פתרון לדיור? אולי צריך ללמוד מאחמדינג'אד
מאז תחילת השנה עלו מחירי הדירות באיראן ב-10% ודמי השכירות זינקו ב-25% בממוצע. בתגובה, הודיעה הממשלה על שורת צעדי ריסון ופיקוח, ביניהם איסור בעלי דירות להעלות את שכר הדירה ביותר מ-9% בשנה
לצד רמות האבטלה הגבוהות והאינפלציה המרקיעה, המשק האיראני סובל גם הוא מבעיית מחסור בדיור במחירים סבירים. לפני שבועות אחדים, הודיעה ממשלת איראן על נקיטת צעדים שנועדו להגביר את הפיקוח על שוק הדיור במטרה להוריד מחירים, שעלו בחדות בתוך מספר חודשים, הן בשוק השכירות והן בשוק הדירות לרכישה.
6 מיליון דולר על דירה בטהרן
במהלך השנים האחרונות התאפיין שוק הדיור האיראני בעליות ובמורדות. לפני 5 שנים הגיעו מחירי הדיור בשוק האיראני לשיא חסר תקדים. בתקופה זו המחירים של הבתים באיראן ובייחוד בטהרן הרקיעו לשחקים. כך למשל, דירה בשטח של 300 מ"ר בשכונה הצפונית של טהרן, הנחשבת לאזור היוקרתי ביותר של הבירה, נמכרה במחיר ממוצע של 6 מיליון דולר. אולם, מאז ולמשך 3 שנים, אופיין השוק במיתון. ריסון המחירים והירידה בביקוש חלו לאחר שממשלת הנשיא מחמוד אחמדינג'אד החלה לטפל בסוגיית המחירים המאמירים.
הגברת הפיקוח הממשלתי
היוזמה המשמעותית ביותר הייתה הכרזת פרויקט "תכנית מהאר לדיור" שנועדה לבנות בכל שנה מיליון יחידות דיור חדשות במחירים סבירים. הממשלה הקצתה סכומים אדירים לתכנית, והבנייה החלה בקצב מהיר למדי. היישום המהיר סייע בהורדת המחירים.
בנוסף לכך, החלה הממשלה להשתמש במערכת אלקטרונית בה נרשמו כל עסקאות הנדל"ן במדינה. לפי הנתונים הרשמיים, לממשלה מידע על 97% מכלל עסקאות הנדל"ן המתקיימות בשוק באמצעות המערכת החדשה. מומחים באיראן טועני כי המערכת הזו אפשרה שקיפות והבנה טובה יותר של מגמות השוק.
ברם, מאז תחילת 2011, מורגשת בשוק הדיור האיראני עלייה מחודשת של עד 10% במחירי הדירות. יתרה מכך, לפי נתונים רשמיים בטהרן, דמי השכירות עלו בממוצע ב-25% במהלך השנה האחרונה. בעקבות כך, הודיעה הממשלה לאחרונה כי בעלי דירות לא יוכלו להעלות את דמי השכירות על אותו נכס ביותר מ-9% בשנה. כל סוכנות תיווך המסכמת על השכרת נכס מחויבת לשלוח את החוזה למשרדי הממשלה כדי להוכיח שהיא עומדת בתנאי החוק החדש. הממשלה הודיעה כי פקחים מטעמה יערכו ביקורות פתע אקראיות בסוכנויות תיווך הדירות כדי לבדוק את אמיתות הנתונים.
העלייה במחירי הדיור מיוחסת לעלייה בנזילות בשוק האיראני כתוצאה מהגברת ההוצאות הממשלתיות. בעבר, ביקרו כלכלנים איראנים בכירים את התנהלות ההוצאות של אחמדינג'אד וטענו כי היא מובילה להמשך הסחרור האינפלציוני. במצב כזה סבורים כי צעדי הממשלה לפיקוח על שוק הדיור לא יצלחו בטווח הארוך.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il