על סף ייאוש: המתמחים מתחילים לחפש עבודה
הרופאים המתמחים זועמים על ההסכם המתגבש בין ההסתדרות הרפואית למשרד האוצר. "נכון שהוסיפו תקנים ורוצים לקצר תורנויות, אבל כל זה לא יעבוד בלי שכר הולם", אמרו בבית החולים סורוקה. "ההתפטרות היא הצעד האחרון שנשאר כדי להשפיע"
אחרי הכתף הקרה מיו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, מוצאים את עצמם הרופאים המתמחים סופרים את הימים עד לכניסת מכתבי ההתפטרות שלהם לתוקף. חלק כבר החלו לחפש עבודה, חלק עדיין מקווים להסכם משופר.
על-פי ההסכם המתגבש בין ההסתדרות הרפואית, קופות החולים ומשרד האוצר יתווספו 1,000 תקנים לבתי החולים הציבוריים ואלה יעוגנו בהסכם קיבוצי. עוד סוכם על הפחתת מספר תורנויות המתמחים לעד 6 תורנויות בשבוע, אולם ללא שינוי בשכרם. בנוסף, סוכם על העמדת תקציב של עד 300 אלף שקלים, לצורך מתן מענקים על מנת לעודד רופאים לעבור לעבוד בפריפריה. המתמחים מצדם הודיעו כי שכר של 50 שקלים לשעה הוא בבחינת קו אדום מבחינתם וכי ההסכם המתגבש "ריק מתוכן".
חותמי על מכתבי ההתפטרות ברמב"ם (צילום: דנה יוספי)
יובל ספרו, נציג הרופאים המתמחים בבית החולים סורוקה, אמר כי הגשת מכתבי ההתפטרות אינה מכוונת נגד ההסתדרות הרפואית. "אין כאן פילוג או הבעת אי-אמון בהסתדרות, הצעד הזה בא לומר למשרד האוצר שזה נכון שהוסיפו תקנים ורוצים לקצר תורנויות, אבל כל זה לא יעבוד בלי שכר הולם. בסורוקה יש 50-100 תקנים פנויים כי אף אחד לא מסכים לבוא להתמחות פה. אם בסופו של דבר, אחרי כל המאבק הארוך הזה, נישאר עם שכר נמוך שלא יפתה אף אחד לבוא ולאייש את התקנים - ההסכם יפספס את המטרה שלו".
לפי שעה, מתכוונים המתמחים בסורוקה להגיש את מכתבי ההתפטרות שלהם ביום ראשון. "אנחנו מחכים לראות מה יהיו התוצאות הסופיות של המאבק. אם בשעות הקרובות ייחתם ההסכם - נפעל בהתאם. הדברים משתנים מדי שעה ואני מקווה שהם ישנו לטוב", אמרה אחת המתמחות בבית החולים. מתמחה אחר הוסיף: "אנחנו לא מתלהמים כמו במרכז, שכן רוב התקנים והמענקים בהסכם המתגבש יגיעו לפריפריה".
"אידלמן בכיוונים מנוגדים"
יו"ר ועד הרופאים בסורוקה, ד"ר ישראל הייליג, אמר כי הוא סבור שהתפטרות המתמחים היא דבר מיותר. "אני מקווה שהם לא יעשו את הטעות הזו, לדעתי אין להם סיבה למרות שהמתמחים בפריפריה עובדים הרבה יותר ובתנאים קשים הרבה יותר. ביום שישי האחרון היו כאן שתי ניידות כדי להגן על הצוות בגלל עמוס אדיר ומחסור".
ליאוניד אידלמן, היום בירושלים (צילום: גיל יוחנן)
ואילו במרכז ניכר שהקולות הרבה יותר מיליטנטיים. שם כבר החלו מתמחים להגיש את מכתבי ההתפטרות שלהם וחלק אף הודיעו שהחלו לחפש עבודה. בבית החולים מאיר בכפר-סבא לבדו הוגשו 98 מכתבי התפטרות. ד"ר סטניסלב שיכמן, המתמחה בכירורגיה כללית, אמר ל-ynet: " אנחנו לא מסכימים להסכם שהכין ד"ר אידלמן, לכן אני מוכן להפסיק את עבודתי. אידלמן עושה צעדים מנוגדים. רק לפני שבוע הוצגו בפנינו תנאי התנאים אבל עד עכשיו אנחנו לא יודעים מה הוא באמת רוצה ולמה הוא באמת מתכוון".
"לצערי אנו מרגישים שעוזרת בית מקבלת משכורת גבוהה יותר מרופא", הוסיף שיכמן. "היינו רוצים לשפר את איכות השירות למטופלים. ההתפטרות שלנו היא הצעד האחרון שנשאר לנו כדי להשפיע על ההחלטות. המצב הקיים לא מציל את הרפואה הציבורית. כבר 10 שנים אני רופא ויש לי תואר שני, חברתי עובדת כקוסמטיקאית ומרוויחה יותר. זה אומר שיש משהו לא תקין ושיש זלזול בחולים וברופאים".
ד"ר מיקי הייפלר הוסיף: "אני לא מוכן לעבוד בתנאים שמוצבים לנו וכבר התחלתי לחפש עבודה בתחום הרפואה או בתחום אחר, זה לא משנה לי. יש לי בבית אשה ובת ואני חייב לפרנס אותן. אפילו שהגשנו מכתבי התפטרות נמשיך במאבקנו, למרות שאני לא בטוח שנגיע לפתרון צודק".