שתף קטע נבחר
 

ח"כים, אתם באמת מרגישים נוח לצאת לחופש?

אני מבקש לשאול את הח"כים רגע לפני יציאתם לפגרה: האם אתם לא מזהים בעייתיות מסוימת בכלכלה? האם זה לא מדליק אצלכם נורה אדומה? להבנתכם, עסק פרטי שניצב בצומת דרכים חשובה, היה שולח את כל המנהלים שלו לחופש? דעה

ניסיונות רפים של ח"כ בודדים, לבטל את חופשת הקיץ של הכנסת, לא צלחו. בליכוד דחו את הקריאה. יו"ר סיעת הליכוד אמר: "חבל שציפי לבני, שאחרי כהונה של הרבה שנים בתפקידים בכירים בממשלה, ... ושנושאת באחריות ישירה לחלק גדול מהבעיות החברתיות, מנסה להתחפש לצ'ה גווארה ומפזרת אמירות פופוליסטיות".

 

 

במקום דיון לגופו של עניין, תוקפים את הגוף. מה חדש? אתם באמת מלמדים את הציבור איך להתווכח ואין דנים בנושאים. צריך להזכיר לציבור, שהמושב הקיים ארך כחודשיים וחצי בלבד. הח"כים התעייפו והם יוצאים לחופשה. חלקם יטוסו לחו"ל "לשליחות הסברה" על חשבון משלמי המסים או ארגוני צדקה.

 

הציבור מבקש לשאול את הח"כים: האם הכול כתמול שלשום? אתם לא מזהים בעייתיות מסוימת בכלכלה? האם זה לא מדליק אצלכם נורה אדומה? להבנתכם עסק פרטי שניצב בצומת דרכים חשוב, היה שולח את כל המנהלים שלו לחופש? האם אתם לא חושבים שראוי לשמש דוגמא אישית? לפחות שתראו שמץ של הזדהות עם הציבור שנאנק תחת מיסים עקיפים וישירים.

 

חלק לא מבוטל מכם מכהן בממשלה הכי מנופחת בתולדותנו. זו דוגמה נהדרת, סמל לחיסכון, ומודל לחיקוי, בייחוד בימים אלה. למה הציבור צריך לצפות? כנראה לכלום. יותר טוב שתהיו בחופש. תלכו לכייף.פחות נזק.

 

לציבור נחשפו מספר עובדות בנוגע להתנהגות של הח"כים. הנוכחות המסיבית שלהם בישיבות המליאה ובוועדות. השכר הצנוע שבו הם מסתפקים, רמת ההוצאות הנמוכה שלהם, היעדר החופשות ועוד. צריך להבין: הציבור צריך לראות דוגמה אישית, אז הציבור יקבל פרטים כדי שיוכל לאמץ אותה גם לעצמו. 

 

קצת נתונים שנלמד על חריצות כלכלית

הכנסת פעילה כ-8 חדשים בשנה. יש שתי פגרות שנמשכות כ-4 חודשים. הפעילות נטו, אולי 100 ימים. מקום עבודה אידיאלי. חודש עבודה ממוצע בישראל מונה 186 שעות. נתונים על ההתמדה בפעילות בכנסת מראים, שיש לא מעט ח"כים שנוכחים במשכן 3 עד 5 שעות בחודש. הבנתם את זה?

 

אתם יודעים שיו"ר הכנסת הציע לבטל את הדיונים בימי ג', כי הח"כים לא מגיעים?. בחודשים האחרונים מתקיימת בכנסת עבודה מאומצת על חוק התכנון והבנייה. יש מעט ח"כים שרוממות הנושא בגרונם, שלא השתתפו באף דיון של הוועדה בארבעת החודשים האחרונים. אין בכנסת שעון נוכחות.רק מהרופאים ידרשו שעון נוכחות. אי הגעה לדיונים או לוועדות, איננה קשורה לשכר. כל ניסיון לאכוף משהו מסודר בנושא, נגדע באיבו.

 

אתם מבינים שבמגזר הפרטי, מי שלא מגיע, או מאחר, מורידים לו מהשכר. מי שמאחר יותר מידי פעמים, הולך הביתה. אז מה איתכם, לא שייכים?

 

34,762 שקל לחודש ותוספות 

נבחרי הציבור מקבלים תוספת שכר אוטומטית מדי שנה. שכר חברי הכנסת עומד על כ-34,762 שקל. לא כולל תוספות יפות, שני עוזרים פרלמנטריים, שלא מספיקים אז הם מבקשים עכשיו עוד עוזר. בנוסף, יש תקציב הוצאות לקשר עם הציבור שעלותו בשנה שעברה הסתכמה בכ-7.7 מיליון שקל.

 

מקוצר היריעה לא אפרט את מאפייני ההוצאות של הח"כים. ראוי לציין שהוצאותיו של חבר הכנסת בני בגין עמדו על 0 שקלים. איש הגון בקרב שלל בזבזנים.

 

הציבור מצפה לשינוי של כל תרבות העבודה והדיון בבית הנבחרים שלו. פחות פופוליזם, מונח שהפך ללהיט בדיוני הכנסת, המוכיח שיש דברים בגו. דיון מעמיק לגופם של נושאים, ולא לגופם של אנשים. רק לאחרונה, הורחקו שישה חברי כנסת מהאולם כי הם התעסקו בגוף במקום בנושא. הציבור מבין שזה מעודד את הפעילים. האם זו המטרה? הציבור מצפה לפעילות אינטנסיבית, רצופה, מעמיקה ויסודית. יש הרבה מה לעשות.

 

יש בעיה: אנשים חדשים, ראויים, מוכשרים ועם קבלות של עשייה, לא מגיעים לכנסת-מדוע? לא בגלל שכר נמוך ותנאים נלווים. אולי בגלל הזלזול בכנסת?

 

ד"ר ישראל בוקסר הוא מרצה בכיר במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מליאת הכנסת. בשיפוצים
צילום: איציק הררי, דוברות הכנסת
מומלצים