עיני לנתניהו בהפגנת אלפים: "הממשלה אשמה"
כעשרת אלפים עובדים מכל הארץ הגיעו להשתתף במפגן מחאה ענק בבניין ההסתדרות בתל-אביב. לקול שאגת ההמונים, הצהיר עופר עיני: "ניסו לעשות לנו הפרד ומשול - עלינו להיות מלוכדים. הצעירים באוהלים הם המנהיגים של המחאה". בהפגנה צעקו האלפים "הו, הא מי זה בא - מדינת הרווחה"
הסתדרות העובדים מצטרפת באופן פעיל למחאת האוהלים ולזעקה הציבורית נגד התייקרות המחייה: תחת הסיסמה "עובדים עם המחאה", התייצבו הערב (יום ה') למפגן מחאה ענק כעשרת אלפים בני אדם מרחבי הארץ, ביניהם עובדים ובני משפחותיהם. בנאומו, שנקטע מספר פעמים על-ידי ההמון שקרא "העם דורש צדק חברתי", הצהיר יו"ר ההסתדרות עופר עיני כי "ממשלת ישראל היא המרוויחה העיקרית מעליית המחירים".
סדק חברתי - כותרות אחרונות ב-ynet
- גם הערב: מחאת עגלות ברחבי הארץ
- השר כחלון תומך במחאה: "להעביר מהחזק לחלש"
- "לשכת רה"מ ניסתה לסכל שילוב הימין במחאה"
- בלי סושי ונרגילות: "מסיימים את החודש בדוחק"
- העם דורש שלט חברתי. הסלוגנים המובילים
"אחרי הרבה של שנים של שינוי תפישה ממדינה סוציאליסטית איבדנו את החמלה והפכנו להיות מדינה קפיטליסטית. אבל לא סתם קפיטליסטית אלא קפיטליסטית חזירית - מי שיש לו ניתן לו עוד ומי שאין לו ניקח לו עוד. והנה הממשלות האחרונות, זה לא תהליך של שנה או שנתיים, אלא 25 שנה לפחות, בתהליך מגמתי, הלכו וחיסלו את הכוח המאורגן והקטינו את המשכורות", הסביר עיני.
הוא הדגיש: "אין קשר בין מה שקורה בכלכלה למה שקורה איתנו. מחירי הדיור אינם גזירה משמיים, זו החלטת ממשלה לבנות פחות ומחירי הדירות עולים עקב כך. ומי המרוויח העיקרי? הממשלה".
יו"ר ההסתדרות המשיך וקרא לנתניהו: "תקשיב, תשמע את העם. אין פה אנשים ממפלגה ספציפית, אלא ציבור שלם שאומר מהבטן - תשמע אותנו. והכאב הזה, מתי שהוא לפני שבועיים וחצי פרץ החוצה לאנשים צעירים וטובים שהרגישו שהם לא יכולים יותר והכאב הזה שלהם הדביק מדינה שלמה, שמרגישה אותו דבר".
מפגן מחאה ענק. "עובדי חברת חשמל הם חלק מהעם" (צילום: ירון ברנר)
במהלך נאומו התייחס עיני לפרסומים בנוגע לכך שעובדי הסתדרות הם "טייקונים". "עובדי חברת חשמל הם טייקונים? הם לא טייקונים", אמר עיני, "הם חלק מעם ישראל, הם בקושי גומרים את החודש".
"סוף סוף נעשה שינוי חברתי במדינה הזו"
הוא הוסיף: "זה לא היה הדבר היחידי. גורמים שרוצים להפריע למחאה הצודקת הזו, למחאה הכואבת הזו, ניסו לעשות הפרד ומשול בין כל הציבור. גם היום שמעתי שיש סכסוך באוהלים, אני אומר כולם רבותי המפתח להצלחה של המחאה הזו זה שנהיה כולנו מלוכדים כולם כאחד – מלוכדים למען המחאה הזו".
ההפגנה מול בניין ההסתדרות. "עובדים עם המחאה" (צילום: ירון ברנר)
לקריאות ההמונים המשיך עיני ושיבח את יוזמי מחאת האוהלים. "הסטודנטים, דפני וחבריה הם המנהיגים של המחאה הזו", הכריז עיני. "אני רוצה להגיד שוב פעם למען הסר ספק - אתם תובילו ואנחנו איתכם בכל הכוח, מה שצריך, כדי שסוף סוף נעשה שינוי חברתי אמיתי במדינה הזו".
בסוף נאומו שב עיני ואמר: "אני רוצה לקרוא לראש הממשלה ולומר לו משפט אחד: 'תקשיב להם'". במהלך נאומו, היו כאלה בקהל שדווקא האשימו את עיני וטענו כי "יש לו יד" במצוקת הדיור.
בין הדוברים בהפגנה היה יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, איציק שמולי, שהבטיח שהצעירים והסטודנטים "לא מוותרים". "חברים יקרים, הגענו לשעת ההכרעה. אנחנו לא עצלנים, אנחנו לא בטלנים, הסטודנטים עובדים ועובדים קשה. אבל אנחנו נלחמים על כלכלה שווה יותר".
הוא הדגיש: "יש לכם חלק מרכזי במאבק הזה. אנחנו צריכים אתכם. אנחנו לא מתכוונים לוותר. אומרים עלינו שאנחנו סטלנים, אומרים עלינו שאנחנו שתיינים, מנסים לפצל אותנו ואני אומר לכם זה לא יעזור - אנחנו לא מוותרים".
"ממשלת ישראל - ניפגש בקלפי"
העובדים נשאו שלטים "רוצים צדק לא רוצים צדקה", "עוד לא אבדה תקוותנו", "עובדים עם המחאה" וגם "הצדק צועק לשמיים, משרד הבריאות עוצם עיניים". למקום הגיעו נציגי עובדים רבים יחד עם בני משפחותיהם, בהם ועדי עובדים מבנק דיסקונט, הבנק הבינלאומי, עובדי הביטוח הלאומי, התעשייה צבאית, רשות שדות התעופה, חברת החשמל ונעמת. בנוסף, חלק מהמפגינים צועקים "הו, הא מי זה בא - מדינת הרווחה" ו"לחם זה לא מותרות".
אלפים מפגינים. "להעביר מסר לממשלה" (צילום: ירון ברנר)
במהלך ההפגנה עלתה פנינה קליין מארגון נעמת לדוכן הנואמים ותקפה את הממשלה והעומד בראשה. "בושה למדינת ישראל, אשר מפקירה את כל ילדי ישראל. מטפלות עובדות משעה מוקדמת בבוקר ועד מאוחר בלילה והכל בשביל 3,800 שקל".
היא הוסיפה: "בושה שהמדינה זורקת את האחריות על העובדים שלה, עבודת הקודש תוך אמונה, אהבה והקרבה ומנצלים אותנו. לא מעט נשים זקוקות לצאת לעבודה נוספת להביא פרנסה הביתה. הגיע הזמן שהמדינה תיקח אחריות חברתית. תמכנו גם בזעקת האמהות, יש להן מנדט לזעוק, לא ייתכן שמחצית משכרן יילך לשר לימוד – ביבי הביתה". קליין הדגישה: "אני מקווה שהמחאה הזו תעביר את המסר לממשלת ישראל, אם לא היום, אנחנו ניפגש בקלפי".
"חברה ישראלית צודקת לכולם"
רכז תנועת דרור ישראל, פסח האוספטר, שגם נאם בהפגנה, אמר: "סוף סוף מחסום הפחד הפסיכולוגי של החברה הישראלית מעובדי הכלכלה החופשית נשבר ונותץ. אנו אומרים להם שכל עובדי תורתו של מילטון פרידמן טעו והתעו. לא ניתן שאנשים ימותו מחוסר טיפול רפואי, שלאנשים לא יהיה בית שניצולי שואה יחיו בעוני, שנכים יקבלו קצבאות רעב".
"אולי ישמעו אותנו" (צילום: ירון ברנר)
הוא הוסיף: "לא נסכים שתהיה פגיעה בזכות ההתאגדות והעבודה המאורגנת, שימכרו את אדמות ישראל לטייקונים מרחבי העולם. לא נסכים שבני נוער ינוצלו ניצול ציני מחפיר בעבודה".
האוספטר המשיך ואמר: "רשימת התביעות שלנו ארוכה מאוד ובראשה התביעה שלא נתפשר עליה לעולם - חברה ישראלית צודקת לכולם. באנו לכאן לבית ההסתדרות, שהוא הבית שלנו. הנסיון לחסל את החלום הישראלי לחברה צודקת - לא יצלח". על חוק הווד"לים אמר: הוא סטירת לחי וניסיון ליצור כאוס".
"הכל מתייקר והשכר אותו דבר"
שירי, המועסקת כסייעת בגן ילדים, שהגיעה להפגנה סיפרה: "למדתי שנה שלמה והכל כלול בשכר מינימום. מזמן היינו צריכים לצאת, זו פעם ראשונה שאני רואה כזה אירוע גדול של ההסתדרות". לדבריה, "סייעת עובדת בין 07:00 עד 17:00 כל יום ומרוויחה 4,000 שקל וזאת ממש בושה. פעם בכמה זמן, אני חושבת להחליף עבודה, הולכת לעבוד בתור מזכירה או מנקה, אבל אני חוזרת תמיד כי אני אוהבת את העבודה, הלב שלי שם".
מונה, מנאל, ויקטוריה ואמל עובדות כבר בין 20-15 שנה במעונות יום של בארגון נעמת בנצרת. ארבע החברות שנמצאות במצוקה כלכלית הגיעו להפגין למען העלאת שכר המינימום. "המצב מאוד קשה", סיפרה מנאל, "זו פעם שנייה שאני באה להפגין בשבועות האחרונים, אין מבחינתי תקווה, אבל בכל זאת אני באה להפגין בשביל הסיכוי שאולי ישמעו אותנו". היא הדגישה: "הכל מתייקר והשכר אותו
דבר".
בשבוע שעבר הכריז יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, על ההצטרפות למאבק. "מעמד הביניים הולך ונעלם. הממשלה התאהבה במסים שלה", אמר עיני שגם קרא לראש הממשלה, בנימין נתניהו, "לגלות אחריות ולהרים את הכפפה. יש לחזור לדיור הציבורי".