מועצת הביטחון גינתה את סוריה
המכשולים הדיפלומטיים הוסרו והמועצה קיבלה החלטת גינוי בגין הפרת זכויות אדם ושימוש בכוח נגד אזרחים. היא קראה לכל הצדדים להפסיק את האלימות. היום כבשו כוחות אסד את חמה
לבנון, שבה השפעתה של סוריה חזקה במיוחד, לא הייתה שותפה להצהרה ש-14 החברות האחרות הסכימו לה.
בכך היא השתמשה בהליך נדיר שבו נעשה לאחרונה שימוש לפני 35 שנים, שמאפשר לה לא לקשור עצמה להחלטה. שליח לבנוני הסביר כי ההחלטה לא תועיל לפתרון המצב. החלטות מועצת הביטחון אמורות להתקבל פה אחד, כך שביירות יכולה הייתה למנוע את קבלת ההחלטה.
הגורם המיידי שהשפיע על קבלת ההחלטה לאחר חודשים של הפגנות קטלניות, הוא ההתקפה העקובה מדם על העיר חמה שהחלה בסוף השבוע וגבתה את חייהם של למעלה ממאה תושבים, לדברי ארגוני זכויות אדם במדינה.
"היכן אזרחי העולם החופשי?"
גם היום המשיכו כוחות הביטחון הסורים את המתקפה הקטלנית על חמה. בגיבוי הפגזה כבדה, פלשו טנקים לתוך העיר, השתלטו על הכיכר המרכזית שהייתה מוקד ההפגנות, ניתקו את אספקת המים והחשמל ואת קווי הטלפון. פעילים ואנשי אופוזיציה האשימו את המשטר בהחרפת ההתקפה בזמן שתשומת הלב העולמית נתונה למשפטו של נשיא מצרים לשעבר חוסני מובארק.
"חמה נענשת באופן קולקטיבי בשל ההפגנות הלא אלימות שנערכו בה וקראו לנפילתו של אסד", אמרה הפעילה סוהייר א-תאסי לסוכנות הידיעות AP. "המשטר הסורי מבצע פשעים נגד האנושות, היכן אנשי העולם החופשי?", תהתה.
במקביל דווח הערב כי עשרות דיפלומטים אמריקנים המוצבים בשגרירות ארה"ב בדמשק יוחזרו עוד השבוע לארה"ב. העיתון "פייננשל טיימס" ציין כי השגריר רוברט פורד ואנשי צוות חיונים של השגרירות יישארו בדמשק. פורד שוהה כעת בוושינגטון להתייעצויות ושימוע בסנאט, אך הוא צפוי לחזור עד סוף השבוע לסוריה.
מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, אירחה אתמול בפעם הראשונה בפומבי קבוצה של אנשי אופוזיציה סוריים במטה משרד החוץ בוושינגטון.
מדובר באיתות של ממש מצד ממשל אובמה לשיתוף פעולה עם האופוזיציה הסורית, הנובע מתוך ההנחה של גורמים בוושינגטון כי משטר אסד עשוי להגיע לקצו בחודשים הקרובים.
"אמרתי לפעילים שארה"ב תמשיך לתמוך בעם הסורי ובמאמצים להתחיל בתהליך מעבר מדוד ובדרכי שלום לדמוקרטיה. לא נרוויח כלום מהמשך משטר שמחוייב להרג, למעצר ולעינוי אזרחיו כדי לשמור על כוחו", אמרה קלינטון בהודעה שפרסמה בתום המפגש.
אתמול הודיעה איטליה על החזרת שגרירהּ מסוריה "להתייעצויות" בשל ההפגזות הקשות בחמה וערים נוספות. במקבילף צורף שר ההגנה הסורי, עלי חביב, לרשימת האישים שהאיחוד האירופי הטיל עליהם עיצומים. כמו כן, הוכנס ל"רשימה השחורה" מפקד מנגנוני ביטחון הפנים, גנרל תאופיק יונס.
Read this article in English