שיניים למפקח על שוק ההון, הגנה על מחזיקי אג"ח
הכנסת אישרה שני חוקים שיהדקו את הפיקוח על שוק ההון: החוק הראשון מעניק למפקח על שוק ההון והביטוח באוצר סמכויות אכיפה, בעיקר בניהול חקירות ובהטלת סנקציות כספיות. החוק השני מתערב בהתנהלות חברות פרטיות שאינן נסחרות בבורסה, אך מנפיקות אג"ח
שני חוקים חדשים להידוק והחמרת הפיקוח על שוק ההון התקבלו אמש (ד') בכנסת פה אחד בקריאה שנייה ושלישית לפי הצעות הממשלה. אגף הפיקוח על שוק ההון והביטוח באוצר קיבל שיניים חדות, ויוגבל חופש הפעולה של מנפיקי אג"ח שאינן נסחרות בבורסה.
החוק הראשון להגברת האכיפה בשוק ההון מעניק לממונה על האגף באוצר סמכויות אכיפה מהסוג הקשה שנמצא עד כה בידי רשות ניירות ערך, בעיקר ניהול חקירות בעסקי קרנות שונות והטלת סנקציות בצורת עיצומים כספיים כואבים נגד מפרי הנחיות הממונה.
חוק זה יצא מוועדת הכספים מרוכך לעומת הנוסח המקורי שהציע האוצר. בלחץ יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני נעשה בחוק איזון בין צורכי האכיפה של הממונה לבין הצורך בסנקציות מידתיות שימנעו פגיעת יתר בחברות הפועלות בשוק ההון.
הוועדה החמירה בסמכויות הפיקוח והחקירה כך שיהיו משמעותיות יותר ויחדדו את שיני הממונה, כדי לאפשר לו ליישם את החוק ביעילות רבה יותר. לעומת זאת החליטה הוועדה להקל בעיצומים הכספיים כך שיהיו כבדים רק לגבי מקרים של הפרת הוראות מכוונת.
איזון בין האינטרסים
החוק השני מתערב בהתנהלות חברות פרטיות המנפיקות אג"ח שאינן נסחרות בבורסה. מדובר בתיקון חוק החברות להצרת צעדי הבעלים הפרטיים בהשקעותיהם. הם יידרשו להוסיף דירקטורים חיצוניים לדרג מקבלי ההחלטות, ולמנות ועדת ביקורת, ומבקר פנים.
כוונת החוק החדש להחדיר את כללי הממשל התאגידי התקין גם למגזר העסקי-פיננסי הזה. זאת כדי למנוע את ניגוד העניינים בין בעלי החברה השואפים לעשות רווחים בנטילת סיכונים עסקיים, לרוכשי האג"ח החוששים לכספם ומעדיפים נטילת סיכונים מזעריים.
הוספת חלק ממנגנוני הפיקוח המחייבים את החברות הציבוריות גם לחברות הפרטיות אמורה לאזן בין האינטרסים המנוגדים ולמנוע ממנפיקי האג"ח הלא סחירות להגיע לחדלות פירעון. הכישורים המקצועיים של הדירקטורים החיצוניים העצמאים וגופי הביקורת החדשים יאלצו את בעלי השליטה לחשוב פעמיים לפני שיחליטו על השקעה כלשהי.
הממשלה נדרשה לתקן את החוק כדי להגן על חלק גדול מאזרחי ישראל המושקעים בשוק האג"ח בעיקר דרך קרנות הפנסיה ותוכניות חיסכון, שהציבור לא מודע להשקעותיהן. עד כה הפיקוח לא כלל הגנה מספקת על מחזיקי אג"ח של חברות פרטיות מפני עסקאות כושלות של בעלי השליטה.
כפיפותן לחלק מכללי הממשל התאגידי החלים על החברות הציבוריות נועדה לצמצם את פוטנציאל הפגיעה בחברה הפרטית, בעיקר במניעת עסקאות עם בעלי עניין, ולהגביר את האמון הציבורי הכללי בשוק ההון.