקורה למשל במקרה של מחנות צה"ל - נקבע כי האחריות חלה רטרואקטיבית ללא מגבלת שנים.
עם זאת, בהצעה נקבע כי תוקם קרן ייעודית לנושא השיקום - שמקורותיה בין היתר בהיטלים שיוטלו על המפעלים העוסקים בחומרים מזהמים, ועל המחזיקים בקרקעות מזוהמות. סעיף זה זכה להתנגדות נחרצת מצד התעשיינים עוד במהלך הדיונים לגיבוש ההצעה.
כעת מזהיר עו"ד אריה נייגר, היועץ המשפטי של התאחדות התעשיינים, כי השלכותיו של החוק החדש על שוק הנדל"ן יהיו מרחיקות לכת, ויובילו גם להתייקרות מחירי הקרקעות וגם לעלויות כבדות על התעשייה. "החוק ייקר את עלויות הנדל"ן, הבניה ועבודות התשתית. הקבלנים אשר יקנו קרקע למגורים יצטרכו לשאת בעלויות ניקויה, עלות שיכולה להגיע למיליוני שקלים - וזו תוטל באופן ישיר על הקונים", הוא אומר.
נייגר מתנגד גם להיטלים שיוטלו על העוסקים בחומרים מסוכנים וטוען כי "זוהי עוד דרך לגבות עוד מס מהסקטור היצרני, תוך חריגה בוטה מעקרון המזהם משלם. מרבית המפעלים בישראל לא מזהמים ומחזיקים את החומרים המסוכנים שלהם בצורה ראויה, אך החוק יחייב אותם להפריש סכום - שבשלב זה טרם נקבע שיעורו - לקרן המיועדת למימון שיקום קרקע, למרות שהם לא גורמים לכל נזק".
נייגר טוען עוד כי בפועל החוק יחייב את המפעלים השונים לשאת בעליות זיהום שלא הם גרמו. "מבלי דעת, ממשלת ישראל פוגעת לאט אבל בטוח בתעשייה הישראלית. המיסוי הגבוה גם ככה גורם לתעשייה הישראלית להתכווץ ודוחק את מי שיכול לחו"ל"
"שימוש בקרקע עלול לגרום לסיכונים בריאותיים"
המשרד להגנת הסביבה מסר בתגובה
: "לא נאפשר לבעלי ההון ולתעשיינים לפגוע בבריאות הציבור. מגורים על קרקע מזוהמת משמעותה חשיפת הדיירים לחומרים מסרטנים ורעלים שיפגעו בבריאות התושבים הגרים על שטח זה. מצער מאוד שדוברם של התעשיינים והמזהמים הכבדים מעז להטיל דופי בחשיבות החוק לשיקום קרקעות מזוהמות ומצפה שהמדינה תוותר לשולחיו על עלויות ניקוי הקרקע.
"החוק החדש מחייב לשקם ולנקות אלפי קרקעות מזוהמות במדינה, לרבות באזורים המבוקשים ביותר. כיום, קיימים עשרות אלפי דונמים של קרקע שזוהמה לאורך שנים על ידי תעשייה וגורמי ממשלה ולא ניתן לעשות בהם כל שימוש, כולל למגורים, ולכן כל שימוש בקרקע עלול לגרום לציבור המשתמשים סיכונים בריאותיים חמורים. קידומו של החוק יביא לטיפול בקרקעות אלו, ימנע את הסכנה הבריאותית הנשקפת מהן, ויאפשר השמשתן למגורים או לשימושים נחוצים אחרים".