השבוע בבורסה: הירידות החדות מאז סוף 2008
הבורסה רשמה בסיכום של שבוע קשה את הירידות השבועיות החדות ביותר מאז הרבעון האחרון של 2008, בצל נתונים מאכזבים מארה"ב, המשך המחאה בישראל וירידות חדות של טבע. המעו"ף ות"א 100 ירדו ביותר מ-6%, מדד הבנקים איבד כ-7.9% ומדד הנדל"ן ירד בכ-6.85%
שבוע המסחר האחרון התנהל בצל הירידות החדות בשווקי העולם, על אף סיום משבר החוב בארה"ב ממש בדקה ה-90. ברקע המסחר פורסמו נתוני מאקרו מאכזבים מאוד שפורסמו ארה"ב, והמשיכה המחאה האזרחית והצרכנית המתגברת בישראל לצד הפחתת תחזית הצמיחה במשק הישראלי לשנים 2011 ו-2013.
בסיכומו של שבוע קשה, רשמו מדדי המניות המקומיים את הירידות השבועיות החדות ביותר מאז הרבעון האחרון של שנת 2008, וזאת לצד חידוש הירידות והפדיונות באפיק אג"ח הקונצרני ובצל ירידות חדות במניית טבע עקב פרסום תוצאות מאכזבות שפרסמה בנוגע לתרופה לקווינמיד.
שבוע המסחר נפתח ביום א' על רקע ירידות שערים חדות בורסות ארה"ב, לאחר שפורסם כי המשק האמריקאי צמח ברבעון השני בכ-1.3% בלבד לעומת צפי לכ-1.8%, כאשר עיקר האכזבה נבעה מחולשה בצריכה הפרטית. בנוסף, סוף השבוע החולף לא הביא בשורה בקשר למשבר תקרת החוב בארה"ב ובמוצ"ש חלה רעידת אדמה של ממש בישראל כאשר כ-150,000 מפגינים בכל רחבי ישראל יצאו להפגנות כנגד הממשלה והתנהלותה הכלכלית.
בנוסף, עם פתיחת המשבר, הודיע מנכ"ל משרד האוצר המוערך, חיים שני, על התפטרותו מתפקידו עקב אי הסכמה עם שר האוצר לגבי הדרך שיש לטפל במשבר החברתי והכלכלי המתהווה. במסגרת יום המסחר נרשמו ירידות חדות הן במדדי המניות המקומיים המובילים והן בסקטור אג"ח, ובפרט הממשלתי, עקב חשש המשקיעים כי הממשלה תאלץ להגדיל את הוצאותיה לאור המחאה החברתית ודרישות המפגינים.
בוקרו של יום ב' בישר למשקיעים בעולם על פתרון למשבר תקרת החוב בארה"ב. במסגרת פתרון זה, "כופפה" ידו של הנשיא אובמה וידה של המפלגה הדמוקרטית הייתה על העליונה, בשעה שהוחלט שתקרת החוב תועלה בכ-2.1 טריליון דולר, אך זאת במקביל לקיצוץ של כ-2.5 טריליון בהוצאות המדינה (0.9 טריליון באופן מיידי ועוד 1.9 טריליון עד תום השנה) וללא כל העלאה או תוספת במסים לחברות או לאזרחים האמריקניים.
במקביל, עם פתיחת המסחר בארץ נשא נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, נאום מיוחד, במסגרתו ציין כי לעת עתה נמצאו פתרונות זמניים לבעיות באירופה ובארה"ב אך הבעיות שם רחוקות מלהסתיים; היקף המחאה בארץ מפתיע לאור המצב הכלכלי הטוב יחסית וכי את בעיית עליית יוקר המחייה ומחירי הנדל"ן יש לפתור תוך שמירה קפדנית על משמעת תקציבית וכינוס ועדות מיוחדות ומבלי לשלוף פתרונות מהשרוול.
אם לא הספיקו למשקיעים המקומיים הבעיות מבית ומחו"ל, בצהרי היום הודיעה חברת טבע על תוצאות מאכזבות בשלב השלישי בפיתוח תרופת הלקווינמיד (תרופה אוראלית לטרשת נפוצה) שנחשבה כמנוע צמיחה עתידי מרכזי של חברת טבע. בעקבות ידיעה זאת, רשמה המנייה הגדולה בבורסה המקומית ירידות של למעלה מ-7% וגררה את מדדי המניות המובילים לירידות חדות מאוד.
יום ג' נפתח על רקע ירידות שערים חדות מאוד בבורסות ארה"ב, וזאת על אף סיום משבר תקרת החוב ועל רקע נתונים מאכזבים מאוד שפורסמו במסגרת מדד מנהלי הרכש. במקביל, במהלך היום פרסם בנק ישראל את דו"ח המדיניות המוניטרית למחצית הראשונה של שנת 2011, במסגרתו הפחית את תחזית הצמיחה של המשק הישראלי בשנת 2011 מ-5.2% לכ-4.8% ואת תחזית הצמיחה לשנת 2012 מ-4.2% לכ-3.9%. בנוסף ציין הבנק כי להערכתו בעוד 12 חודשים תסתכם הריבית במשק בכ-3.9%, קרי עוד 3 העלאות ריבית בלבד ב-12 החודשים הבאים!!
במסגרת יום המסחר, המשיכו מדדי המניות המקומיים לסבול מהמומנטום השלילי בארץ ובעולם ורשמו ירידות שערים חדות.
יום ד' נפתח אף הוא על רקע ירידות שערים חדות ביותר בבורסות בארה"ב, כאשר מדד S&P רשם את הירידה היומית החדה ביותר מזה שנה ורשם את שערו הנמוך ביותר מזה שבעה חודשים. בנוסף, סוכנות הדרוג הבינלאומית S&P הזהירה כי במידה ויופחת דרוג אג"ח של ממשלת ארה"ב, יופחת גם דרוג אג"ח של מדינת ישראל בערבות של ממשלת ארה"ב.
באופן מפתיע, ובניגוד לצפוי לאור האווירה השלילית בשווקים והמחאה המתגברת בישראל, רשמו מדדי המניות המקומיים ירידות שערים של פחות מ-1%, וזאת לאור הצפי לעליות שערים בארה"ב.
יום המסחר האחרון של השבוע נפתח על רקע אופטימיות בתום המסחר בארה"ב שנסגר בעליות שערים. אף שוק המניות המקומי פתח את יום המסחר בעליות שערים, שהתחלפו מהר מאוד בירידות שערים חדות מאוד, כאשר בסופו של יום רשמו מדדי המניות המובילים ירידות של כ-2%.
בסיכומו של שבוע, רשמו מדד המעו"ף ומדד ת"א 100 ירידות של כ-6.3% וכ-6.2% בהתאמה מדד הבנקים ירד בכ-7.9%, מדד הנדל"ן ירד בכ-6.85% ומדד מניות הטכנולוגיה כ-3.6%.
בסיומו של שבוע שלילי, בלטה לטובה מניית איזיציפ שעלתה בכ-11%, מנגד מתוך שלל המניות שירדו בחוזקה בלטה לשלילה מניית כלל ביוטכנולוגיה שירדה בכ-16.5% ומניית קרדן NV שירדה בכ13.5%.
שבוע סוער בשוק האג"ח
בשוק אג"ח היינו עדים השבוע לדרמה של ממש. מחד, הודעת בנק ישראל כי הריבית במשק תועלה 3 פעמים בלבד ב-12 החודשים הבאים וירידת תשואות אג"ח של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים לשיעור הנמוך מ2.6%(!!) תמכה באג"ח הממשלתיות, ובפרט הארוכות והשקליות. מאידך, הסערה בשווקים שגרמה לחידוש הפדיונות בקרנות הנאמנות ולגידול בחששות הציבור, גררה את אג"ח הקונצרניות לירידות שערים, ובפרט אלו שאינן בדרוג גבוה.
כך, אג"ח הממשלתיות השקליות רשמו עליות שערים לכל אורכו של העקום השקלי, וזאת לאחר תחילת שבוע שלילית ביותר עקב החשש לגידול בהוצאות הממשלה עקב המחאה הצרכנית המתגברת.
בהקשר זה נציין כי העליות באפיק השקלי נבעו, בין היתר, מציפיות המשקיעים להאטה של ממש בקצב העלאת בריבית בארץ. ראייה לכך, ראינו אף בהנפקת מק"מ 812 השבוע שנסגרה בריבית של 3.57%, שהינה נמוכה בעשירית האחוז מריבית המכרז של המק"מ שהונפק לפני כחודש.
במקביל, באפיק הצמוד היינו עדים לירידות שערים די חדות לכל אורכו של העקום, וזאת לאור הצפי להאטה וירידה בציפיות האינפלציה.
בשוק אג"ח הקונצרני, היינו עדים לשבוע סוער, לאור הטלטלה בשווקים וחידוש הפדיונות בקרנות הנאמנות המשקיעות באפיק. כך מדד התל בונד 20 רשם ירידות שערים של כ-0.6% ואילו מדד והתל בונד השקלי רשם עליה קלה של כ-0.1% בהמשך לעליות החדות שנרשמו באג"ח הממשלתיות השקליות. יחד עם זאת, נציין כי השבוע אג"ח בדרוג נמוך יותר או כאלו שלא מדורגות כלל רשמו ירידות שערים די חדות.
לסיום, בשוק ההנפקות היינו עדים השבוע להנפקת אג"ח שביצע בנק הפועלים, כאשר דומה כי באוירה הנוכחית בשווקים רק חברות בדרוג ובסדר גודל זה יוכלו לבצע הנפקות אג"ח בזמן הקרוב.
הכותבים הם מנהל ההשקעות הבכיר ואנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה.