מחאת דיור? בקובה מנסים להבין מהו מחיר דירה
בזמן שאצלנו מוחים על מחירי הדיור, במשטר הקומוניסטי שבו המדינה מחלקת יחידות דיור, מתכוננים לרפורמה שתתיר לאזרחים להיות בעלים על נדל"ן. מצד אחד, האזרחים מחכים לחופש ולכסף שייכנס, אך חוששים מהיווצרות פערים בחברה
חוסה הוא יזם נלהב ביותר עם תכניות גדולות לשוק הנדל"ן הקובני. כרגע הוא פועל באופן בלתי-חוקי על עסקאות, שבהן משפחות מחליפות את הבתים שלהן ומשלמות עוד סכום קטן כדי לשפר את אורח החיים הנוכחי שלהן.
עם זאת, כאשר קובה תתיר מכירה וקנייה של בתים בסוף השנה הנוכחית, כפי שהממשלה בהוואנה הבטיחה שוב השבוע, חוסה היזם וחבריו הרבים למקצוע צופים מערך שלם של שינויים: מחירים גבוהים יותר, מעבר עצום בין בתים, מסים על נכסים וזרימה גדולה פנימה של כסף מקובנים בארצות הברית ומרחבי העולם.
"נשמור ונפתח את הסוציאליזם" - כרזה מאת ראול קסטרו (צילום: רויטרס)
"עומד להיות ביקוש אדיר, המסחר בנדל"ן היה אסור כל כך הרבה זמן", טען חוסה, בן 36, שהתראיין ל"ניו יורק טיימס" וסירב למסור את שם משפחתו. כמו כן, נראה כי הוא מתרחק מהקהל ושומר על עין פקוחה מפני האזנות.
רכוש פרטי הוא לב לבו של הקפיטליזם, כמובן, ולכן התכנית להפוך אותו לחוקי, במדינה שכרזות כמו "סוציאליזם או מוות" הן נפוצות ברחובות, השאירה אזרחים רבים המומים. ואכן, רוב האוכלוסייה בקובה מצפה לרגולציה ענפה על השוק שייפתח. לפי התכנית הממשלתית, יוכלו הקובנים להחזיק בבית אחד או בדירה אחת - ויהיו חייבים לגור בהם.
על הפרק: שינוי פניה של המדינה הקומוניסטית
ולמרות ההתערבות הממשלתית הצפויה, מומחים כלכליים טוענים כי הרפורמה בשוק הנדל"ן יכולה לשנות את פניה של קובה יותר מכל אחד מהשינויים הכלכליים האחרים שהעלה הנשיא, ראול קסטרו. עד כה העביר אחיו של פידל קסטרו שתי רפורמות: הגברת היוזמה והעבודה הפרטיות והתרת בעלות על טלפונים ניידים. כמו כן, הוא הציע שינויים במסחר במכוניות ובחוקי ההגירה מקובה.
קסטרו (משמאל) והנהגת המפלגה מאשרים את הרפורמות (צילום: AP)
יצירת שוק הנדל"ן צפויה להביא לגל שיפוצים ושחזורים נרחב ברחבי הבירה הקובנית, הוואנה, כמו גם ליצור משרות רבות בתחום. כמו כן, צפוי להתפתח תחום הבנקאות, שכן לפי התכנית, התשלומים על הבתים יבואו מחשבונותיהם של הקונים ולא מסיוע או חלוקה של הממשלה.
בו בזמן, הממשלה שבבעלותה כל הרכוש בימים אלה, תעביר את הבעלות לבתים ולדירות ליושביהם, בתמורה לתשלום מסים מצד הבעלים על מכירת הנכס. הסידור הזה אינו אפשרי תחת המשטר הכלכלי הקיים כיום, משום שכל מעברי הדירות נעשים בשוק החלפות, וכל העברת כסף נעשית, כמובן, מתחת לשולחן.
פיליפ פיטרס ממכון המחקר לקסינגטון טוען, כי השינויים המתוכננים עשויים גם להביא לשינוי בתחום המדיני בין ארצות הברית לקובה. ממשל אובמה התיר לקובנים-אמריקנים להעביר כסף לקרוביהם שנשארו באי, מה שיאפשר זרימה חזקה של הון מהיבשת העשירה לאי הקומוניסטי. "מבחינה מדינית, זו התפתחות חשובה ביותר שיכולה להביא לשינויי מדיניות משני הצדדים", אמר פיטרס.
הרפורמה תאפשר החזקת רכוש פרטי, אבן היסוד לקפיטליזם (צילום: AP)
מחיר הוגן? "25 אלף דולר אולי 30 אלף"
מנגד, ישנם אלה החוששים כי הסטייה מהקו הסוציאליסטי תגביר את הפערים בחברה הקובנית ותביא לצמצום המדיניות החברתית של הממשלה. מריו קויולה, שעמד בראש מנהל העיור והאדריכלות בשנות ה-70 וה-80, אומר כי צפוי שינוי גדול ואיתו גם עוולות: "תהיה ג'נטריפיקציה (מעבר של אוכלוסיות עשירות במקום אוכלוסיות עניות)".
הוא מצביע על כך שאין כלל דירות או בתים ריקים בהוואנה, וכי כל יחידות הדיור בעיר תפוסות. לכן, יוצא שרוב הקובנים פשוט תקועים היכן שהם גרים. בהרבה מקרים דירות שני חדרים מרווחות נהפכו לדירות ארבעה חדרים צפופות מאוד. סרחיו דיאס-בריקטס, מומחה דמוגרפיה מוושינגטון, מצא במחקר שערך לאחרונה כי בקובה ישנו מחסור של 1.6 מיליון יחידות דיור. לדברי הממשלה, המספר האמיתי הוא חצי מיליון יחידות, מה שעדיין מהווה בעיה חמורה.
גם מעניין לשמוע כמה הקובנים מקווים לקבל תמורת דירותיהם. קטיה גונסאלס, שהוריה הותירו לה את דירתם, דבר שהממשלה מתירה, אומרת כי היא מוכנה למכור את הנכס, שנמצא בשכונה הטובה ביותר של הוואנה, רק שני רחובות מהים, תמורת 25 אלף דולר: "אולי טיפה יותר, ייתכן ש-30 אלף דולר".
ונושא בעייתי אחר הוא עניין הפינויים. נכון לעכשיו, אי אפשר לפנות אדם מנכס בקובה – ישנו חוק מ-1939 שאוסר עליהם. ובכלל ישנם עוד כמה נושאים שהקובנים יצטרכו לתפוס: כיצד עובדת משכנתא? כמה גבוהים יהיו המסים? ואיך קובעים מהו מחיר הוגן?