המתמחים מתעקשים: "50 שקל לשעה - קו אדום"
הרופאים והאוצר מסרו על "פריצת דרך" במגעים בדרך להסכם "היסטורי", אבל המתמחים סיפרו כי לא שולבו בשיחות הסופיות. הם הזהירו כי כל האופציות פתוחות במאבק על השכר: "מכרו אותנו בזול". ד"ר אידלמן שבר את שביתת הרעב עם מיץ תפוזים
מנהיג הרופאים הפסיק את שביתת הרעב , באוצר ובהסתדרות הרפואית מסרו על פריצת דרך במגעים - אבל המתמחים לא ממהרים לברך על ההסכמות. למרות שבהסכם סוכם על הוספת אלף תקנים ומתן מענקים לפריפריה, לא צוין מה יעלה בגורל שכר המתמחים. המתמחים, שלא שותפו בסוד ההסכמות הסופיות של המשא ומתן, מזהירים כי לא יהיו מוכנים להתפשר על שכר של פחות מ-50 שקלים לשעה - ובינתיים נמשך מאבק הרופאים הארוך ביותר בתולדות המדינה, והשביתה נכנסת ליומה ה-122.
מנציגות המתמחים נמסר אמש (יום ד') כי "נכון לעכשיו, לא קיבלנו לידינו שום טיוטת הסכם. אמנם על פי מה שפורסם בתקשורת חלק מהדרישות שלנו התקבלו ובהם אלף תקנים ו-6 תורנויות, אך עם זאת, הדרישה לשכר של 50 שקלים בשעה עדיין היא קו אדום מבחינתנו". הם הזהירו כי "אנחנו מניחים שלאור המחאה הנחרצת שהבענו היום באיומי הפיטורים, גם הקווים האדומים בנושא השכר יילקחו בחשבון. אחרת, המתמחים שומרים לעצמם את כל האופציות פתוחות".
מבחינה פרקטית, הוא הסביר, אין לתוספת התקנים שום משמעות, כי לא יגיעו רופאים יש מאין. "בתור מישהו צעיר במערכת, אני מרגיש שמכרו אותנו בזול כדי להגיע להסכם, אבל זה מבוסס על מידע חלקי וצריך יהיה לראות מה יהיה בהמשך".
שטייניץ ואידלמן. הסכם "היסטורי" או "דרקוני"?
בעקבות פריצת הדרך במשא ומתן שבר יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, את שביתת הרעב שבה פתח לפני 12 יום. הוא הרשה לעצמו לשתות מיץ תפוזים במשרד האוצר, לאחר שבזמן שביתת הרעב הקפיד לשתות רק מים. על מנת שלא להכביד על הגוף, הוא יחל לאכול רק הבוקר.
"הסכם דרקוני לרופאי ישראל"
ד"ר גבי, מתמחה בכירורגיה המעורב מאוד במחאת המתמחים, אמר כי "שביתת הרעב של אידלמן הייתה ספין תקשורתי, כי ידע שהוא הולך לחתום על הסכם גרוע, וניסה להפוך עצמו לקדוש מעונה". לדבריו, "כל מה שפורסם ידוע למעלה משבועיים, אלף תקנים למשל, רק שהתקנים הללו ייכנסו במשך שנתיים, ואילו אנחנו דרשנו 1,000 תקנים במיידי ו-1,500 בהמשך".
בעוד שד"ר אידלמן הגדיר את ההסכם "היסטורי", ד"ר גבי הגדיר אותו "הסכם דרקוני לרופאי ישראל",
והדגיש שכיום חסרים במערכת הבריאות 7,500 תקנים. "זה רחוק מאוד ממה שחסר", אמר ד"ר גבי והוסיף כי צוין בהסכם סעיף שאומר "במידה ויש מספיק רופאים לאייש את המקומות" - כלומר כבר בהסכם יש הסתייגות.
"היה לנו נציג במשא ומתן, אבל ברגע האמת של 'פריצת הדרך', הוא לא נכח בישיבה. אין לי ספק שמדובר במעשה מכוון", טען ד"ר גבי, "יש העמדת פנים למול התקשורת ויש את מה שנעשה בפועל, מולנו. אותנו הוא לא רוצה במשא ומתן".
באשר לאיום ההתפטרות של המתמחים, הוא הדגיש כי הוא ממש לא בוטל: "אנחנו מתכוונים לעשות את זה. אני מעודד מתגובות המתמחים שרובם מבינים שאין פה הליכה אמיתית לקראתנו".
לטענתו, האוצר עשה מניפולציות במספרים ואין כלל כל שיפור בשכר המתמחים. "שכר המתמחים הוא 24 שקלים לשעה ועל זה אידלמן מנסה להוסיף תוספת של 20% בפריסה של 8 שנים. זה פחות מהתקדמות האינפלציה ואין פה שום תוספת אמיתית".
האוצר: ניתן היה להגיע להסכם לפני שבוע
מנגד, במשרד האוצר רואים בחיוב את ההתקדמות במשא ומתן עם הרופאים. סגן הממונה על אגף התקציבים באוצר, משה בר סימן טוב, אמר בשיחה עם ynet: "סיכמנו את הנושאים הכי חשובים ברפואה הציבורית ובהם התקנים, עומסי העבודה על המתמחים ועידוד הפריפריה במקצועות במצוקה. התוספת המשמעותית לעומת ההסכם שהוצג בשבוע שעבר היא של 400 תקנים נוספים, ובסך הכל הסכמה על אלף תקנים לרפואה הציבורית,
אך להערכתי היה ניתן היה לסכם זאת כבר לפני שבוע".
עם זאת, הוסיף סימן טוב, "אין ספק שהמעורבות של ראש הממשלה תרמה מאוד להשגת הסיכום. כולנו בצוות המשא ומתן דאגנו מאוד למצבו הבריאותי של ד"ר אידלמן והמעורבות של ראש הממשלה הייתה חיונית בהשפעה עלינו ועל ד"ר אידלמן".
בהסתדרות הרפואית (הר"י) ביקשו להדגיש כי "המאבק עדיין נמשך, הר"י טרם הגיעה להסכם שיפתור את הסכסוך ולפיכך העיצומים מחר יימשכו כמתוכנן".